Mask otvara fabriku uprkos zabrani: Ako neko mora da se uhapsi, neka to budem ja

Auto 12. maj 202012:24 > 12:44
Izvor: REUTERS/Stephen Lam/File Photo

Američki proizvođač električnih automobila Tesla ponovo će otvoriti fabriku u Kaliforniji, saopštio je direktor kompanije Ilon Mask, najavljujući time sukob s lokalnim vlastima oko mera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Mask se prošlog vikenda sukobio s lokalnim zdravstvenim službenicima u okrugu Alameda i zapretio putem tvita da će kompaniju preseliti u Teksas ili Nevadu. Najavio je i tužbe.

U drugom tvitu je podsetio da su automobilske kompanije u drugim delovima SAD već dobile dozvolu za nastavak poslovanja dok propisi okruga Alameda to još ne dopuštaju.

Mask želi da se Teslina fabrika u Fremontu odmah otvori, ali su lokalni funkcioneri odložili otvaranje za otprilike nedelju dana kako bi bili sigurni da je širenje koronavirusa zaustavljeno.

U ponedeljak je Mask najavio pokretanje proizvodnje, a fabrika je pozvala radnike da se vrate na posao.

„Tesla danas ponovo pokreće proizvodnju suprotno propisima okruga Alameda. Biću na udaru kao i svi ostali. Ako neko mora da bude uhapšen, tražim da to budem samo ja“, objavio je Mask na Tviteru.

Delovi Kalifornije već su omogućili ponovno otvaranje pojedinih fabrika.

Kako bi stišao napetosti između kompanije i lokalnih vlasti, guverner Kalifornije Gavin Njusom je najavio da će Tesla i drugi proizvođači moći da ponovo otvore fabrike već sledeće nedelje.

„Uveren sam, nadam se i očekujem da će proizvodnja moći da se nastavi već sledeće nedelje“, kazao je Njusom.

Kalifornija je godinama pomagala kompaniji, a zauzvrat je imala koristi od činjenice da se na njenoj teritoriji proizvode luksuzni električni automobili, naglasio je guverner.

Kalifornija je najveća privreda u SAD, a mnogi je svrstavaju i na peto mesto svetske lestvice. Tesla je najnoviji u nizu proizvođača automobila koji su odlučili da proizvode u toj američkoj saveznoj državi.

Nije poznato šta Teslin upravni odbor misli o Maskovom istupu. Ekscentrični milijarder u više se navrata našao na udaru kritke zbog objava na Tviteru, ali je i dalje šef kompanije, podseća dpa.

Tako je početkom godine umanjivao ozbiljnost pandemije, zagovarajući potom neutemeljenu teoriju da Covid-19 može da se leči antimalarijskim lekovima. Mere suzbijanja pandemije nazvao je „fašističkim“, zalažući se na Tviteru za njihovo ukidanje.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.