Ministar najavio zabranu preticanja za teretna vozila na auto-putevima

Auto 28. sep 202212:5134 komentara
Tomislav Momirović
Izvor: Promo/MGSI, Đ. K.

Nakon analizirane uporedne prakse i različitih “pilot” projekata, JP "Putevima Srbije" uputili smo inicijativu za izradu studije vezane za zabranu preticanja za teretna vozila na auto-putevima u određenim vremenskim intervalima kada je pojačan intenzitet saobraćaja, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„Cilj nam je da ubrzamo saobraćaj kako bi ljudi putujući auto-putevima do svojih odredišta stizali brže, a zabranom preticanja za teretna vozila na auto-putevima će se smanjiti gužve, ubrzati saobraćaj i dodatno povećati bezbednost učesnika u saobraćaju“, istakao je Momirović nakon održane Panel diskusije pod nazivom „BLIC BIZNIS“ PANEL Električni automobili – prilike, prepreke i globalni trendovi.

Pročitajte još:

U saopštenju se navodi da je Momirović istakao da je Srbija važna tranzitna zemlja u Istočnoj Evropi, a da Vlada Srbije i resorno ministarstvo na čijem je čelu vode aktivnu saobraćajnu politiku što podrazumeva i to da ministarstvo trenutno radi na izradi Nacionalne strategije razvoja saobraćaja.

„Kada je reč o daljem razvoju e-mobilnosti Vlada Srbije daje podršku putem subvencija za javni prevoz (taksi prevoz) od 8.000 evra za kupovinu novog automobila sa električnim ili hibridnim pogonom, a obezbeđene su i subvencije do 5.000 evra za građane za kupovinu vozila na električni ili hibridni pogon. Očekujemo da se privatni sektor dodatno aktivira i uključi kada je reč o obezbeđivanju i uvođenju punjača za električne automobile na mestima gde su hoteli, moteli, odmarališta ili pumpe na našim putevima“, rekao je Momirović.

Momirović je sa ostalim učesnicima panela razgovarao i o raspoloživoj infrastrukturi za električne automobile, uvođenju zajedničkog sistema elektronske naplate putarine u zemljama “Otvorenog Balkana”, aktuelnim projektima i strateškim okvirima, ali i o budućim koracima u pravcu ubrzanja saobraćaja i povećanja bezbednosti, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Komentari

Vaš komentar