Šta sve pokriva paket "pomoć na putu"?

Auto 17. jul. 201811:42 > 11:46
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U vreme godišnjih odmora, kada veliki broj turista svojim automobilima kreće na putovanje, raste i prodaja paketa "pomoći na putu". Portal Kamatica je istraživao ko sve prodaje ove vrste osiguranja, kao i šta se dobija za novac koji se uplati.

Auto-moto savez Srbije, koji je udruženje građana, odnosno nacionalno udruženje vozača, u ovoj oblasti ima najdužu tradiciju. Od početka ove godine promenili su nekadašnju praksu. Najveća izmena tiče se porodice člana AMSS. Na osnovu novog pravilnika, za njih više ne važe nikakve pogodnosti koje su do sada mogli da koriste, piše Kamatica.

„Članske pogodnosti od sada imaju samo članovi AMSS. Članovi porodice vozača, rodbina ili prijatelji takođe ako žele, mogu biti naši članovi i mogu prilikom učlanjenja za paket koji uzimaju, prijaviti ono vozilo kojim putuju i zatim koristiti tehničke, a posebno ostale pogodnosti članstva. Jedna osoba može imati više članskih paketa, ali uz jedan takav paket može biti prijavljeno samo jedno vozilo“, kažu u Auto-moto savezu Srbije.

Dodatno još i objašnjavaju na primeru saobraćajne nezgode u inostranstvu. U tom slučaju refundacija prevoza do kuće dobija se samo za osobu, ili više njih, koje su i njihovi članovi. Svi ostali putnici u tom vozilu, čak i ako su porodica ili maloletne osobe, nemaju pravo na povraćaj troškova. Isti uslovi važe i za putovanja u Srbiji.

Osnovna članarina košta 800 dinara i važi samo za teritoriju naše zemlje, dok Super paket košta 2.250 dinara, ako se kupuje online, u suprotnom treba platiti 2.500 dinara. U ovaj paket, osim svih pogodnosti iz osnovnog samo više puta godišnje, spada i priznavanje troškova smeštaja i prevoza vozom ili autobusom. Korisnici oba paketa imaju i razne popuste u Srbiji i Evropi, piše Kamatica.

Pomoć na putu nudi i još nekoliko firmi, jedna od njih je „Atlas Servis“. Oni u ponudi imaju šest paketa pomoći na putu, koji su prilagođeni različitim tipovima i potrebama vozača i suvozača. Njihov najjeftiniji paket je „žuti paket“ koji košta 990 dinara za godinu dana i, kako kažu, najbolji je za grad, a njime je obuhvaćen i besplatan prevoz dva putnika. Najskuplji je „zlatni paket“ koji važi na teritoriji Srbije i Evrope. Na godišnjem nivou za njega je potrebno izdvojiti 7.990 dinara, a on obezbeđuje i besplatan prevoz svih putnika do mesta gde se prevozi, kao i prenoćište za sve putnike iz vozila za jedno veče na teritoriji Srbije.

Prodajom paketa „pomoć na putu“, kako navodi Kamatica, bavi se i kompanija AMC. Oni u ponudi imaju pet paketa. Najmanje novca, 990 dinara, potrebno je za paket „standard“ i on nudi besplatno šlepanje, kao i prevoz dva putnika i njihov smeštaj u hotelu. Najskuplji paket je „premijum plus“ koji košta 3.500 dinara i njime se obezbeđuju tri vozila. On obuhvata šlepovanje bez limita kilometraže, prevoz pet putnika i njihov smeštaj u hotelu, kao i pravno savetovanje.

Kada uzmemo sve u obzir, kako piše Kamatica, vozači bi pre kupovine paketa „pomoć na putu“ trebalo dobro da se informišu šta je sve uključeno i da li je obezbeđen prevoz i smeštaj za sve putnike u automobilu, kako na teritoriji Srbije, tako i za teritoriju Evrope, ukoliko često putuju van naše zemlje.