Protiv bivšeg šefa Folksvagena podignuta optužnica zbog lažne izjave

Auto 09. jun. 202115:34
Podeli:
Martin Vinterkorn, Folksvagen, VW
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Državno tužilaštvo u Berlinu podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa koncerna Folksvagena Martina Vinterkorna zbog davanja lažne izjave pred istražnim povereništvom Bundestaga povodom afere s manipulacijom motora ove kompanije.

Vinterkornu se konkretno prebacuje da je početkom 2017. pred istražnim povereništvom Bundestaga, koje se bavilo aferom oko manipulacije vrednosti štetnih materija kod Folksvagenovih motora, dao lažnu izjavu u vezi s trenutkom od kojeg je on sam bio upućen u to da se u automobilima koristi softver za manipulaciju.

Prema navodima tužilaštva Vinterkorn je naveo kako je tek u septembru 2015. bio obavešten o tome kako je u upotrebi softver koji prepoznaje testiranje motora te automatski smanjuje snagu, a time i količinu štetnih materija, što stvara lažnu sliku o ekološkom učinku motora.

Prema optužnici Vinterkorn je međutim već u maju iste godine bio obavešten o upotrebi zabranjenog softvera i o tome nije obavestio deoničare.

Dnevnik Bild javlja, pozivajući se na izvore u krugu saradnika Vinterkorna, kako bivši menadžer Folksvagena podizanje optužnice smatra „predizbornom kampanjom“ vladajuće koalicije uoči jesenjih parlamentarnih izbora.

Njegova kancelarija tvrdi da je ono što mu sada prebacuje Državno tužilaštvo u Berlinu već predmet procesa koji se protiv Vinterkorna vodi pred sudom u Braunšvajgu.

Istovremeno je koncern u Volfsburgu saopštio kako je s Vinterkornom postignut dogovor o odšteti  od 11,2 miliona evra zbog povrede obaveze prema deoničarima.

Skandal s manipulisanim motorima je Folksvagen do sada na ime troškove odštete, kazni i sudskih troškova, stajao preko 32 milijarde evra.

Komentari

Vaš komentar