Cene letnjih guma mogle bi drastično da porastu

Auto 31. mar 202218:5312 komentara
Podeli:
gume, guma, vulkanizer, auto
Izvor: Shutterstock

Uticaj pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini osetiće svi potrošači, a to se odnosi i na vozače. Porasle su cene rezervnih delova, a sad stižu i najave o velikom rastu cena guma za motorna vozila.

Nova generacija letnjih guma u proseku je već porasla za deset odsto u odnosu na prošlogodišnju, a pre same sezone masovne kupovine letnjih guma u aprilu se najavljuje još jedan rast pa bi gume mogle ukupno biti skuplje između 15 i 20 odsto u odnosu na prošlogodišnju sezonu, najavio je jedan uvoznik guma na hrvatsko tržište za Reviju HAK.

Razlozi za rast cena su brojni, osim cena sirovina koje su porasle kao posledica pandemije koronavirusa, povećani su troškovi energije i transporta. Cene kaučuka su porasle, a čađa potrebna za proizvodnju guma velikim delom dolazi iz Rusije (oko trećine), što bi mogao biti novi izvor problema, odnosno rasta cena.

Takođe, fabrike koje su proizvodile gume za severni deo Evrope stacionirane su u Rusiji i one zbog sankcija stoje. Zbog toga se proizvodnja preusmerava na fabrike koje su opskrbljivale srednju i južnu Evropu, a kapaciteti su ograničeni pa je upitno što će biti i s ponudom…

Porast cena guma i održavanja automobila budi strah. Kakvo će biti stanje našeg voznog parka ako deo ljudi više neće moći da održava svoje automobile i kako će to uticati na bezbednost saobraćaja?

Komentari

Vaš komentar