Đorđević: Pred nama još stoje brojne prepreke

Vesti 28. mar 201808:52 > 08:58
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, na kraju dvodnevne posete Ruskoj Federaciji, održao je predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) na temu "Srbija verna svojim građanima", navodi se u saopštenju.

U svom uvodnom obraćanju ministar Đorđević rekao je da je Vlada Republike Srbije u prethodne tri godine uradila mnogo na izgradnji i funkcionisanju novih institucionalnih mehanizama, uz mnogo stručnosti i znanja, kao i uz dugoročno projektovanu viziju razvoja, sa jasno definisanim strateškim opredeljenjima u oblasti ekonomije, međunarodno – ekonomskih odnosa, spoljno – političkih odnosa i drugih oblasti od značaja za celokupan društveno – ekonomski razvoj, navodi se u saopštenju.

„Iako je mnogo toga već urađeno, iako smo najteži deo reformskog puta ostavili iza nas, to još uvek ne znači da se možemo prepustiti blagodetima socijalnog blagostanja. Pred nama još uvek stoje brojne prepreke i značajni zadaci koje moramo uspešno obaviti“, istakao je Đorđević.

Kada je reč o prioritetima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Đorđević je rekao da je posebna pažnja posvećena borbi protiv sive ekonomije, zapošljavanju, demografskom pitanju, ali i inkluziji i staranju o građanima iz socijalno osetljivih kategorija. Ovakvu politiku ministarstva, navodi se, pokazuje i budžet za 2018. godinu kojim su predviđena znatno veća izdvajanja za brigu o najugroženijima. U toj brizi, možda najbitniji zadatak koji stoji pred ministarstvom jeste izrada socijalnih karata.

Ministar Đorđević zahvalio se Univerzitetu na pozivu i poručio da ukoliko nemamo viziju o tome kako će izgledati bolja verzija naše budućnosti, onda naša budućnost preti da bude puko ponavljanje prošlosti, što nikako ne smemo dozvoliti, navodi se u saopštenju.

Predsednik Aleksandar Vučić, od prošlog decembra počasni je doktor ovog instituta, kada je održao predavanje na temu „Srbija, čuvar nezavisnosti, suvereniteta – važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu“.