UNS: Verbalni obračun Đukanovića sa medijima ugrožava bezbednost novinara

Vesti 26. jul 202212:48 > 15:36 17 komentara
N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je verbalni obračun funkcionera Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića sa medijima i novinarima i smatra da takvo obraćanje prevazilazi granice kritičke komunikacije i ugrožava bezbednost novinara.

Povezane vesti:

„Na društvenoj mreži Tviter Đukanović poručuje grupi medija ‘prema vama nemam milosti’, obeležava istraživačke novinare kao ‘lažne’, ‘takozvane’ i tvrdi da bi u aferi Jovanjica na optuženičkoj klupi trebalo da budu Jelena Zorić, Vuk Cvijić i Stevan Dojčinović“, podsetio je UNS.

To udruženje je navelo da se radi o istaknutim novinarima, da je UNS nagradio Jelenu Zorić upravo zbog borbenosti u novinarskom izražavanju i hrabrog izveštavanja sa julskih protesta 2020. godine, a Vuka Cvijića za vest o hapšenju uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, koja je obeležila 2019. godinu.

„U politički duboko polarizovanom društvu ovi novinari uživaju poverenje javnosti i zaslužuju podršku za svoj rad, što im UNS i ovim povodom daje“, navedeno je u saopštenju.

Bodrožić: Nova taktika

Vlast ima posla sa svojim lažnim novinarima, propagandistima, pa zato obesmišljavaju rad istraživačkih novinara, poručio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

„Kao što sve ovih godina obesmišljavaju, tako što prave pandane, replike, pokušavaju u stvari istim vokabularom da se služe, tako su sad počeli umesto da nas nazivaju izdajnicima i domaćim plaćenicima prozivaju lažnim novinarima. To je sada nova taktika, dokle će ona trajati, ne znam“, kazao je Bodrožić.

„Očigledno je da je ovo u ovih nedelju, dve to njihovo zanimanje i to im je sada očigledno glavni zadatak u njihovom tom propagandnom štabu gde svako dobija instrukcije šta tog dana, te nedelje da radi, koga da targetira i kako da skreće pažnju javnosti sa zaista važnijih problema i svega onoga što njima ne ide na ruku i što bi u suštini javnost i trebalo da zanima“, dodao je predsednik NUNS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare