Koronavirus "ukočio" prodaju novih vozila – Tesla, za sada, jedini profiter

Auto 26. jul 202012:55 > 13:09
Izvor: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Korona je mnoge naterala da se više voze automobilom, ali ekonomska kriza koja prati pandemiju koči prodaju novih vozila. Američki koncern Tesla je za sada jedini profiter, ali će konkurencija postati žestoka.

„Trenutno ide relativno loše klasičnim proizvođačima automobila, dakle onima koji insistiraju na motorima sa sagorevanjem“, sažima Frank Švope, analitičar automobilskog sektora u banci NordLB.

Što su duže neki proizvođači čekali, sada ih čekaju veće investicije u alternativne pogone i u autonomnu vožnju. Zato je u automobilskim koncernima raspoloženje tmurno – osim u jednom: američkom proizvođaču električnih automobila Tesli. I njegova prodaja je nešto manja nego što su u fabrici očekivali, ali je bilans bolji od očekivanog.

„To dolazi jednostavno jer je pogon Tesle u Šangaju mogao da poveća proizvodnju i tako pomogne čitavoj kompaniji. Zato je Tesla po četvrti put zaredom zabeležio dobit u jednom kvartalu“, kaže Švope.

Reči nemačkog analitičara još zvuče blago s obzirom na istorijski uspeh Tesle – prvi put u svom postojanju, u punih 17 godina, firma je prošla čitavu godinu, a da ni u jednom kvartalu nije skliznula u minus. Dobit nije astronomska – 104 miliona dolara u aprilu, maju i junu ove godine – ali je iznenađenje za firmu Ilona Maska.

Još prošle godine u tom razdoblju je kompanija Tesla bila u minusu, a zbog pandemije se činilo da će i ove godine ponovo u minus.

Mali korak, veliki uspeh  

Uspeh bi mogao da ima unosne posledice. Jer, četiri pozitivna kvartala zaredom su uslov da firma uđe u indeks Standard&Poor’s 500, gde su američke najvrednije kompanije. Za takve deonice se vežu i razni investicioni fondovi, recimo penzionih osiguranja, što onda jamči i rast vrednosti.

Ilon Mask već ima još veće planove, izgradnju fabrike kod Ostina u Tekssau, kao i nadomak Berlina. U najskorije vreme bi Tesla trebalo da pravi 500.000 vozila godišnje – trenutno ih proizvodi 367.500.

Doduše, i dalje je teško uporeiđvati brojke Tesle i recimo nemačkog Dajmlera, koji je u drugom kvaratlu izgubio blizu dve milijarde evra. Tesla je, po broju prodatih vozila, i dalje patuljak automobilske industrije. Tek petnaesti na listi najvećih proizvođača – njihov godišnji broj vozila Tojota, kao najveći proizvođač sveta, proda za dve sedmice.

Ta razlika se ne odražava na berzi, gde Tesla vredi daleko više od svih ostalih – ali to ima veze i sa berzanskim opkladama. Tesla diktira trendove i, osim toga, manje trpi zbog pandemije. Tokom korone su najveći koncerni morali da prekidaju proizvodnju, a automobilski saloni su bili zatvoreni pa se jedva šta prodavalo. Taj problem Tesla nema jer trguje preko interneta. 

Veliki moraju da sarađuju  

To nipošto ne znači da je individualna mobilnost stvar prošlosti, naprotiv: baš tokom pandemije je uputno izbegavati vozove i avione, pa su se mnogi vratili automobilu čak i za daleka putovanja na odmor. Nemački stručnjak za automobilski sektor Frank Švope je siguran da će se i zbog ove krize ubrzo dogoditi velike promene u sektoru automobilizma.

Uveren je da će doći, ako ne do fuzija, sigurno do mnogo bliže saradnje proizvođača „jednostavno da bi smanjili troškove“. Jer, ogroman je trošak stvaranje „automobila budućnosti“, verovatno sa električnim pogonom, možda i s vodonikovim ćelijama i dovoljno „pametan“ da sam vozi.

Nagađanja idu sve do moguće saradnje nemačkih večitih rivala Mercedesa i BMW-a, ili dva ubedljivo najveća svetska koncerna Folksvagena i Tojote. VW je već dogovorio saradnju sa drugim ljutim konkurentom: Ford će razvijati platformu za Folksvagenov pik-ap, a iz Volfsburga šalju Fordu platformu za električni automobil.

I gde je tu Tesla? Njegove ambicije da proizvodi 500.000 vozila godišnje su svakako realne, ali se tržište menja i već odavno Tesla ima žestoku konkurenciju iz Kine, a uslediće i evropska.