Poslanici u Skupštini Srbije usvojili izveštaj o Kosovu

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili izveštaj o Kosovu

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili izveštaj o Kosovu Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izveštaj predsednika Srbije o Kosovu, posle rasprave koja je trajala ukupno 13 časova u dva dana. Za izveštaj je glasalo 145 poslanika, protiv četiri, a nije glasalo 13 poslanika.

Izveštaj o Kosovu je usmeno poslanicima podneo predsednik Skupštine Srbije Aleksandar Vučić koji je dva dana sa njima i polemisao. Vučić je istakao da je za postizanje kompromisa sa Prištinom, a ne za zamrznuti konflikt, ali nije precizirao kakav kompromisa je za Srbiju prihvatljiv.

Sednici je prisustvovala oba dana predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri, ali oni nisu govorili na sednici.

Poslanici su posle rasprave izglasali izveštaj koji ima 82 strane i u kome kancelarija na 17 strana iznosi podatke o dijalogu Beograda i Prištine od 2013. godine do maja 2019. godine, dok drugi duži deo je izveštaj u kome su navedeni "najznačajniji rezultati Kancerije za Kim od maja 2014 do 2019. godine".

Deo opozicije je ocenio da je izveštaj "sraman", da nije podnet plan za budućnosti niti ciljevi delovanja već je samo navedeno šta je Vlada Srbije radila odnosno u šta je ulagala finansijska sredstva, a da je što se tiče pregovora sa Prištinom samo hronološki pobrojano ono što je javnosti već poznato.

U izveštaju Kancelarije, izmedju ostalog, je ocenjeno da je Srbija odabirom mirnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima sa Prištinom napravila "svojevrsno strateško iznenadjenje", da je dijalog radio u interesu srpske strane i da je u periodu od 203. godine očuvan mir.

Ocenjeno je i da pregovarački proces i primena dogovora u osnovi nisu u interesu Prištine i da upravo zato Priština nastoji da ih u potpunosti uruši i podseća se da još nije formirana Zajednica srpskih opština što je bila obaveza Prištine.

U izveštaju se navodi da je dijalog u svakom smislu radio za interese srpske strane koja je u periodu pregovora uspela da očuva mir na Kosovu i šire.

Ističe se i da je angažovanje Srbije u dijalogu uspelo da "delimičmo amortizuje beskompromisan stav podržavalaca takozvane nezavisnosti Kosova i da oni više ne smatraju da je kosovska nezavisnost naprosto završena stvar".

U izveštaju je ocenjeno i da je Srbija uspela da u potpunosti zaštiti svoje interese u pokrajini i u kontekstu evropskih intergacija "bez davanja suštinskih ustupaka".

"Uprkos kritikama vezanim za navodnu predaju srpskih interesa na severu Kosova, na tom prostoru Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama i ta njihova dominacija je priznata i od Prištine i medjunarodnog faktora", piše u izveštaju.

Od 2013. godine bilo je ukupno 188 sastanaka, od kojih je 24 na visokom političkom nivou, a sporazuma i dogovora potpisanih na političkom, tehničkom, i ekspretskom nivou bilo je ukupno 45, navodi se u izveštaju.

Navedeno je i da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosovu.

"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", ističu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kao "konkrente dobiti za sprsku stranu" u izveštaju je navedeno da je medjunarodno priznata i uvažena zabrinutost Srba u Kosovskoj Mitrovici za bezbednost, da je medjunarodni faktor prihvatanjem "sporazuma iz dijaloga priznao da u okviru pravnog sistema PIS u Prištini postoji potreba za dodatnom zaštitom političkih, verskih i drugih prava Srba na Kosovu i Metohiji u obimu koji je znatno širi od okvira koji formalno pružaju zakoni koji su trenutno na snazi u pokrajini".

Kao dobit navedeno je i da je kroz postizanje i implementaciju Sporazuma o slobodi kretanja, Sporazuma o IBM, Sporazuma o regionalnom predstavljanju u brojnim drugim sporazumima obezbedjena zaštita principa statusne neutralnosti kada je u pitanju predstavljanje Prištine u regionalnim organizacija kao i korišćenje ličnih i putnih dokumenata koji omogućavaju punu slobodu kretanja gradjana i poslovanja.

