Kvartalni profit Tojote opao, ali godina završena s rekordnim zaradama

Auto 11. maj. 202213:51
Podeli:
Tojota, logo
Izvor: REUTERS/Edgar Su/File Photo

Tojota je saopštila da je njena neto dobit u kvartalu januar-mart opala za 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali je japanski proizvođač automobila ipak okončao godinu sa rekordnim zaradama.

Korporacija Tojota motor prijavila je profit od 533,8 milijardi jena (4,1 milijardi dolara) u poslednjem kvartalu, što je manje od 777,1 milijardi jena prethodne fiskalne godine. Kvartalna prodaja porasla je za šest odsto, na 8,1 hiljada milijardi jena (62 milijarde dolara).

Kompanija je ipak prodala 8,2 miliona vozila širom sveta tokom fiskalne godine do marta, što je više od 7,6 miliona prodatih vozila prošle fiskalne godine.

Tojota navodi da je njen profit povećan zbog povoljnog kursa. Slabiji jen pomaže da se poveća učinak japanskih izvoznika poput Tojote, kada se zarada u inostranstvu pretvori u jene.

Tojotini operativni prihodi povećani su širom globalnog tržišta, uključujući Japan, Severnu Ameriku, Evropu i ostatak Azije, a očekuje se da će se prodaja proširiti na sve regione u predstojećim mesecima.

Komentari

Vaš komentar