Pogledajte kako izgleda novi Rimac Nevera

Auto 03. jun 202107:2323 komentara
Podeli:
Izvor: Rimac Automobili

Objavljeno je kako će se zvati serijski C_Two - Rimac Nevera. Iz Rimac automobila su objavili da lansiraju produkcijsku verziju svoje druge generacije superautomobila pod imenom Rimac Nevera.

Nikada u istoriji nije postojao automobil poput Rimac Nevere, potpuno električnog superautomobila sledeće generacije koji otvara nove dimenzije u uličnim performansama. Sa 1914 konjskih snaga iz četiri elektromotora, Nevera može ubrzati do 100 km/h za 1,85 sekundi, a do 160 km/h na sat za samo 4,3 sekunde. Zapanjujuće ubrzavanje zadržava tokom celog ciklusa punog gasa i dostiže 300 km/h od starta za 9,3 sekunde, saopšteno je u utorak.

Nevera je proizvodna varijanta konceptnog automobila Rimac C_Two, prvi put prikazanog na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2018. godine. Od tada su inženjeri Rimac Automobila usavršavali svoj novi model na svim nivoima tokom opsežnog razvojnog programa, kako bi stvorili vrhunsko iskustvo vožnje električnog superautomobila. Većina ključnih komponenata Nevere razvijena je u sedištu Rimca u Hrvatskoj, a svi sistemi su poboljšani i unapređeni u odnosu na prve prototipe kako bi se postigli ambiciozni ciljevi postavljeni na početku projekta 2018. godine.

Izvor : Rimac Automobili

Sa ponosom dizajnirana, razvijena i proizvedena u fabrici Rimac Automobila u Hrvatskoj, Nevera nosi i hrvatsko ime koje odražava izvanredne performanse koje može osloboditi u tren oka. Nevera je moćna mediteranska oluja, nabijena munjom, koja se pojavljuje izuzetnom brzinom i snagom. Svojom neverovatnom brzinom i snagom, Rimčev superautomobil sa neverom deli ne samo ime, nego i narav. Poput prirodne sile po kojoj je nazvan, jednako je sposoban da u trenu promeni narav od sigurnog i udobnog grand turera do automobila visokih performansi.

“To je to. Ovo je automobil koji sam sanjao kad sam pre deset godina krenuo na ovo ‘nemoguće’ putovanje. Sav naš naporan rad rezultirao je Neverom – našim superautomobilom koji obara rekorde. Ovaj automobil stvoren je da nadmaši sve i podigne lestvicu, da podigne standarde za automobile visokih performansi. Ne samo u performansama, nego i kao zaokruženi, izbalansirani automobil za ulicu. Kad smo prvi put predstavili C_Two, postavili smo izuzetno visoke ciljeve. Ali smo od početka tražili načine kako da ih nadmašimo. Proizvešćemo samo 150 primeraka Nevere, pri čemu je svaki automobil proizveden u Hrvatskoj, motivisan strašću celog tima prema automobilima”, objašnjava Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila.

Forma koja sledi funkciju

Rimac teži učinkovitom inženjerstvu u svakoj fazi, a ta je filozofija primenjena u bezvremenski elegantnom dizajnu Nevere po načelu “forma sledi funkciju”. To načelo je primenjeno na svakom pojedinačnom detalju, uključujući Rimčev karakteristični oblik “kravate” na bočnoj karoseriji automobila.

Izvor : Rimac Automobili

“Još od 17. veka kravata je simbol hrvatske snage i identiteta, a mi smo joj prvi put odali počast na našem Concept_One automobilu 2011. Kao i svaki drugi element dizajna, kravata ima i ključnu funkciju za performanse Nevere, jer služi kao usisnik vazduha za sisteme hlađenja na zadnjoj strani”, otkriva direktor dizajna Rimac Automobila Adriano Mudri.