Navedeno je i da je setom sporazuma o provosudju obezbedjena pravna sigurnost Srba za čije predmete su u pokrajinskom pravosudnom sistemu nadležne posebne pravosudne jedinice koje većinski čine sprske sudije.

U izveštaju piše da je dobit i to što je došlo "do širenja robne razmene usled čega je Beograd do uvodjanje nezakonitih carinskih taksi Prištine ostvario korist merenu u više milijardi evra".

Kroz sporazume je, kako se navodi, omogućen i signal mobilne telefonije i korišćenje 2G, 3G i 4G tehnologhija na celom prostoru Kosova, a izvršena je zaštita privatne imovine Srba i SPC kroz odbijanje primene sporazuma o katastru i zaustavljena je predaja PIS u Prištini.

Deo opozicije koji bojkotuje rad parlementa nije došao ni na sednicu o Kosovu.

U skupštinskoj sali tokom sednice osim vladajuće većine bili su prisutni i poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije.

Prisustvovali su i Djordje Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, i samostalni poslanik Miladin Ševarlić, poslanici Zelene stranke Goran Čabradi i Aleksandra Čabraja, poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i poslanik Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović.

Vučić: Delovanje ROSU nema veze s borbom protiv kriminala

Sednica je danas počela obraćanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića o jutrošnjim dešavanjima na Kosovu, a nastavljena je obraćanjem poslanika.

Vučić je na sednici rekao da su "velike sile" reagovale na dešavanja u Zubinom Potoku i da su rekle da delovanje specijalnih policijskih snaga nema veze sa borbom protiv kriminala, već da je u pitanju prekoračivanje mera.

"Ovo je jedna dobra vest, rekoh ja - Srbija će pobediti", istako je Vučić na sednici Skupštine Srbije.

Pre toga je ponovio da su u Zubinom Potoku specijalne kosovske policijske snage bojevom municijom pucale “iznad glava golorukih Srba” i dodao da oni nisu kriminalci već običan narod.

Kazao je da nije prorok, ali da je od obaveštajnih službi pre 20 dana dobio informaciju da će biti hapšenja i da je upozorio i Srbe i međunarodnu javnost na to.

Predsednik Srbije je rekao i da je u akciji policije uhapšen i jedan ruski državljanin.

Odgovarajući na optužbe poslanika Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića da ministarka Zorana Mihajlović ide po mišljenje u ambasadu SAD, Vučić je rekao da ima poverenje u Mihajlović i da ona dobro radi svoj posao. Dodao je da da bi svako od ministara ko čini to što Mirčić kaže odmah bio smenjen.

Vučićev dokaz Radeti da voli Srbiju to što je nije izručio Hagu

Vučić je ponovio i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, pošto ga je samostalni poslanik koji je bio na listi Dveri-DSS Miladin Ševarlić pitao da li će to učiniti.

"Nisam planirao da priznam nešto što su oni, sa kojima ste bili na listi, omogućili da se defakto dogodi ranije. Dakle to je moj najkraći odgovor, niti ću to da učinim", rekao je Vučić.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta osvrnula se na citat kojim je Vučić juče završio govor – "da treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih" i poručila mu da će ona svoj govor završiti citirajući Njegoša - "da je svak rođen da po jednom umre, čast i poštenje žive zauvek".

"Iskreno želimo da se opredelite za čast radi vas i radi Srbije", rekla mu je Radeta.

Vučić joj je rekao da voli Srbiju i da je to između ostalog pokazao i time što nikada nije izručio međunarodnom sudu pravde ni jednog Srbina pa ni nju.

"Rambuje 2 može da dovede Srbiju u nemoguću poziciju"

Reagujući na predlog lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka o održavanju "Rambujea 2" , Vučić je na sednici Skupštine rekao da se plaši da takva konferencija možda Srbiju dovede u nemoguću poziciju.

Kako je objasnio, i ono što bi bilo ponuđeno, bilo bi veoma malo i ne bi ispunilo ni najniže zahteve srpske strane.

Vučić je napomenuo da to govori jer je razgovarao sa raznim međunarodnim predstavnicima i njih najviše interesuje kako da osiguraju integritet Bosne i Hercegovine, a to žele preko Kosova.

Interesuje ih kako da Srbi ne dobiju ništa, a da Srbija to "proguta", rekao je on i dodao i da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel, najmoćniji političar u Evropi, prenela da u ovom trenutku nema da ponudi nikakvu alternativu.

