Tesla otpustila stotine radnika uprkos rastu potražnje

Auto 14. okt. 201721:04 > 21:06
Podeli:
Izvor: Reuters

Američka kompanija Tesla motors otpustila je stotine radnika posle godišnje procene učinka, uprkos tome što taj proizvođač električnih automobila pokušava da poveća proizvodnju kako bi zadovoljio tražnju za svojim novim modelom "sedan 3", upola jefitinijim od drugih.

Ta kompanija sa sedištem u Kaliforniji, potvrdila je smanjenje broja zaposlenih, ali nije objavila koliko će od 33.000 radnika ostati bez posla. Više bivših i sadašnjih radnika Tesle procenilo je za „San Hoze merkjuri njuz“ da je otpušteno između 400 i 700 radnika.

Optupšteni su administrativci, prodavci i proizvodni radnici.

S druge strane, neodređen broj radnika dobio je bonuse i unapređenja posle godišnje procene učinka, navela ja kompanija.

Tesla je pod pritiskom pošto „sedan 3“ čeka više od 450.000 kupaca, a kompanija kasni u ispunjavanju proizvodnih ciljeva pošto je u poslednjem tromesečju proizvela svega 260 vozila.

Uključujući i druge modele, Tesla planira da ove godine proizvede oko 100.000 automobila.

Vlasnik i direktor Tesle, Ilon Mask želi da poveća proizvodnju za čak pet puta samo u sledećoj godini, a taj cilj će verovatno morati da bude ispunjen kako bi podržao tržišnu vrednost kompanije od 59 milijardi dolara, veću od kompanije Ford.

Uprkos masovnim otpuštanjima, Tesla planira da zaposli stotine novih radnika.