Bivši šef Reno-Nisana, optužen za malverzacije, pobegao iz Japana u Liban

Auto 31. dec 201908:38 > 08:44
Izvor: REUTERS/Issei Kato/File Photo

Bivši generalni direktor Reno-Nisana, Karlos Gon, koji je bio u kućnom pritvoru u Japanu gde je čekao suđenje za finansijske malverzacije, pobegao je iz Japana i stigao u Liban.

On je doputovao sinoć na aerodrom u Bejrutu, rekao je za Frans pres jedan bezbednosni izbor čime je potvrdio izveštaje libanskih medija.

POVEZANE VESTI

Drugi libanski zvaničnik je takođe potvrdio tu informaciju dodajući da nije jasno kako je napustio Japan.

Prema libanskom listu Al Džumhurija, koji je prvi objavio vest, smenjeni šef saveza Reno-Nisan-Micubiši stigao je u Bejrut avionom iz Turske.

Gon je bio u kućnom pritvoru u Japanu gde je trebalo da mu se sudi od iduće godine za navodne finansijske malverzacije.

Njegov japanski advokat Juniširo Hironaka izjavio je danas da je šokiran Gonovim odlaskom iz Japana i negira bilo kakvu umešanost u to. Advokat je rekao da nije imao nikakav kontakt sa Gonom od njegovog odlaska.

„To je potpuno iznenađenje, ja sam šokiran“, rekao je novinarima Hironaka i dodao da je preko televizij saznao da je bivši šef Reno-Nisana pobegao iz Japana.

Okolnosti njegovog odlaska su i dalje misterija.

„Karlos Gon ne pokušava da pobegne od svojih odgovornosti ali beži od nepravde japanskog sistema“, rekao je za Frans pres izvor blizak tom slučaju koji nije želeo da mu se navede ime.

Gon tvrdi da je žrtva zavere

Od kada je uhapšen, 19. novembra prošle godine u Tokiju Gonovi advokati i porodica žustro kritikuju njegove uslove pritvora, ophođenje prema njemu i način na koji janapanski sudovi vode proces protiv njega.

On je sredinom novembra mogao na daljinu preko videa da razgovara sa svojom suprugom Kerol, prvi put posle osam meseci.
Nekoliko dana pre toga njegova deca tražila su pravedan proces za njihovog oca u članku objavljenom na portalu francuskog javnog radija Fransenfo (Franceinfo).

Prema njegovom timu za komunikacije Gon je tražio potpuno ukidanje raznih zabrana prema njemu koje je smatrao „preteranim, svirepim i nehumanim“ da bi se poštovala njegova osnovna prava kao i prava njegove supruge.

Čovek koji je pozdravljan kao „spasilac Nisana“ kada je došao u tu japansku grupu 1999. godine proveo je ukupno 130 dana u zatvoru od novembra 2018. On je prvi put pušten uslovno na proleće ove godine, zatim ponovo uhapšen, a od kraja aprila je u kućnom pritvoru u Tokiju.

Protiv Gona su podignute četiri optužnice, dve za neprijavljivanje prihoda kod Nisana berzanskim vlastima, i dve za izneveravanje poverenja.

Kao posledica sudskog gonjenja, Gon, koji je francusko-libansko-brazilskog porekla izbačen je sa mesta predsednika Nisana i Micubiši motorsa, ubrzo posle njegovog pritvaranja pre 13 meseci. Zatim je podneo ostavku sa mesta predsednika Renoa, pre nego što su protiv njega u Francuskoj pokrenute druge istrage.

Od početka slučaja Karlos Gon je govorio o zaveri Nisana kako bi se sprečio plan o većoj integraciji Nisana s Renoom.