Gojković: Vanredni izbori nepotrebni, odluku će doneti većina u SNS

Vesti 12. dec 201818:37 > 18:44
Tanjug / Jaroslav Pap

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da deli mišljenje predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića da u ovom trenutku nisu potrebni vanredni parlamentarni izbori, ali je i dodala da medju čelnim ljudima SNS prevladava mišljenje da izbori ipak treba da budu održani pre redovnog termina 2020. godine.

Upitana za sastanak koji je Vučić održao sa najbližim stranačkim saradnicima u vezi eventualnog raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, ona je kazala da je legalno i legitimno da SNS kao najveća partija vladajuće većine razgovara o mogućnosti da izbori budu održani pre 2020. godine, jer kako je rekla, „očigledno je da opozicija priželjkuje izbore“.  

„Lično delim mišljenje predsednika SNS Aleksandra Vučića da nam izbori u ovom trenutku nisu potrebni, ali treba saslušati i druge kolege“, kazala je Maja Gojković za Radio-televiziju Vojvodine.  

Upitana da li će moći da vodi parlament s obzirom na atmosferu, ona je kazala da s obzirom na njeno političko iskustvo sigurno moći da nastavi da nastavi da radi posao koji voli i da samo ponašanje opozicije u Skupštini Srbije ne može biti razloga za izbore, ali da neki „veći politički izazov“ može.  

„Većina u SNS će odlučiti o izborima“, rekla je Gojković.  

Upitana je da li je opstrukcija parlamenta objedinjavanje rasprave o 62 tačke dnevnog reda među kojima i državni budžet, Gojković je rekla da to nije ništa novo, da je i ranije bilo jedinstvenog pretresa o velikom broju tačaka, a da su kritike da opozicija da se ne može u plenumu raspravljati o najvažnijim pitanjima samo „prodavanje političke magle“.  

Ona je to što vladajuća većina podnosi velik broj amandmana na prvi zakon iz dnevnog reda uporedila sa oko 220 predloga opozicije za dopunu dnevnog reda.  

Ona je kazala da, međutim, tolike dopune dnevnog reda izgleda nikome ne smetaju, ali da im smetaju amandmani valdajuće većine.  

Gojković je navela da Poslovnik o radu parlamenta ima dosta nedorečenih stvari, da ga treba menjati i da ona trenutno prikuplja podatke i informacije iz zemalja EU, kako bi u skladu sa standardima evropskih parlamenata Poslovnik bio izmenjen.