Analitičar: Ford i Dženeral Motors prestižu Teslu, Mask bio ohol

Auto 05. jul 202213:286 komentara
Podeli:
Ilon Mask
Izvor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Teslin" tržišni udeo električnih vozila mogao bi pasti sa današnjih 70, na samo 11 odsto do 2025. godine, pošto je kompanija suočena sa povećanom konkurencijom "Dženeral Motorsa" i "Forda", tvrdi najnovije izdanje godišnje studije "Ratovi automobila".

Prema autoru istraživanja Džonu Marfiju, višem analitičaru za automobile u „Bank of Amerika Meril Lanč“, „Dženeral Motors“ i „Ford“ prestići će „Teslu“ do sredine decenije, jer će imati otprilike po 15 odsto tržišnog udela u električnim vozilima.

To je povećanje od oko deset odsto u odnosu na trenutnu poziciju oba ta proizvođača automobila.

Razlog napretka su novi proizvodi poput „F-150 Lijating“ i električnih kamiona „Silverado EV“, koji će, prema istoj studiji, podstaći spektakularan rast „Motorsa“ i „Forda“.

„Dominacija koju je ‘Tesla’ imala na tržištu električnih vozila, posebno u SAD, je završena. U iduće četiri godine jako će se promijeniti stvari“, smatra Marfi.

On procenjuje da će Tesla izgubiti svoju dominantnu poziciju na tržištu električnih vozila, jer ne širi svoj portfelj dovoljno brzo da bi održao korak sa drugim proizvođačima automobila i novim „startapovima“ koji povećavaju svoju liniju električnih vozila.

Marfi navodi da je glavni izvršni direktor „Tesle“ Ilon Mask poslednjih deset godina „imao vakuum u kojem nije bilo velike konkurencije“.

Kompanija „Tesla“ više puta je odlagala puštanje na tržište „Sajbertrika“, a planovi za sledeću generaciju „Roudstera“ takođe su odloženi.

Prema najnovijim najavama „Tesle“, električni kamion i sportski automobil ući će u proizvodnju iduće godine.

„Ilon Mask nije se kretao dovoljno brzo. Bio je ohol i smatrao je da ga drugi proizvođači automobila nikada neće sustići i da nikada neće biti u stanju učiniti ono što on radi, ali to se sada dešava“, ističe Marfi.

„Ford“ procenjuje da će proizvesti dva miliona električnih vozila širom sveta do 2026, dok „Dženeral motors“ najavljuje da će imati kapacitet od više od dva miliona električnih vozila u Severnoj Americi i Kini do 2025. godine.

Komentari

Vaš komentar