Korišćenje mobilnog telefona u vožnji povećava i potrošnju goriva

Auto 18. okt 202111:502 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Autori istraživanja na čelu sa fondacijom španske osiguravajuće kompanije Mapfre došli su zaključka da poziv mobilnim telefonom smanjuje pažnju za 36 odsto u vožnji, a postotak se povećava na 40 odsto kada je komunikacija stresna. Ako vozač čita i odgovara na poruke, gubitak pažnje iznosi 53 odsto.

Mapfre je u saradnji s Adhara istraživanjima i Institutom održive mobilnosti, stavio 24 osobe (muškarci i žene, mladi i stari vozač, odmorni i umorni) na simulator i proveo ih kroz tri već navedena scenarija (normalan razgovor, stresni i poruke), piše HAK Revija.

Kao glavni rezultat, utvrđeno je da svaka upotreba mobilnog telefona udvostručuje verovatnost da će napraviti greške u vožnji ili imati nesreću – i to ozbiljne greške poput napuštanja puta, sudara s drugim vozilom ili sudara s pešakom. Vozač koji vozi sam u proseku napravi 33,7 grešaka na sat tokom razgovor mobilnim telefonom.

Pažnja u slučaju umornih vozača smanjena je za 52,5 odsto. Ako se spoje pospanost i slanje poruka, pažnja pada za 66,7 odsto.

Korišćenje mobilnog telefona utiče na način vožnje, a studija Fondacije Mapfre otkrila je veću potrošnju goriva prilikom upućivanja poziva ili slanja poruka. Povećanje u potrošnji goriva od 9,5 odsto motivisano je naplaniranim ubrzanjem, kočenjem i pogrešnom upotrebom menjača.

Komentari

Vaš komentar