Od 19. oktobra više neće biti potreban "zeleni karton" za ulazak u BiH

Auto 05. okt 202014:46 > 14:48
Podeli:
Izvor: N1

Za vozila iz Srbije i još tridesetak evropskih zemalja od 19. oktobra više neće biti potreban "zeleni karton" međunarodnog osiguranja za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

To je omogućeno potpisivanjem sporazuma kojim je BiH postala članica „Podsistema registarske oznake“ u 33 zemlje-članice EU, kao i Švajcarske, Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške i Srbije.

Vlasnici motornih vozila registrovanih u BiH prilikom putovanja u te zemlje takođe više neće morati da poseduju „zeleni karton“.

„Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterijuma i odredjenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake“, saopštila je organizacije „Biro ‘zelene karte’ BiH“.

BiH dugo nije mogla da bude primljena u „Podsistem registarske oznake“ jer je udeo neregistrovanih vozila na njenim saobraćajnicama prelazio pet odsto.