Najavljuju se sneg i poledica – uz zimske gume, na šta još obratiti pažnju

Auto 30. nov. 202012:37 > 12:40
Podeli:
Izvor: N1

Upotreba zimskih guma obavezna je od 1. novembra do 1. aprila, ako na putu ima snega, leda ili poledice. Meteorolozi upozoravaju da takve vremenske prilike u pojedinim delovima Srbije možemo očekivati već sredinom ove nedelje.

Nepovoljne vremenske prilike, poput hladnog vremena, zahtevaju veću opreznost za volanom, ali i tehnički ispravno vozilo, pripremljeno za zimske uslove. Jedna od ključnih stvari za bezbednu vožnju su adekvatne zimske gume.

Nikola Đoković iz vulkanizerske radnje napominje da se ispod sedam stepeni koriste zimske gume, jer letnje postaju tvrđe i čvršće i nemaju takvu upravljivost pri kočenju i vožnji uopšte. Indikator da li je guma loša je, dodaje, ako se volan trese, pa treba obratiti pažnju na to.

Ukoliko krećete na put, savetuje – rezervoar bar do pola pun, i za svaki slučaj, ponesite više hrane i vode.

Prilikom vožnje u zimskim uslovima, neophodno je smanjiti brzinu kako bi se obezbedilo više vremena za reakciju i zaustavljanje, ukoliko dođe do nepredviđenih situacija na putu.

Podsećamo, novčane kazne za vozila koja nemaju zimske gume iznose od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica, dok se za pravna lica one kreću od 100.000 do 800.000 dinara.

Detaljnije u videu.