Napredna konstrukcija monokok šasije

Revolucionarni karbonski monokok Nevere sastoji se od karbonskog krova, integrisanog baterijskog sklopa i zadnjeg karbonskog podokvira, koji zajedno čine najveću karbonsku konstrukciju u automobilskoj industriji. Težak manje od 200 kilograma, sastavljen od 2200 komada karbonskih vlakana i 222 aluminijska umetka, monokok štiti bateriju automobila formirajući kompaktnu, ali neverovatno čvrstu strukturu sa torzijskom krutošću od 70.000 Nm/stepeni. Neuporediva snaga i sigurnost koja se tako dobija omogućila je Neveri da ispuni stroge globalne standarde homologacije kao automobil sa najčvršćom konstrukcijom u istoriji.

Vožnja budućnosti

Ključ izvanrednih performansi Nevere je u jedinstvenom električnom pogonu Rimca. Svaka komponenta električnog pogonskog sklopa Nevere je razvijena kako bi se postigao veći obrtni momenat, bolje performanse i povećana učinkovitost.

Jedinstvenu, vodom hlađenu bateriju u obliku slova H sa 6960 ćelija, kapaciteta 120kWh, Rimac tim je dizajnirao od nule i smestio je u samo srce Nevere. Sposobna za proizvodnju 1,4 MW snage, litijum-mangan-nikalna baterija takođe čini sastavni deo jezgra automobila, povećavajući strukturnu čvrstinu monokoka od karbonskih vlakana za 37 odsto. Optimalno smeštanje baterije nisko i po sredini poda automobila doprinosi izuzetno niskom težištu. To omogućuje izvrsnu raspodelu težine 48 – 52 spreda/pozadi i najbolju moguću ravnotežu upravljanja. Razvoj naprednog sistema za hlađenje baterije povećao je njegovu učinkovitost u odnosu na inicijalne C_Two prototipe, dajući veću snagu kroz duža razdoblja.

Izvor : Rimac Automobili

Četiri posebna motora sa permanentnim magnetima pojedinačno pokreću svaki od četiri točka Nevere. Zajedno daju 1914 konjskih snaga i 2360 Nm obrtnog momenta, što je više od superautomobila sa “konvencionalnim motorom” koji su trenutno na tržištu. Prednji i zadnji točkovi povezani su sa motorima preko menjača sa jednom brzinom. Konstruisani su tako da odmah postignu maksimalan obrtni momenat, električni motori Nevere postižu učinkovitost od 97 posto, u poređenju sa 40 odsto koliko imaju najučinkovitiji motori sa unutrašnjim sagorevanjem i ne zahtevaju nikakvo održavanje tokom celog radnog veka.

Rimčev „All-Wheel Torque Vectoring 2 (R-AWTV 2)“ sistem zamenjuje tradicionalne sisteme elektronske stabilnosti i kontrole proklizavanja kako bi dodatno ojačao prijanjanje i ubrzanje. Sistem R-AWTV 2 u Neveri omogućava beskonačno varijabilne dinamičke reakcije na stanje puta  kalibrisanjem obrtnog momenta na svakom točku. R-AWTV 2 izračunava precizan nivo obrtnog momenta na svakom točku kako bi postigao maksimalnu stabilnost uz izuzetnu okretnost. Predvidljiv i brz, R-AWTV očitava put i obavlja preko 100 proračuna u sekundi kako bi prilagodio obrtni momenat i tako postigao željeni stil vožnje.

Izvor : Rimac Automobili

Svestrani i reaktivni sistem R-AWTV 2 omogućuje kalibraciju pogonskog sklopa za Neveru kako bi olakšao bilo koji stil vožnje kroz sedam različitih načina, od RANGE do TRACK načina vožnje, koji uklanja većinu elektroničkih sigurnosnih ograničenja. DRIFT način daje više obrtnog momenta zadnjim točkovima kako bi naglasio upravljivost i zadržao automobil u kontrolisanom stadijumu drifta.

Rimac je takođe stvorio brojne nove aktivne aerodinamične elemente kako bi poboljšao hlađenje, performanse, stabilnost i učinkovitost Nevere. Prednji profil poklopca motora, poklopac vešanja, zadnji difuzor i zadnje krilo mogu se nezavisno pokretati prema složenim algoritmima koji pružaju optimalnu aerodinamičku konfiguraciju za svaku situaciju u vožnji. Prebacivanje sa “high downforce” na “low downforce” način rada smanjuje aerodinamički otpor za 17,5 odsto čime se dobija koeficijent otpora od 0,3. Vraćanje u “high downforce” način rada povećava silu potiska za 326 odsto.

