Milan Ćulibrk dobitnik nagrade "Verica Barać"

N1

Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk ovogodišnji je dobitnik nagrade za lični doprinos borbi protiv korupcije "Verica Barać".

Ćulibrk je izveo celu redakciju jer, kako je istakao, smatra da je nagrada zajednička. Istakao je da NIN neće pristati na trule kompromise, da u redakciji znaju cenu za to i da je plaćaju. On je dodao da NIN verovatno ni u narednom, novogodišnjem, broju neće imati oglase, ali će imati čitaoce. 

Ćulibrk je rekao da je primetno da su nagradu do sada dobila četiri novinara i dvojica karikaturista, a da bi on bio srećan da je nagradu dobio neko iz policije, sudstva, tužilaštva, neki „srpski Eliot Nes“ i da bi to bio dokaz da se država bori protiv korupcije. On je dodao da je uloga medija da budu korektivni faktor i da „guraju nos u poslove u kojima se troši bar jedan dinar državnih para“ i da ljudi iz NIN neće sedeti skrštenih ruku. 

Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je da to telo nije skrenulo sa puta kojim je išlo i da se drži principa koje je Verica Barać kao predsednica tog tela postavila, samo je njihova medijska eksponencija nikakva. On je rekao da su za vreme Verice Barać na čelu Saveta napravljena 24 izveštaja o spornim privatizacijama, a da sada Savet ima oko 60 izveštaja o različitim spornim temama. 

Milićević je naveo da se ono što je Verica Barać govorila i definisala „nažalost ostvarilo“ i da sve što je govorila i danas važi, a da je ona bila čovek sa „istaknutim čulom za nepravdu i korupciju“. Dodao je da mu je bila upečatljiva slika kada Verica Barać u dvorište Vlade Srbije parkira svoj beli automobil, među vladine, crne automobile. 

Milićević je rekao da je pitanje kako to da je Verica Barać bila u debatama i javno govorila, a da danas nema Saveta u medijima, a da bez slobodnih medija nema slobodnih građana. On je rekao da se iz drugog i trećeg izveštaja Saveta vidi da u mnogim medijima nije poznato vlasništvo, da se mediji finansiraju netransparentno i da je došlo do tabloidizacije, kao i da na raspravi o novoj medijskoj strategiji u Novom Sadu nije čuo ohrabrujuće ili kompromisne tonove. 

Milićević je rekao i da istraživanja percepcije korupcije kod građana pokazuju da 84 odsto prepoznaje korupciju kao problem, a da 42 posto misli da se izvršna vlast najviše bori protiv korupcije, od čega 23 odsto kao najvećeg borca vidi predsednika Srbije. On kao poražavajuće vidi podatak da tek po dva odsto građana kao institucije koje se najviše bore protiv korupcije vide tužilaštvo i sudstvo.

Nagrada za lični doprinos borbi protiv korupcije „Verica Barać“ dodeljuje se od 2011. godine i tada je prvu nagradu dobio Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnost Rodoljub Šabić. Nagrada je 2012. godine ponela ime predsednice Saveta Verice Barać i te godine nagrada je pripala Zagorki Golubović i Vladimiru Radomiroviću, a 2013. godine Danici Vučenić i 2014. emisiji „Talasanje“ Radio Beograda.

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks dobio je nagradu za lični dobrinos u borbi protiv korupcije 2015. godine, a 2016. je to priznanje pripalo akademiku SANU Dušanu Teodoroviću. 

Prošle godine je nagradu osvojio karikaturista Dušan Petričić.