Reno i Nisan ulažu 23 milijarde evra u buduća električna vozila

Auto 27. jan 202212:095 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Kim Kyung-Hoon

Francusko-japanski strateški savez između proizvođača automobila Renoa i Nisana planira da uloži 23 milijarde evra u tehnologiju električnih vozila u narednih pet godina, saopštile su kompanije u četvrtak.

Alijansa, koja takođe uključuje i manjeg japanskog proizvođača automobila Mitsubishi Motors Corp, deliće istraživanja, autodelove i tehnologiju kako bi smanjila troškove i proizvela 35 novih modela električnih vozila do 2030. godine, za potrebe tržišta širom sveta.

Nissan Motor Co. će raditi na razvoju baterije sledeće generacije, dok će Reno voditi razvoj elektronike i softvera za povezivanje miliona vozila i pružanje digitalnih usluga i funkcija.

Proizvođači automobila širom sveta pokušavaju da smanje troškove i sklope saveze. Otežana proizvodnja usled pandemije kovida-19 i sve veća zabrinutost zbog klimatskih promena učinili su takvu koordinaciju hitnijom nego ikad.

Podela komponenti, proizvodnih kapaciteta i istraživanja koristiće alijansi Reno-Nisan-Micubiši, rekao je izvršni direktor Nisana Makoto Ušida.

“Najviše od svega imamo koristi od zajedničkog iskustva i stručnosti naših ljudi”, rekao je on.

Reno i Nisan postali su strateški partneri 1999. godine. Dvadeset godina kasnije, savez Reno–Nisan–Micozila jedan je od vodećih na svetu kada je u pitanju proizvodnja i prodaja električnih vozila.

Ovaj tročlani savez ima vrlo neobičnu vlasničku strukturu – Reno poseduje 43,4 posto Nisana, a Nissan 15 posto Renoa i 34 posto Micubišija. Istovremeno, francuska Vlada poseduje 15 posto Renoa.

Komentari

Vaš komentar