Mediji: Da bi se ujedinio s Fijatom, Reno pregovara o savezu s Nisanom

Auto 03. avg 201912:39 > 12:42
Podeli:
Izvor: REUTERS/Regis Duvignau

Nisan i Reno pregovaraju o "remontu" svoje istorijske alijanse da bi eventualno ponovo otvorili vrata za pregovore sa italijanskim proizvođačem automobila Fiat, objavio je "Volstrit džornal".

Prema tom američkom poslovnom dnevniku koji se oslanja na izvore bliske dvema kompanijama, Nisan bi da Reno koji poseduje 43 odsto japanske grupacije, smanji svoj udeo. S druge strane, Nisan ima samo 15 odsto Renoa i nema glasačka prava.

Izmena odnosa dve kompanije mogla bi pomoći smanjenju tenzija među njima i tako ublažiti Nisanovu nevoljnost za spajanje s Fiat-Krajslerom. 

U nedostatku eksplicitne podrške kompanije Nissan, početkom juna su propali pregovori o „venčanju“ radi formiranja svetske industrije automobila „Broj tri“. 

Ako uspeju pregovori o promeni udela Renoa i Nisana, dogovor bi mogli postići u septembru, piše „Volstrit džornal“. 

Međutim, bilo koji razvoj događaja zahteva odobrenje francuske države koja ima 15 odsto kapitala Renoa. Ali, takvo odobrenje nije izvesno: putujući za Tokio krajem juna, predsednik Emanuel Makron je odbio da razmotri promenu strukture vlasništva kapitala. 

Pošto je francusko-japansko partnerstvo oslabljeno smenjivanjem njegovog graditelja Karlosa Gouna, šef kompanije Nisan Hiroto Saikava nekoliko dana ranije otvorio je vrata oporavku tog 20-godišnjeg saveza. 

Povodom objavljivanja rezultata Renoa krajem jula, njegov izvršni direktor Tijeri Bolor uveravao je da planirano spajanje s Fiat-Krajslerom (FCA) više nije relevantno, rekavši: „Mi ne razgovaramo s FCA“. 

Šef FCA Majk Menli ocenio je u sredu da bi „brak“ s Renoom predstavljao „sjajnu priliku“ zahvaljujući „veoma važnoj saradnji“ koja bi time nastala. Mada je tvrdio da Fiat može da preživi i sam, naglasio je da je FCA i dalje otvorena za tu mogućnost.