Minimalistički dizajn kabine, maksimalna udobnost i kontrola

Sa prostorom za dva putnika i njihov prtljag (100 litara kapacitet prtljažnika), Nevera je automobil napravljen za redovno korištenje. U kokpitu se nalaze tri TFT ekrana visoke rezolucije, na kojim vozač sam bira koliko informacija želi videti. Konfigurisan i za vožnju pistom i za udobnost, kokpit je podeljen u dve zone. Fokus gornjeg segmenta u potpunosti je usmeren na užitak u vožnji i performanse, dok je u donjem delu smešten „infotainment“ sistem, kontrola udobnosti i podaci o vožnji.

Izvor : Rimac Automobili

Aluminijski dugmići i prekidači sa tri rotirajuća ekrana pružaju jasan analogni osećaj, kako bi korištenje vrhunske digitalne tehnologije bilo još zanimljivije. Iz kokpita vozač može pratiti sve performanse automobila telemetrijom u stvarnom vremenu, koja se može preuzeti na lični računar ili pametni telefon za kasnije pregledanje.

Povezivost i mobilna aplikacija

Rimac M2M sistem daje mnoštvo podataka u stvarnom vremenu kako proizvođaču, tako i vlasniku. Dok je vlasnik povezan sa vozilom preko intuitivne mobilne aplikacije, proizvođač dobija anonimne podatke o radu vozila. Koristeći intuitivne mobilne aplikacije razvijene u fabrici Rimac, vlasnici Nevere mogu uživo pratiti podatke poput GPS lokacije, brzine punjenja i stanja baterije, a istovremeno ih koristiti za analizu vožnje, mernih podataka i pregleda karte na Androidu i iOS-u.

Gotovo neograničeni program personalizacije

Iz fabrike Rimac neće izaći dve jednake Nevere, jer kupci mogu birati iz širokog raspona dizajna i materijala po meri. Uz vrhunski individualni program personalizacije, Rimac će svoj glavni model ponuditi u raznim izdanjima: GT, Signature, Timeless ili Bespoke model po meri.

Izvor : Rimac Automobili

Vrhunsko korisničko iskustvo

Kao deo korisničkog putovanja, svaki vlasnik Nevere bit će pozvan u Hrvatsku kako bi dizajnirao svoj automobil prema svom ukusu. Nevera je ekskluzivno dostupna putem globalne mreže partnera Rimca na 19 lokacija i više, koje se nalaze u mnogima od najvećih gradova širom Evrope, Severne Amerike, Latinske Amerike, Bliskog Istoka i Azije.

Hrvatska priča o uspehu

Inspirisan genijem, inženjerom i futuristom Nikolom Teslom, Mate Rimac započeo je svoj prvi projekat električnog automobila sa 20 godina, kada je svoj BMW E30, proizveden 1984. godine u garaži prepravio na baterijski pogon. Rimac Automobile osnovao je 2009. godine, a samo 11 godina kasnije, firma je proslavila zapošljavanje svog 1000. radnika.

Neopterećen tradicijom automobilske industrije i komplikacijama velikih sistema, Rimac je svojim pristupom postigao impresivan napredak u relativno kratkom periodu. Danas kompanija razvija električne pogonske sklopove i baterije visokih performansi za neke od najvećih svetskih proizvođača automobila. Među klijentima su Aston Martin, Porše, Pininfarina, Hjundai, Kia, Koenigsegg, Reno, Kupra i mnogi drugi. U skladu sa svojim kontinuiranim rastom, firma je nedavno objavila planove za novo moderno sedište, 200 miliona evra vredan Rimac kampus na površini od 200.000 m2 u blizini Zagreba, kapaciteta 2.500 radnika, gde će se smestiti proizvodnja superautomobila te istraživanje i razvoj naprednih projekata iz područja elektrotehnike.

Komentari

Vaš komentar