Kako da sami utvrdite da li vam slabi akumulator na automobilu

Auto 29. okt. 202107:297 komentara
Podeli:
akumulator
Izvor: Pixabay

Ciklusi punjenja i praženjenja, starost automobila i akumulatora - na kraju sve to rezultira kvarovima.

Nivo baterije možete proveriti parkiranjem automobila u mraku ispred zida, isključivanjem motora i uključivanjem kratkih svetala. Ako svetlo nakon kratkog vremena postane tamnije, akumulator slabi, piše HAK Revija.

Naravno, akumulator uvek možete da proverite i voltmetrom, ali on nije deo alata i uređaja u svakom prosečnom domaćinstvu.

Posebno pripazite i kod zaključevanja vozila. Zaboravite li da ugasite svetla ili ne zaključate li vrata, kod nekih modela vozila ostaće vam svetlo u unutrašnjosti.

Tehnički savetnik u Hrvatskom autoklubu Marin Morava objašnjava da akumulatori manjeg kapaciteta kod, na primer, benzinskih motora ako prenoće s uključenim osvetljenjem putničkog prostora mogu da se isprazne do nivoa da idući dan više nije moguće pokrenuti motor, što je zapravo i najčešći problem.

Pročitajte još:

Najčešće će ovaj problem obuhvatiti akumulatore vozila koji su stariji od dve godine i zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja smanjen im je kapacitet. Starija vozila su najčešće opremljena jednom rasvetnom lampicom putničkog prostora od 5W pa do vozila koja imaju tri sekcije osvetljenja u prednjem putničkom delu prostora, a opremljenija vozila mogu imati i osvetljenje zadnje klupe i putničkog prostora – tipa karavanska vozila – što znatno povećava broj lampica pa umesto jedne bude ih pet.

Prema tome struje koje mogu proticati u stanju mirovanja se kreću cca od 0,4 ~ 2 A u zavisnosti od broja lampica što može starijem akumulatoru predstavljati problem ako je u pitanju veći broj rasvetnih pozicija. Problemi s pokretanjem motora mogu nastupiti već nakon povratka vozilu nakon petog sata rada istih lampica u stanju mirovanja. Ostaće nešto struje u vozilu, ali je to nedovoljno da startujete motor.

Ovaj tip problema se najčešće dogodi vozačima ako se vrata vozila u potpunosti ne zatvore ili se unutrašnja rasveta uključi na prekidaču završetkom vožnje kako bi se nešto pročitalo i završetkom putovanja se napušta vozilo, a prekidač se ručno ne vrati na automatsko isključivanje i napusti se vozilo očekujući da će se unutrašnja rasveta sama isključiti.

Mnoga vozila, kad se zaključaju, imaju funkciju soft gašenja unutrašnje rasvete od dve do 10 sekundi nakon zaključavanja vozila. Kad zaključavamo vozilo već po automatizmu očekujemo da će se to svetlo ugasiti. Ali, ako ne zatvorimo vrata dovoljno, ona će ostati uključena na nekim modelima.

Srećom, na ovaj problem nova vozila uglavnom su imuna jer čak i u slučaju otvorenih vrata sledi gašenje svetala za desetak minuta. Ako imate stariji model, nije loše pričekati nakon zatvaranja vozila da se svetla ugase. Kontrolišite da li ste isključili sve potrošače u vozilu od spoljašnjeg do unutrašnjeg osvetljenja, kao i povezanih potrošača u auto upaljaču kako ne bi nepotrebno ispraznili akumulator vozila i izbegli nemogućnost pokretanja motora.

Ako se vozilo ne može pokrenuti radi prepoznatljivih simptoma praznog akumulatora preporuka je kontaktirati pomoć na putu i zatražiti stručan savet.

Komentari

Vaš komentar