Na proslavi Dana osoba sa invaliditetom samo podobni?

Vesti 04. dec 201718:05 > 18:09
N1

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i deseto godina postojanja Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, u Palati Srbije održana je svečanost pod pokroviteljstvom predsednika države Aleksandra Vučića.

I zaista, u punoj Palati Srbije osobe sa invaliditetom proslavile su svoj dan.

Hor iz Novog Sada pesmom je dočekao i predsednika države.

Nikada u istoriji srpske državnosti i nikada u istoriji invalidskog pokreta ovaj dan nije obeležen na tako veličanstven način, s govornice je poručio predsednik Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom.

„To je naravno zahvaljujući našem predsedniku, našem dragom predsedniku Aleksandru Vučiću… aplauz.. Aleksandar Vučić kao naš predsednik i državnik, ja mislim trenutno najpopularniji političar na svetu, ali rekao bih, po svojoj slobodnoj proceni, i najuspešniji predsednik u istoriji srpske državnosti“, rekao je predsednik te organizacije Milan Stošić.

S tim u vezi dodaje.

 „Biti invalid nije lako, ali biti invalid i živeti u Srbiji nije tako teško“, dodao je on.

Da je sada bolje nego pre, kaže i resorni ministar dok podseća na prošlost i zloupotrebu i manipulaciju osoba sa invaliditetom koje su, prema rečima ministra, sprovodili nedobronamerni ljudi.

„Političari su lišeni elementarne pristojnosti i solidarnosti sa svojim građanima. Vlada republike Srbije i resorno ministarstvo imaju viziju. Tu viziju ste nam vi predsedniče trasirali“, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad i socijalna pitanja.

„Svi prethodnici su održali divne govore, Đorđević je držao polupredizborni govor, to nemoj Zorane da radiš, sve ostalo je bilo lepo, hvala svima koji su došli i koji su pomogli da se ova divna manifestacija organizuje“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Vrata te divne manifestacije nisu međutim bila otvorena za sve osobe s invaliditetom. Predsednika svih građana nepozvani zato pitaju zašto ih je država podelila na podobne i nepodobne?

„Pozivi su slati određenoj grupi organizacija osoba sa invaliditetom koje zastupaju Nacionalnu organizaciju. Mi smo nepoželjni jer smo ukazivali na malverzacije koje se dešavaju u tim organizacijama, jer zbog tih malverzacija invalidi veoma teško žive“, kaže Nevena Jovanović, fondacija FIBI.

Poziv nije stigao ni na adresu jedine poslanice koja u parlamentu zastupa prava osoba s invaliditetom, Ljupke Mihajlovske iz pokreta Dosta je bilo.

Na konstataciju organizatora današnje proslave da u Srbiji nije teško biti invalid, ovako reaguje.

„Ti ljudi tamo što su bili, to im je verovatno drugi izlazak iz kuće ove godine“, navodi Ljupka Mihajlovska, poslanica DJB.

Nekima sigurno prva partija u životu odigrana s predsednikom države koji pak prvi među svim srpskim predsednicima odsad ima vizit kartu na Brajevom pismu.

„Želim vam da tražite što više, a mi ćemo moći da pružimo više“, poručio je Vučić.