Vučić je Čanku preneo da bi o ideji "Rambujea 2" želeo da mu kaže šta misli u četiri oka, ne zato što mu je blizak ili se slaže sa njegovom politikom, nego što je šef poslaničke grupe, a da ne može to da uradi u parlamentu, "pred ovolikim auditorijem i javnošću, domaćom i stranom".

Vukadinović: ROSU nije vršljao na Kosovu do 2012.

Đorđe Vukadinović iz opozicione poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija rekao je da je upad specijalnih snaga na sever Kosova omogućen Briselskim sporazumom koji je potpisala aktuelna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom i Aleksadrom Vučićem.

"Do Briselskog sporazuma nije mogao ROSU da vršlja po severu Kosova. Žigošete prethodnike za probleme na Kosovu i ukazujete na njihove greške i propuste, ali i da ste u potpunosti u pravu potpuno je jasno da su svi ti prethodni i (Slobodan) Milošević i (Vojislav) Koštunica i (Boris) Tadić i (Zoran) Đinđić pravili razne greške, ali za sve to vreme Kosovska policija nije mogla preko Ibra", rekao je Vukadinović na sednici Skupštine Srbije o Kosovu.

"A sada tamo vršljalu kosovski specijalci kada im se prohte, a vi sada možete samo da širiti ruke i da pozivate kolege iz međunarodne zajednice koji kažu to je legitimna akcija policije koja se bori protiv krimila", kazao je Vukadinović i dodao da sada vidi jedino da je Srbija nemoćna.

Vučić je istakao da je od kako je potpisan Briselski sporazum sačuvan mir na Kosovu. "Osećam se odgovornim za Briselski sporazum iako ga nisam ja potpisao i ponosan sam što smo posle toga imali šest godina mira i da ni na koji način nisu srpski interesi bili ugroženi", rekao je Vučić.

Vukadinović je govoreći u parlamentu rekao da je na sednicu došao da čuje šta je taj kompromis o kome Vučić govori, ne u smisli detalja i tačnog plana, ali bar da se iznesu crvene linije.

Vukadinović je kazao i da je 2013. godine Skupština Srbije donela Rezoluciju u kojoj jasno i glasno piše da svako rešenje pitanje o status Kosova mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

"To je obavezujući dokument ove Skupštine Srbije i moje pitanje je da li je rezolucija na snazi, da li će danas biti glasanje o nečem drugom i da li i dalje stojite iza ovoga, i država i Vlada Srbije, da svako rešenje mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244", upitao je Vukadinović.

On je kazao da kada neko govori da na Kosovu Srbija "nema ništa onda ništa ne može ni da dobije", a da bi po njemu crvna linija trebalo da budu Ustav i Rezolucija 1244.

Upitao je Vučića i da li se oseća odgovornim zbog toga što nisu ispunjene sve obaveze iz Briselskog sporazuma odnosno stvaranje zajednice srpskih opština. Vučić je odgovorio da se ne oseća odgovornim za ono za šta je EU bila garant.

POVEZANE VESTI

Komentari (57)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Novembar

Da li znaju ovi Ristcevici i ostali doktori u skupštini šta su usvojili

Dr. Zbunjen

Sta to znaci: "Usvojiti izvestaj"? Izvestaj je informacija, a informacija se moze primiti na znanje, moze se smatrati tacnom ili netacnom, ali kako se informacija usvaja nikako mi nije jasno. Da li to znaci da je izvestaj neki "bastard" pa ga sad skupstina usvaja i postaje njen sin?

Mitar

Pitajte poslanike za sta su glasali ako znaju ja stavljam glavu na panj.Pa oni ne znaju gde su suplji.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lajčak: Počastvovan sam što mi je poveren tako važan zadatak 00:02 h

00:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Ukupno 39 osoba umrlo od koronavirusa, skoro 1.500 potvrđenih zaraza 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pašalić: 17 prava građana ne mogu da se derogiraju ni u vanrednom stanju 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SPS potpisala apel koji je pokrenula Komunistička partije Kine 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Kosovo za tri dana ušlo oko 160 šlepera iz centralne Srbije 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Valjevu ne znaju da li su i dalje jedno od žarišta, informisanje problem 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kisić Tepavčević: Većina zaražena oko 20. marta 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Testirani pacijenti u Sajmu, na inicijativu ombudsmana 03.04.2020.

03.04.2020.  |  Vesti

loader