Makron: Savez Reno-Nisan mnogo znači za Francusku

Auto 26. jun 201911:22 > 11:24
Izvor: LUDOVIC MARIN / POOL / AFP

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je po dolasku u Tokio da "savez Reno-Nisan" mnogo znači za Francusku.

„Želim da svi budu u potpunosti angažovani“ u tom savezu koji treba da razvije „sinergiju i partnerstva kako bi bio čvršći“ u konkuretnosti na tržištu, rekao je Makron i dodao da je to ono što „treba zajedno uraditi“.

Za mnoge Francuze, glavna zabrinutost predstavlja budućnost alijanse između Renoa i Nisana, koji simbolizuje industrijsku saradnju između dve zemlje koja traje više od 20 godina.

Makron će ostati diskretan o aferi bivšeg generalnog direktora Renoa i Nisana Karlosa Gona, optuženog za finansijske malverzacije i koji se nalazi u kućnog pritvoru u Tokiju u očekivanju početka suđenja, naveli su ranije izvori bliski Jelisejskoj palati.

Francuski predsednik, koji dolazi u prvu posetu Japanu, tokom dana će se sastati sa japanskim premijerom Šinzom Abeom posle čega je predviđena večera sa suprugama u otmenoj četrti Tokija.

Pre te večere bi Makron trebalo da se sastane sa delom francuske zajednice koja živi u Japanu, a koja je aktivna u industriji, gastronomiji i modi.

Sa Makronom u Japan je otputovao ministar ekonomije Bruno Le Mer koji treba da potvrdi „veliku posvećenost Francuske prema saradnji sa Japanom“, naveli su izvori bliski Jelisejskoj palati.

Abe i Makron će potpisati novi akcioni plan namenjen jačanju eskonske i kulturne saranje u petogodišnjem periodu.

Makron će potom učestvovati na samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) koji počinje u petak u Osaki.