Okanović: Vezujte se, i pri 12 km/h moguće su povrede

Auto 11. mar 201810:06 > 10:16
Podeli:
Izvor: N1

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, gostujući u Novom danu, upozorio je, osvrćući se na kritike javnosti zbog dupliranja kazne za nevezivanje pojasa, da povrede unutrašnjih organa mogu da se dogode već pri brzini od 12 km/h, ako se držite za volan, a niste vezani.

Govoreći o najavljenom smanjivanju tolerancije na količinu alkohola u krvi vozača sa 0,3 promila na 0,2 promila, Okanović kaže da, koliko je njemu poznato, istraživanja struke pokazuju da 0,2 promila nema nekog uticaja na sposobnosti, kao i da tek sa 0,5 počinju da se pojavljuju nuspojave.

„Ako sedite u kafiću i razmišljate da li da popijete još jedno pivo, da li će to biti 0,3 promila, ovako ne razmišljajte. Preporuka UN je bila da se spusti na 0,2“, kaže Okanović.

Komentarišući povećanje kazne za nevezivanje pojasa, Damir Okanović kaže da se to kod nas smatra sitnim prekršajem.

„Mnogi kažu da tako ugrožavaju samo sebe, da je to samo način za punjenje budžeta… Vežite pojas i nećete imati nikakav problem, molim sve da u inat svima ne pune budžet, da vežu pojas, da poštuju propise i neće biti punjenja budžeta“, kaže Okanović.

Osvrćući se na 2002. godinu, kada je kazna za nevezivanje pojasa bila povećana sedam puta, Okanović ističe da je tada i policija počela da obraća pažnju na vezivanje pojasa.

„U odnosu na 2001. godinu je bilo 438 manje poginulih, lekari iz Urgentnog centra su se zahvaljivali, jer su imali manje posla otkad je to uvedeno“, kaže on.

Govoreći o posledicama nevezivanja pojasa, ističe da već pri brzini od 12 km/h, ako se držite za volan, a niste vezani, mogu da se dogode povrede unutrašnjih organa.

„Prelom podlaktice, jetra, slezina, aorta, srce i sve ostalo, prelomljena rebra mogu da probiju pluća. Mnogi misle da su brzine od 50 ili 60 km/h male, da im pojas ne treba po gradu, ali pojas je najdelotvorniji pri malim brzinama“, kaže on.

Dodaje da smo najlošiji u Evropi po tom pitanju. 

„U zemljama sa razvijenom tradicijom bezbednosti saobraćaja, ako sednete pozadi i ne vežete se, gledaće vas čudno. U Nemačkoj i Švedskoj stepen upotrebe pojasa napred je više od 95 posto, a pozadi više od 90 posto“, kaže gost N1.

Kada su u pitanju spora vozila, koja ne mogu da razviju brzinu veću od 30 km/h, novi zakon uvodi novinu da ih možete preteći i preko pune linije.

„To su vozila poput traktora, motokultivatora, bicikala… Vi i kad je linija isprekidana nemate slobodu da odmah pretičete, već morate da proverite, pa tako i u ovom slučaju“, kaže Okanović.

Govoreći o prekoračenjima brzine, Okanović kaže da postoji sistemski problem u vezi sa brzinom u naselju.

„Problem je što je negde postavljen znak za naselje 1100 metara pre prve kuće, po zakonu to nije naselje, a imamo problem da se u praksi vrši kontrola i kažnjavanje vozača upravo tu“, kaže on.

Dodaje da u naseljima postoje raskrsnice gde možete voziti brže od 50 km/h, ali da opštinske vlasti nisu podigle tu granicu.

„Onda su rešili da ublaže sve kazne. Neko će možda voziti 80 km/h u samom centru naselja, jer mu nije problem da plati 10.000 dinara, samo da ne dobije kaznene poene“, kaže Okanović.

Ističe da svako mora da odgovara za svoje propuste, kao i da je predlog zakona imao 14 članova koji su jasnije i preciznije formulisali obaveze putara, ali da je tih 14 članova izbrisano, kao i da ne zna zbog čega.

„Postojeći zakonski okvir daje mogućnost da odgovara putar, a ne vozač. Plašim se da se možda radi o nastojanjima da se putari relaksiraju odgovornosti, a mislim da to nije dobro“, kaže on.

Dodao je da apeluje na Vladu i na MUP da se rok za stupanje novog zakona na snagu produži bar do 1. juna, jer, kako kaže, svi treba da se upoznaju sa novim propisima.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu: