Protestna šetnja "1 od 5 miliona" u Kosovskoj Mitrovici

Vesti 02. feb 201917:55 > 21:56
Tanjug/Filip Krainčanić

Oko sto građana Kosovske Mitrovice priključilo se protestu "Jedan od pet miliona". Oni su prošetali do mesta gde je ubijen Oliver Ivanović i tu zapalili sveće. Skup je protekao bez problema.

POVEZANE VESTI:

Kako prenosi Kossev, među okupljenima su bili i najstariji sin Olivera Ivanovića, Nikola Ivanović, supruga Olivera Ivanovića, Marina Ivanović, Rada Trajković, bivši narodni poslanik, Dragiša Đoković, Nenad Radosavljević i troje aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva.

Šetnju je obezbeđivalo desetak policajaca. 

Kako je za N1 ispričala Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, manji incident se dogodio pred početak skupa, kada je jedna gospođa dobacivala da demonstranti žele da razbiju srpsko jedinstvo.

Tanjug/Filip Krainčanić

Lazarević je ispričala da se na protestu Marko Jakšić zahvalio učesnicima i rekao da je misija ispunjena, a da će o budućim protestima odlučiti nakon što razmisli. Rekao je da žele da pokažu da se Kosovska Mitrovia solidariše s ostatkom Srbije, ali i da nije zaboravila na Olivera Ivanovića i da kaže „ne“ paljenju automobila i prisili.

Podsećamo, nakon što je na društvenoj mreži Tviter objavio da će u Kosovskoj Mitrovici biti održan  protest „1 od 5 miliona“, Marku Jakšiću, odborniku SDP-a u SO Severna Mitrovica, upućena je pretnja. Osoba koja se na Tviteru potpisuje kao „Balkanfox“ napisala je Jakšiću da ga „treba obesiti na sred Terazija za primer“. Nakon toga, Marko Jakšić je podno ostavku na tu funkciju.

Srpska lista: Debakl protesta

Predstavnici Srpske liste ocenili su da je građanski protest protiv aktuelne vlasti u severnoj Kosovskoj Mitrovici „doživeo debakl“ i zahvalili se Mitrovčanima koji su ignorisali, kako su u saopštenju liste naveli, „antisrpski skup“.

„Od 50 okupljenih nаjmаnje je bilo iz Kosovske Mitrovice, а među učesnicimа bilo je i iz Krаljevа, zаjedno sа vođom Lokаlnog frontа“, navodi se u saopštenju Srpske liste. 

Prema njihovim rečima, lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Vuk Jeremić ali i Rada Trajković poraženi su u gradu – heroju Kosovskoj Mitrovici. 

„Cirkus večeras odlazi iz našeg grada, a mi ostajemo da se jedinstveni borimo zа Srbiju i srpski nаrod“, saopštila je Srpska lista.