Tatjana Matić na samitu: Osnov regionalne saradnje digitalno umrežavanje

Tatjana Matić na samitu: Osnov regionalne saradnje digitalno umrežavanje

Tatjana Matić na samitu: Osnov regionalne saradnje digitalno umrežavanje Izvor: N1

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je, na trećem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji se održava u Tirani, da je osnov regionalne saradnje digitalno umrežavanje.

"Iako se čini da pandemijska kriza može da uspori postojeće planove i projekte, tehnološko ubrzanje nas primorava da se prilagodjavamo novoj realnosti i da upravo tehnologija, kao i digitalne veštine, budu naše oružje u borbi protiv posledica te krize", poručila je državna sekretarka na onlajn panelu "Propisi za digitalne veštine u 21. veku", na kojem su učestvovali i visoki predstavnici Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, kao i privatnog sektora.

Matić je istakla da je Srbija spremno dočekala pandemijski udar na privredu, ekonomiju i normalno društveno funkcionisanje, budući da je u prethodnom periodu definisano da je prioritet u radu Vlade Srbije digitalizacija sa akcentom na reformi državne uprave, obrazovanja i na nastavku uspešnih ekonomskih reformi u skladu sa evropskim demokratskim načelima, pri čemu je posebna pažnja posvećena uključivanju svih gradjana u proces digitalizacije.

"Usvajanjem Strategije razvoja digitalnih veština u Srbiji, za period od 2020. do 2024, definisano je da je naš cilj unapredjenje digitalnih znanja i veština svih gradjana radi omogućavanja njihovog korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija u svim oblastima i obezbedjivanja potreba privrede i tržišta rada", podsetila je Matić, saopštilo je Ministarstvo.

Dodala je da vizija Strategije podrazumeva efektivnu međusektorsku saradnju i korišćenje svih raspoloživih resursa, s obzirom na stepen u kojem digitalne veštine dotiču svaki aspekt rada i života i obuhvataju različite oblasti, kao što su obrazovanje, tržište rada, nauka, tehnologija i inovacije, kao i trgovinske i industrijske politike.

Na planu regionalne saradnje, državna sekretarka je podsetila da je prošle godine počela primena Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu koji je potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, kada je takođe potpisan i bilateralni Sporazum između Srbije i Crne Gore o međusobnom priznavanju elektronskih usluga od poverenja, dok je takav sporazum potpisan i sa Severnom Makedonijom.

Matić je rekla i da je od izuzetnog značaja održanje kontinuiteta Digitalnog samita, kao i svih ideja i akcija koje imaju za cilj digitalno povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana i evropskih integracija. "Upravo su ogromni društveni i ekonomski izazovi koje je izazvala aktuelna globalna kriza dodatni razlog za ubrzanje digitalnih transformacija, dok je opšta nesreća koja nas je sve zadesila još jedan snažan motiv za zajedničko delovanje i umrežavanje u okviru naše višegodišnje posvećenosti regionalnoj saradnji i povezivanju sa jedinstvenim tržištem Evropske unije", istakla je ona.

Zbog pandemije koronavirusa, treći Digitalni samit Zapadnog Balkana organizuje se na platformi sa virtuelnim sesijama od 26. do 28. oktobra i ministarskim događajem kao završnim skupom 2. novembra u Tirani. Samit se održava u okviru Berlinskog procesa i Akcionog plana za regionalno ekonomsko područje (MAP-REA) za Zapadni Balkan, pokriva četiri glavne platforme: povezivanje sa mrežom i uslugama, poverenje i sigurnost, digitalne veštine i digitalna ekonomija, a okuplja predstavnike vlada iz regiona na visokom nivou, Evropske komisije, Saveta za regionalnu saradnju, poslovne zajednice i druge relevantne aktere.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Radnici FCA u Kragujevcu na plaćenom odsustvu do 30. novembra 14:33 h

14:33 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pitić: Srbija se povoljnije zadužila zbog nižih kamata i konsolidacije 14:24 h

14:24 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

PIO fond: Novi uslovi za odlazak u penziju od 1. januara 13:19 h

13:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Šoškić: Jeftinije zaduživanje Srbije posledica okolnosti na međunarodnom tržištu 13:11 h

13:11 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Stojčić: Uskoro Plan detaljne regulacije Makiškog polja, važan korak ka metrou 12:45 h

12:45 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Anketa: U Srbiji polovina radnika u posredničkim agencijama ostala bez posla 12:43 h

12:43 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

RZS: Prosečna zarada u Srbiji za septembar 59.698 dinara 12:36 h

12:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Matković: Rastu socijalne razlike u Srbiji zbog nedovoljnog rasta privrede 12:26 h

12:26 h  |  Biznis

loader