SNS svoj spot o protestima vidi kao šalu, dok ga opozicija vidi kao pretnju

Vesti 03. feb 201919:03 > 19:15
SNS

Posle pokušaja da broj učesnika protesta "1 od 5 miliona" predstavi manjim od onog koji iznose organizatori, vlast sada okupljanja širom Srbije izvrgava ruglu. Objavljen spot u kojem se ismevaju protesti i opozicioni lideri.

Posle prvih nekoliko protesta „Jedan od pet miliona“ predstavnici vlasti prebrojavali su učesnike i trudili se da demantuju cifre s kojima su izlazili organizatori. Posle devetog protesta, koji se sada održavaju i širom Srbije, objavljen je uvredljiv spot koji se emituje na pojedinim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

U vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, kažu da je reč o šali kojoj ne bi trebalo pridavati veliki značaj, već da bi se više trebalo baviti vešalima koja su se pojavila u sinoćnjoj šetnji beogradskim ulicama. Iz Saveza za Srbiju odgovaraju da spot nikako nije šala, a da su vešala očigledna provokacija.

Novi spot Srpske napredne stranke lidere opozicije koji sa građanima protestuju protiv sistema u Srbiji, označava kao saradnike tajkuna koji za sve dobijaju novac.

N1

Za Marka Đurića iz SNS-a, spot je samo šala. „Voleo bih da sam umesto komentara na to što se neko našalio na njihov račun, sa njihove strane čuo osudu poziva na nasilje i uvrede, i napuštanje govora mržnje kojim se svakodnevno služe„, kazao je Đurić.

To nije nikakva šala to je ozbiljna pretnja, odgovara Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju „prozvanih“ u spotu.

„Ali ta pretnja neće proći. Počeo je proces demontiranja ove vlasti u Srbiji. Oni ne znaju kako da odgovore na ove desetine hiljade ljudi koji šetaju svake subote. Ima ih sve više i više, i onda se jednostavno ode u ovu krajnost u koju se ide sinoć i danas„, ocenio je Đilas.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, koja je takođe deo Saveza za Srbiju, podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno rekao da mu je svaki građanin važan, da bi se nekoliko dana kasnije pojavio spot u kojem, kako ocenjuje, ponižava svoje građane.

N1

Reditelj Gorčin Stojanović ocenjuje da novi spot SNS-a, a u kojem glavne uloge tumače Đilas i Jeremić pokazuje nervozu.

„Nevešt, neprofesionalan, prosto je jadan u svakom smislu. Neduhovit. Loša je šminka. avo je kadriranje. Nije dobro svetlo. Dakle, poluamaterski rad. Pokazuje da postoji nervoza, a to je posledica toga da neko ipak devet nedelja bilo kiša, sunce, sneg izlazi, i da se to širi„, istakao je Stojanović.

U Savezu sa Srbiju procenjuju da spot košta 100.000 evra i vređa građane Srbije koji protestuju.

Marka Đurića, međutim, više brinu vešala koja su se sinoć pojavila na protestina u Beogradu.

„Ovako me, moram da kažem, kao Beograđanina malo podilazi jeza kad vidim ona vešala na Terazijama, ko god, i zbog čega god da je to uradio, i oni maskirani ljudi„, kazao je direktor Vladine Kancelarije za KiM.

N1

Nikakva vešala nikada u Beogradu se neće postavljati, poručuje Dragan Đilas.

„Nikada nikome ne sme dlaka sa glave da fali, a oni koji su kršili zakon treba da budu procesuirani od strane državnih organa„, kazao je Đilas.

Ovo nisu prvi spotovi koji se emituju na nacionalnim frekvencijama, a u kojima se targetiraju opozicioni lideri.

Građani Srbije isto su videli tokim kampanje za beogradske izbore, ali je on, na zahtev REM-a, ubrzo povučen.