Francuska vlada savetuje oprez pre sastanka Renoa i Fijata

Auto 05. jun 201921:31 > 21:33
Podeli:
Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Francuska vlada izjasnila se protiv bilo kakve "žurbe" u projektu spajanja Fijata Krajslera i Renoa pre odlučujućeg sastanka odbora francuske kompanije.

„Ne treba da žurimo, već da se stvari urade kako treba. To je ogromna operacija. Bez žurbe“, izjavio je francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Upravni odbor Renoa počeo je sastanak kraj Pariza na kome će se raspravljati o mogućim pregovorima spajanja sa italijansko-američkog kompanijom.

Fijat Krajsler (FCA) predložio je 27. maja spajanje sa francuskim Renoom čime bi se formirala treća po veličini grupa na svetu u tom sektoru.

Prema predlogu, nova grupa bi bila 50 odsto u rukama akcionara italijansko-američke firme, a 50 odsto u rukama Renoa. Nova grupa bi se kotirala na berzama u Parizu, Njujorku i Milanu, navela je kompanija Fijat-Krajsler u svom predlogu.

Fijat-Krajsler je naveo da bi se tim spajanjem formirao treći po veličini proizvođač automobila u svetu sa godišnjom prodajom od 8,7 miliona vozila i „snažnim prisustvom u svim ključnim regionima i segmentima“.