Episkop Irinej: Rusija je poslednja linija odbrane hrišćanskih vrednosti

N1

Episkop bački Irinej izjavio je da Kosovo i Metohija ne mogu biti zauvek oteti bez pristanka Srbije, kao i da je Rusija poslednja linija odbrane hrišćanskih vrednosti.

„Kosovo i Metohiju ne mogu nam zauvek oteti bez našeg pristanka, a mi ga nećemo dati. Bog je spor, ali dostižan, kaže mudro naš narod“, rekao je episkop Irinej u intervjuu za Večernje novosti.

Episkop Irinej koji je i portparol SPC, rekao je da javnost može da očekuje sa ceremonije povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), istu poruku „kao i uvek do sada, od Kosovskog boja davne 1389. godine do kosovskog boja danas“.

Govoreći o prilikama u Crnoj Gori, on je rekao da „uprkos čitavoj besomučnoj propagandi, klevetama i hajkama, narod u Crnoj Gori, Srbi i nesrbi najveće poverenje imaju upravo u SPC, što na licu mesta znači, u Mitropoliju crnogorsko-primorsku“.

On je rekao da državna vrhuška Crne Gore treba, u sopstvenom političkom interesu, da „ostavi Crkvu na miru“, ili će se „u protivnom istrošiti u gašenju požara paljenjem novih vatri, a Crkvu, odnosno Mitropoliju, neće uništiti nego će sama sagoreti“.

Prema njegovim rečima, danas je na „čelu moćne obnovljene Rusije predsednik koji je istinski, a ne samo politički, verujući pravoslavni hrišćanin, a Rusija je poslednja linija odbrane hrišćanskih vrednosti“.

On je rekao da to, „više od mnogih, ako ne i od svih, shvata današnji rimski papa Franja“, podsetivši da je ovaj papa sa moskovskim patrijarhom Kirilom ranije, u Havani, potpisao poruku o hrišćanskoj misiji i odgovornosti u savremenom svetu.

Na pitanje o odnosima sa Katoličkom crkvom u Hrvatskoj, episkop Irinej je rekao da „uvek postoje susreti i razgovori naših episkopa i hrvatskih biskupa u granicama savremene Hrvatske“. „Posebni kontakti između SPC kao celine i Hrvatske biskupske konferencije ne postoje već godinama“, rekao je episkop Irinej.

On je rekao i da su „kontakti sa Vatikanom, odnosno službenim jezikom, sa Svetom Stolicom, po raznim pitanjima redovni i konstruktivni“.