Direktor Srbijatransporta: Nedostaje 12.000 profesionalnih vozača

Auto 16. maj. 202215:4324 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/AngelikaGraczyk

Generalni direktor Srbijatransporta Goran Aleksić izjavio je da, prema procenama predstavnika poslodavaca, u Srbiji danas nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača, 8.000 u drumskom teretnom transport i oko 4.000 vozača u sektoru autobuskih prevoznika.

„Ovo stvara sve veći problem za poslodavce u drumskom transportu i korisnike usluga u Srbiji, zbog čega je podsticanje edukacije izuzetno važno“, rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, iako su zarade za ovo zanimanje značajno povećane, jedna od velikih prepreka za one koji žele da se njime bave, predstavljaju strogi uslovi licenciranja, čak stroži nego u mnogim državama EU, kao i visoka cena obuke.

Otkako je u 2020. uveden novi način sertifikacije vozača, u Srbiji se uspostavljao sistem centara za obuku, sertifikovali su se stručni predavači, registrovali CPC centri, zahvaljujući čemu sada postoji sertifikovano 20 centara za CPC obuku, saopštila je Nemačka razvojna saradnja (GIZ).

U toku 2021. broj profesionalnih vozača sa CPC sertifikatom (Stručna profesionalna kompetencija profesionalnih vozača) povećan je za 238, između ostalog zahvaljujući programu obuka „Od početnika do profesionalnog vozača“, koji je sproveo Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) u saradnji sa Srbijatransportom, AMSS i Panontransportom,

Zahvaljujući toj inicijativi zabeležen je značajan rast u odnosu na 2020. godini, kada je u Srbiji obučeno svega 74 profesionalaca ove vrste.

Rukovodilac DIMAK centra Marija Bogdanović i vođa programa „Migracije za razvoj“ i „Migracije i dijaspora“ istakla je da to što se prijavilo 500 kandidata ukazuje na veliku zainteresovanost nezaposlenih, pogotovo ugroženih grupa za zaposlenje, a za čije skupe obuke koje dugo traju kao i konačno sertifikovanje uglavnom nemaju mogućnosti.

Među prijavljenim kandidatima našao se značajan broj žena, povratnika iz inostranstva, pripadnika manjinskih grupa, socijalno ugroženih kategorija građana i dugoročno nezaposlenih, napomenula je ona.

Program „Od početnika do profesionalnog vozača“ se tako, posredstvom centra DIMAK, nadovezuje i na globalnu inicijativu nemačke vlade „Povratak u nove šanse“, koja ima za cilj pobošljanje perspektiva za obrazovanje i zapošljavanje, kako bi se stimulisao ostanak u zemlji.

Komentari

Vaš komentar