Audi i Folksvagen vide Kinu kao glavnog pokretača oporavka svetskog tržišta

Auto 02. nov. 202011:10 > 11:16
Podeli:
Izvor: N1

Kinesko tržište nastavilo je da oslobađa potencijal za evropske multinacionalne kompanije, koje su se postepeno oporavljale od ranog uticaja pandemije koronavirusa, objavila je China Global Television Network Corporation (CGTNC).

Kako navodi ta televizija, tokom protekle nedelje nemački proizvođači automobila su objavili optimistične podatke o svojim performansama na kineskom tržištu, dok je rast na ostalim glavnim tržištima ostao ispod nivoa od prethodne godine.

Grupa Audi je u petak saopštila da su isporuke automobila u Kini u prva tri kvartala porasle 4,4 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok su na svim ostalim glavnim tržištima zabeležili dvocifreni pad. Potražnja za automobile Audija, posebno u Kini, je porasla 17,8 odsto u trećem kvartalu, saopštila je ta kompanija.

Folksvagen je takođe objavio da je njegovo najveće tržište, Kina, „ključni pokretač“ za oporavak tržišta, jer su isporuke u tu zemlju između jula i septembra porasle tri odsto u odnosu na prošlu godinu. Sveukupno, poslovanje Folksvagena je pod snažnim uticajem zbog pandemije u prvih devet meseci, sa 18,7 odsto padom isporuke automobila širom sveta.

Kineski ekonomski oporavak je ubrzan u trećem kvartalu, u poređenju sa padom u prvom kvartalu i skromnim oporavkom u drugom kvartalu. Prema zvaničnim podacima, kineski BDP je između jula i septembra porastao 4,9 odsto na godišnjem nivou.

Međunarodni monetarni fond nedavno je revidirao prognozu rasta Kine na 1,9 odsto za 2020. godinu. Kineski rast se pozitivno prelivao na azijski region, i na cene roba i šire učesnike u globalnim lancima vrednosti, rekao je zvaničnik MMF Džonasan Ostri.