Mercedes preuzima udeo u francuskom proizvođaču baterija

Auto 24. sep. 202113:272 komentara
Podeli:
Izvor: ADRIAN DENNIS / AFP

Mercedes-Benz objavio je da će preuzeti trećinu udela u proizvođaču baterijskih ćelija Automotive Cells Company (ACC), zajedničkom poduhvatu čiji su osnivači francuske kompanije Stellantis i TotalEnergies.

Cilj partnerstva je razvoj ćelija i baterijskih modula kao i pomoć Evropi da zadrži centralnu poziciju u autoindustriji, čak i u električnoj eri, izjavio je u saopštenju izvršni direktor Mercedes-Benza i njegove krovne kompanije Daimler Ola Kalenius.

Iz Daimlera dodaju da će baterijske ćelije proizvoditi 95 posto od recikliranih materijala, u skladu s ciljem o dostizanju ugljenik neutralnog lanca opskrbe do 2039. godine.

ACC će Mercedes-Benz opskrbljivati baterijskom tehnologijom od sredine dekade, navode.

Prema sporazumu Daimler će, kažu, u projekat iduće godine uložiti oko 500 miliona evra, dodajući kako se očekuje da će njegova ukupna ulaganja ostati ispod milijardu evra (1,2 milijarde dolara).

ACC je takođe pribavio 1,3 milijarde evra francuskog i nemačkog kapitala, a kako bi dostigao ciljani kapacitet od 120 gigavatsati do kraja dekade, trebaće da pribaviti sedam milijardi evra putem prodaje deonica, kredita i subvencija.

Daimler je u julu objavio da do 2030. želi postati „potpuno električan“ i da planira gradnju osam giga-fabrika, uključujući jednu u SAD-u i četiri u Evropi, kapaciteta najmanje 200 gigavatsati, sa sadašnjim partnerima i jednim novim kojeg tada nisu imenovali.

Iako evropski proizvođači automobila sastavljaju baterijske pakete za električne automobile, u proizvodnji baterijskih ćelija, ključnih sastavnih blokova za baterije, dominiraju azijske kompanije.

ACC je osnovan u septembru 2020. kao zajednički poduhvat francuskih kompanija Stellantis i TotalEnergies, a već je povezan s Nemačkom kroz dve milijarde evra ulaganja u fabriku baterijskih ćelija u Kajzerslaternu, koja bi trebalo da početi s proizvodnjom 2025. godine.

U planu je proširenje mreže u Evropi, kažu iz Daimlera.

Komentari

Vaš komentar