Šoškić: Rast plata uz fiksni kurs vodi u ranjivost zemlje i dodatni dug

Šoškić: Rast plata uz fiksni kurs vodi u ranjivost zemlje i dodatni dug

Šoškić: Rast plata uz fiksni kurs vodi u ranjivost zemlje i dodatni dug Izvor: N1

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić rekao je da nova vlada mora "konačno" razumeti da politika rasta plata uz fiksni kurs, a bez značajnog rasta produktivnosti, vodi u eksternu ranjivost zemlje, dodatni rast duga i pad ekonomske aktivnosti.

Šoškić ističe da najavljeni razvojni planovi i politika plata u javnom sektoru, o kojima se čuje iz državnog vrha, kao da ne uvažavaju realna makroekonomska ograničenja, ključne društvene probleme zemlje i održive pravce privrednog razvoja.

Podsetio je da je predsednica vlade Ana Brnabić započela svoj prethodni mandat sredinom 2017. godine kada su već počeli da se osećaju pozitivni pomaci u pogledu fiskalne konsolidacije. "Srbija je tada postepeno počela da dovodi svoje javne finansije u red, ali godine slabih rezultata u domenu privrednog rasta su još uvek bile tu.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (World Economic Outlook, iz oktobra ove godine), Srbija je u grupi od 16 evropskih zemalja u razvoju u periodu 2002–2011 bila na šestom mestu po prosečnoj stopi rasta BDP-a.

Nakon 2012. Srbija je ušla u period stagnacije i 2017. godinu je dočekala na četrnaestom mestu u istoj grupi zemalja, tj. iza nas su bile samo dve zemlje sa lošijim rezultatima u Evropi", rekao je Šoškić.

Bivši guverner je naveo da je u naredne dve godine Srbija zabeležila značajnije stope rasta BDP-a od 4,4 odsto i 4,2 odsto i to je bitno popravilo fiskalnu poziciju zemlje.

"Kriminalne grupe umešane u krijumčarenje narkotika izazov za pranje novca"

"Međutim, već 2016. od strane FATF (Međunarodne organizacije za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma) i u Moneyval izveštaju Saveta Evrope za Srbiju je rečeno, među ključnim nalazima, citiram, '...da se Srbija suočava sa značajnim izazovima i slabostima u domenu pranja novca', da '...organizovane kriminalne grupe umešane u krijumčarenje narkotika i ljudi predstavljaju značajan izazov za pranje novca u Srbiji', da se smatra da 'izbegavanje poreza i korupcija generišu značajne kriminalne prihode...' i da je 'zemlja značajno izložena prekograničnim nelegalnim novčanim tokovima'", istakao je Šoškić.

Profesor navodi da smo početkom 2018. godine stavljeni na crnu listu FATF i bili na njoj do juna 2019. kao jedina evropska zemlja, "ali smo i dalje ostali na režimu pojačanog nadzora ove međunarodne organizacije". "Istovremeno, Srbija je na listi Transparency Ineternational, 2018. godine pala za dodatnih 10 mesta, a trend pada se nastavio i naredne 2019. (za četri mesta) i Srbija je po prvi put dospela u donju polovinu ove međunarodne liste.

Najnoviji izveštaj Evropske komisije o Srbiji, direktno ukazuje na odsustvo napretka zemlje po pitanju vladavine prava, izbornog procesa i fiskalnih reformi", kazao je profesor Šoškić. Prema njegovim rečima, i u izveštaju Evropske komisije je naglašeno da dolazi do rasta deficita u tekućem delu platnog bilansa poslednjih godina, "što je zapravo sasvim očekivano u zemlji koja nema značajnijeg rasta produktivnosti, a sprovodi politiku rasta plata i fiksnog kursa dinara".

Na pitanje Bete da li je fiskalna pozicija zemlje unapređena tokom poslednje dve godine viših stopa p

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mozete li da zamislite...

Realno bi bilo da svi drzavni namestenici (direktori, guverner, ministri i ostala bulumenta) ima za osnovnu platu minimalac. Ostatak plate morali bi da zatade po učinku tj po pokazanim rezultatima iz oblasti u kojoj su nadležni. Ovako su izmedju sebe podelili mesta, primaju debele plate i sve vreme kukaju kako je opasno povečavati minimalac.

Aleksandar Arsovic

Gospodine Soskicu,pare su trenutno nekurentna rona.A popravkom environment-a lupus je 30 dinars kilogram I to Futoski.Blago prosecnim I ispod prosecnim penzionerima,bice I za sarmu. Povecanjem of opterecenja jednog dinara za 5,9 odsto je politicke sramota I nije za raspravu.Prosecna penzije treba odmah da nude veca od 500 eura da bi Neko poceo da prica o produktivnosti I uticaju na monetu.Promene koje melji dosadasnje ucesce EPS-a,Telekoma I birokratiju u produktivnosti "drzave" traze move pogleda na opste posmatranje ekonomije.Posebno u uslovima mrtve trke fertilitetni I mortaliteta.Breskve su moc,u above ce Vam doc! 🤸🤘❣️👼😂😂😂

Globoderac

Sta li ti pricas kada si bio guverner kurs evra bese 121d.kud bi otiso da ne dodje Jorgovanks??????

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Dau Džons prvi put prešao prag od 30.000 poena 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vlast uverava javnost da je budžet razvojni, stručnjaci uzdržani u prognozama 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministarstvo očekuje da vrednost srpskog IT tržišta dosegne 600 miliona evra 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

IATA: Gubitak avio-kompanija zbog korone mogao bi da bude 157 milijardi dolara 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Forum: Deo sledeće godine biće pod koronom, mnogi radnici će ostati bez posla 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Matić: Za uspeh telekomunikacionog sektora je ključan razvoj mreže 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Telekom isplatio međudividendu akcionarima - građanima po 68 dinara 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Grčki Forthnet zvanično postaje deo United Grupe 24.11.2020.

24.11.2020.  |  Biznis

loader