Najavljen početak rada Centralnog registra stanovništva

Najavljen početak rada Centralnog registra stanovništva

Najavljen početak rada Centralnog registra stanovništva Izvor: Shutterstock

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović su najavili početak rada Centralnog registra stanovništva.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, oni su pozvali građane da provere svoje podatke u registru na Portalu elektronske uprave i da ukažu na eventualno netačne ili nepotpune podatke.

Obradović je rekla da će biti potrebno vreme da se podaci provere i da se "od marta ili aprila sistem stabilizuje".

"Cilj je da već na proleće državne institucije krenu da pristupaju registru po službenoj dužnosti, da uvek imaju ažurne podatke o građanima i da građani više ne moraju da idu od šaltera do šaltera kako bi ažurirali svoje podatke u različitim elektronskim evidencijama", navodi se u saopštenju.

Jovanović je kazao da se uspostavljanje moderne elektronske uprave zasniva na četiri registra: građana, privrede, nepokretnosti i adresnom registru. Upitan ko vodi računa o bezbednosti podataka, Jovanović je rekao da je prema Zakonu o centralnom registru stanovništva definisano šta je čiji zadatak, odnosno da će Ministarstvo odobravati pristup Centralnom registru stanovništva, a poslovi ITa i bezbednost podataka je na Kancelariji za IT i eUpravu.

"Omogućili smo građanima da na preko 360 lokacija u Srbiji dobiju parametre za svoj elektronski identitet brzo, lako i besplatno, a spisak lokacija dostupan je na Portalu eUprava", rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Markovljev

Živim u Češkoj i zahvalan sam na svakom pomaku napred što se tiče elektronske komunikacije sa raznim organima u Srbiji. Ono šta bih hteo da primetim je da je prijava ili registracija na razne portale po meni nepotrebno komplikovana i za ljude sa prosečnim poznavanjem IT tehnike medju koje se neskromno ubrajam. Naši IT stručnjaci bi morali o tome da vode računa i pronalaze jednostavniji put bar za registraciju imajuću i vidu još uvek ogroman broj ljudi u Srbiji koji su analfabete u računarskoj tehnici. Kao primer bih naveo Poresku upravu koja je uvela dvostepenu prijavu iako na tom portalu poreski obveznik ništa nemože da promeni osim da vidi Poreska rešenja, poreske obaveze i svoja plaćanja. Bilo bi dobro da je moguće videti i platni moral drugih gradjana. Recimo hoću da kupim nekretninu ni rado bih znao kako je momentalni vlasnik na tome. E, to nemože bez obzira na dvostepenu prijavu.

Marcco

Pa naravno da ne možeš da gledaš tuđe, privatne stvari. Možda je porezna obaveza javna, ali time indirektno možeš da vidiš imovinsko-finansijsko stanje drugih pojediniaca, što bi trebao da ostane zaštićeni podatak. A da su zakomplikovali pristupe, jesu, ali makar čovek ne mora više da ode na šalter da bi dobio PIN.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

U blizini Saragose otkriveno groblje iz perioda mavarske vladavine 16:51 h

16:51 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nestao misteriozni monolit pronađen među stenama u pustinji u Juti 12:33 h

12:33 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Kina od 2021. potpuno zabranjuje uvoz čvrstog otpada 27.11.2020.

27.11.2020.  |  Sci Tech

loader