Jeremić: Idem u Vašington da otklonim opasnost da SAD spreče promenu vlasti

Vesti 24. feb 201912:35 > 12:36
N1

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić najavio je da će sledeće nedelje započeti zvaničnu posetitu Vašingtonu kako bi "otklonio opasnost" da Amerika spreči promenu vlasti u Srbiji, jer očekuje da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija do kraja godine. Rekao je i da se ne zna tačan broj građana koji su potpisali Sporazum sa narodom.

Jeremić je na poslednjem obraćanju novinarima u kapacitetu predsedavajućeg SzS, na kojoj je i predstavio šta je SzS uradio u poslednjih mesec dana, kazao da SAD neće promeniti svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali i da one ne podržavaju bojkot institucija i izbora koje sprovodi i najavljuje Savez.

„To su dve tačke po kojima SzS ima suprotan stav, zato idem da predstavim situaciju iz našeg ugla, da otklonim opasnost da se SAD ne postavi tako da spreči promene u Srbiji, kako bi Kosovo dobilo stolicu u UN do kraja godine“, rekao je Jeremić novinarima.

On je ocenio i da poseta Vašingtonu neće biti laka, jer „SAD računa na Vučića“, što se, prema njegovim rečima, zaključuje i iz dva pisma koje je američki predsednik Donald Tramp poslao srpskom predsedniku.

Jeremić je kazao da se SzS zalaže za rešenje pitanja Kosova u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je kazao i da je odnos prema Kosovu određen i u Sporazumu sa narodom, za koji je naveo da je trebalo i ranije da bude napisan i ponuđen građanima.

Jeremić je kazao da se građanski protesti trenutno održavaju u više od 80 gradova i da su „svojim obimom i kapacitetom prevazišli bilo koju političku strukturu“.

Povodom kritika na sadržaj govora na protestima, Jeremić je poručio da SzS nema nameru da cenzuriše govornike.

Ne znamo precizno koliko je građana potpisalo Sporazum sa narodom

Lider Narodne stranke i jedan od osnivača Saveza za Srbiju rekao je i da su prvog dana Sporazum sa narodom potpisale desetine hiljada građana i da je više stotina hiljada ugovora poslato na potpisivanje u gradove širom zemlje. ali da se ne zna tačan broj do sada potpisanih ugovora.

On je najavio da će od sledeće nedelje sporazum biti moguće potpisati i u elektronskoj formi.

“Protesti su se proširili, iako to nisu protesti SzS, mi smo blisko sarađivali i pružali podsku”, dodao je on.

Najveću pažnju posvetio diplomatskoj aktivnosti Saveza, tj angažovanju sa međunarodnom zajednicom, gde su formirali zajedničku poziciju opozicije, što pre SzS nije postojalo.

On je kazao da će u Americi imati susrete u Stejt departmentu i Kongresu.