Da li bi trebalo ukinuti trepćuće zeleno svetlo?

Auto 08. sep. 202109:42 > 09:4776 komentara
Podeli:
zeleno svetlo
Izvor: Pixabay

Da li ukinuti trepćuće zeleno svetlo na semaforima? Saobraćajni stručnjaci su podeljenog mišljenja. Jedni ga podržavaju, drugi osuđuju, dok je u mnogim zemljama praksa trepćućeg zelenog svetla odavno ukinuta. Anketa koju je radio Saobraćajni fakultet u Beogradu pokazuje da 73 odsto vozača i dalje podržava trepćuće zeleno. Profesor tog fakulteta Milan Vujanić za N1 kaže da je ključno da vozači nauče pravilno da koriste semafor, kao i da ako se koristi na pravi način, zeleno svetlo samo povećava bezbednost u saobraćaju.

Vujanić je rekao da zeleno trepćuće svetlo na semaforima nije obavezno i da i ako prestanemo da ga koristimo nismo ništa promenili, niti moramo da menjamo u propisima.

„Funkcija zelenog svetla i ono zbog čega je uvedeno je jasna – u saobraćaju su najopasnije iznenađujuće situacije koje vozač treba da rešava trenutno“, rekao je Vujanić i dodao da su semafori inače uvedeni da se ne iznenađujemo na rasksrnici. „Pa su onda semafori postavljeni na taj način da između zelenog i crvenog stoji žuto samo zato da se vozač ne bi iznenadio da bude odjednaput prvo zeleno pa crveno. Da bi tu situaciju još bolje približili vozačima i olakšali im, mi smo uveli i trepćuće zeleno da vozač ima najavu da će se pojaviti žuto svetlo, odnosno zabranjen prolazak“, kaže profesor.

Dodaje da su najmodernije stvari da se pored semafora postavi i svetlosni brojač, koji ima brojke i na kome ide odvrojavanje ka nuli.

„Priče o tome da li je dobro trepćuće zeleno ili nije – to zaboravite, svako dobro rešenje, ne mi kao Srbi, nego narod može da upotrebi pogrešno. Navešću vam samo jedan primer – rampe na prelazima Železnica koje su odlična stvar, ali ako neko prolazi između rampe, hoćemo li onda da ih sklonimo?“, zapitao je profesor.

On je istakao da je čuo argumente da na trepćućem zelenom neki vozači ubrzavaju a neki usporavaju, jer im verovatno u školama nije dobro objašnjena upotreba trepćućeg zelenog svetla.

„Moj predlog da bi se sprečila iznenađenja kod vozača je da svako trepćuće svetlo ima isti broj, po tri treptaja“, kaže.

Vujanić ističe i da ljudi koji se bave bezbednošću saobraćaja da kažu da ništa što nije bezbedno ne bi smelo da se pusti u saobraćaj, a da pravilna upotreba samo povećava bezbednost i omogućava vozačima da se ležernije ponašaju.

Istakao je i da u zakonu piše da je na zeleno dozvoljen prolaz vozačima, na crveno zabranjen, a na žuto nije zabranjen prolaz ako se ne može bezbedno zaustaviti do raskrsnice i onda će vozilo – najnormalnije proći.

„Žuto svetlo uvedeno je da se ne iznenadi vozač i da on obavezno mora stati na raskrsnici, pa da stvori kolonu i sudar. Sada smo samo dodali i zeleno trepćuće – da nije neizvesno kada će biti žuto“, rekao je Vujanić.

Komentari

Vaš komentar