Upotreba električnih automobila nemoguća u Srbiji

Auto 28. mar. 201718:25 > 18:26
Podeli:
Izvor: N1

Beogradski sajam automobila specifičan je ove godine po tome što je izloženo više od 30 hibridnih i električnih vozila. Toliko ih se, otprilike, i kotrlja srpskim drumovima. Ali za njih ne postoji adekvatna infrastruktura. Dakle, šta možete da kupite, doduše ako imate natprosečne prihode, ali i kako da koristite?

Električni automobil jednim punjenjem, koje traje nekoliko sati, možete preći od 200 do 300 kilometara u zavisnosti od uslova. Ali njih je u Srbiji malo, i to hibridnih, jer je upotreba potpuno električnih vozila praktično nemoguća jer nema infrastrukture.

„Osoba koja kupi takav automobil pre svega ima problem jer ne može da ga vozi pošto nema gde da ga napuni. Auto ne kupujemo da ga punimo u garaži nego da bi ga koristili“, objašnjava Slavko Vujović, predsednik Upravnog odbora Instituta Eko privrede Srbije, šef projekta proizvodnje električnih automobila u Srbiji.

Od infrastrukture zavisi da li će Srbija dostići standard drugih zemalja i da li će uskoro imati veći broj električnih vozila u upotrebi. Stručnjaci procenjuju – njihova upotreba biće moguća već za dve godine.

„Mreža punioca se postavlja pred Elektroprivredu Srbije kao primarni zadatak u naredne dve do tri godine“, kaže Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta.

Uveravanja stižu i iz VladeSrbije. Resorna ministarka kaže da će Srbija „modernizovati“ svoje puteve punjačima za električne automobile.

„Ono što ćemo sigurno uvesti, to je na nekoliko mesta, tamo gde je to najbolje, punjače za autmobile na struju gde će moći svi oni koji voze takve automobile da ih napune“, obećava ministarka Zorana Mihajlović.

Cena ovakvog automobila kreće se od 30.000 evra, što i ne bi bilo previše kada bi država subvencionisala kupovinu kao i u većini zemalja. Do tada u Srbiji ne možete ni registrovati električni automobil.