Krstić: Vozači odlaze zbog znatno većih zarada u EU, dugoročan problem za Srbiju

Auto 06. avg. 201916:58 > 16:58
Podeli:
Izvor: N1

Procene su da je u proteklih par godina Srbiju napustilo od šest do osam hiljada vozača koji odlaze u zemlje EU zbog znatno većih zarada, i može se očekivati da će Srbija imati dugoročne probleme u obavljanju saobraćaja, ocenio je Dušan Krstić, direktor saobraćaja u kompaniji Arriva Litas.

Jedan od ključnih problema za ovu oblast je odliv profesionalnih vozača, kaže Krstić. Oni odlaze da rade u EU zbog znatno većih zarada, čiju visinu prevoznici u Srbiji nisu u mogućnosti da isprate i koje su čak i nekoliko puta veće od onih u našoj zemlji, objašnjava.

On je dodao da su uslovi rada vozača u Srbiji teški, kao i da je teško naći pouzdane vozače usled veliko broja odlazaka iz zemlje.

Procenjuje se da je Srbiji potrebno na godišnjem nivou da se oko 2.000 ljudi školuje i obuči za kvalifikacije vozača da bi se zadovoljile potrebe prevoznika, kako domaćih tako i inostranih. Ako se to ne dostigne, a nastavi se odlazak vozača, očekuje se da će zemlja dugoročno imati probleme za odvijanje redovnog saobraćaja, kako gradskog, prigradskog, tako i međugradskog i međunarodnog, navodi gost Dana uživo.

Trenutno se, međutim, školuje manje vozača, dodaje on.

“Kompanija Arriva pokušava da da svoj doprinos u u rešavanju tog problema, pa je prošle godine pokrenula besplatan program za stručno usavršavanje vozača iz C kategorije u D kategoriju. Kada steknu zvanje vozača i polože ispite, kandidati potpisuju ugovor na neodređeno sa kompanijom Arriva i priliku da rade u jednoj od njenih kompanija u Srbiji, a obavezni su da u njoj ostanu tri godine”, objašnjava Krstić.