Pao sneg, pala i stabla – na kola: Da li vozači mogu da naplate štetu?

Auto 17. dec 201819:01 > 19:38
Podeli:
Izvor: N1 čitalac/Nataša

RHMZ je tokom dana izdao upozorenje na jak mraz, maglu i poledicu na području cele Srbije. Saobraćaj u zemlji se odvija otežano i usporeno. Na području Beograda samo od početka snežnih padavina, zabeleženo je više stotina intervencija zbog stabala ili grana, koje su se od težine snega obrušile - kako na put, tako i na parkirana vozila.

Ukoliko do toga dođe, pitanje je ko i kako može da nadoknadi materijalnu štetu?

„Zimska čarolija“ u Srbiji proteklog vikenda izgledala je i ovako – u mnogim delovima prestonice, zbog težine snega koji je napadao, pale su grane, ali i više desetina celih stabala. Osim na putu, drveće je završilo i na automobilima.

Na saniranju posledica velike količine snega radi ekipa za hitne intervenicije „Zelenilo – Beograd“, gde za N1 kažu da su od početka padavina imali 764 intervencije. Objašnjavaju da je sneg padao duže od 48 sati, i da je formiran snežni pokrivač od oko 40 centimetara, koji se zadržava u krošnjama. Ali, ishod polomljenih grana i stabala je velika materijalna šteta. Da li ona može biti naplaćena od osiguranja?

„Osnovni postupak je zvati MUP ukoliko je šteta velika, pogotovo sada ukoliko padne grana, na primer, kao posledica nataloženog snega, potrebno je pozvati policiju. Nakon toga, prijaviti štetu nadležnom osiguranju – gde vlasnik vozila ima kasko polisu, posle toga se ulazi u proceduru prijave i naknade štete. Što se tiče vozila koja nisu osigurana – tu je potrebno, takođe, pozvati policiju i obezbediti dokaz“, navodi Goran Ribić iz sektora za naknadu štete UNIQA osiguranja.

U toj osiguravajućoj kući, ipak, navode da, iako postoji više vrsta osiguranja za vozila, jedino Kasko, koje je dobrovoljno, pokriva štetu od vremenskih nepogoda.

Na pitanje šta bi građani trebalo da preduzmu ukoliko im je, primera radi, na teritoriji Grada Beograda palo drvo na automobil, oštetilo vozilo, a oni nisu osigurani, iz „Zelenila“ odgovaraju:

„Ukoliko dođe do pada stabla ili grana, sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra, snegoloma i sličnih vremenskih nepogoda i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu Centar za informisanje ili dežurnu službu JKP „Zelenilo Beograd“. Na teren će odmah izaći operativni tim i napraviti zapisnik o šteti. Naknada štete se vrši samo u slučajevima u kojima je uzrok štete stablo za koje je na osnovu redovnog Programa održavanja nadležno JKP „Zelenilo Beograd“.

Ali, ukoliko dođe do pucanja ili obrušavanja stabla koje nije u nadležnosti „Zelenila“, vlasnicima oštećenih automobila jedino preostaje da podnesu tužbu protiv vlasnika zemljišta na kojem se stablo nalazilo. Ili da, kako poslednjih dana glasi najčešći apel nadležnih – parkiraju pažljivije.