Preminuo bivši predsednik Tojote zaslužan za njen uspon

Auto 06. jan. 201814:17 > 14:19
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mike Blake

Nekadašnji predsednik japanske kompanije Tojota, Tacuro Tojoda, koji ju je predvodio tokom uspona u svetski vrh proizvođača automobila, umro je u 88. godini.

Tojoda, sin osnivača kompanije, umro je 30. decembra od upale pluća, saopštila je Tojota.

Bio je sedmi predsednik Tojote, do 1995. godine, ali je i posle toga radio na drugim pozicijama, uključujući savetničku, na kojoj je bio do smrti. 

Imao je veliku ulogu u formiranju zajedničke kompanije Tojote i američkog Dženeral motorsa, nazvane NUMMI, koja je počela proizvodnju automobila 1984. godine. U to vreme to je bio pionirski poduhvat međunarodne saradnje u automobilskoj industriji. 

Tojoda je bio prvi predsednik kompanije NUMMI, poznat po nastojanju da objedini Tojotinu poslovnu kulturu izuzetne efikasnosti, timskog rada i osnaživanja radnika, s američkom kulturom, uključujući nove odnose uprave i radnika. 

Osnivači kompanije stavili su u njen naziv slovo „T“ umesto slova „D“ iz prezimena, jer se smatralo da to slovo donosi sreću. 

Tacuro Tojoda je od 1953. godine radio u Tojoti, koja je danas, po broju prodatih vozila na godišnjem nivou, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, uz Folksvagen, Dženeral motors i Reno-Nisan.