Stanovi umesto Gemaksovih terena, komšije strahuju od scenarija iz Vidovdanske

Vesti 26. jul 202119:30 > 27. jul 2021 09:23 20 komentara

Prostor iznad Zvezdinog stadiona, na kom se nalaze Gemaksovi teniski tereni uskoro bi mogao postati stambeni kompleks. Da stanari iz nekadašnjeg Banjičkog venca, danas ulice Rajka Mitića, nisu slučajno na sajtu Grada videli da se blok u kom žive našao na javnom uvidu, ne bi se saznalo za plan menjanja namene parcele u njihovom komšiluku. Stanari i stručnjaci upozoravaju da bi nova gradnja na ovom prostoru mogla da izazove probleme nalik onima sa kojima su suočeni stanari Vidovdanske ulice na Vračaru.

Ne čudi da je vlasnik ove parcele predosetio korist od izgradnje stambenih kvadrata. Lokacija luksuzna i mirna, a prve komšije budućih stanara biće vlasnici susednih vila Veselin Jevrosimović, ćerka ubijenog švercera cigareta Vanje Bokana i njena majka ili Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, jer se jedna od kuća vodi na njihovu firmu Inkop.

Međutim, klizište je boljka od koje strahuju stanari. Među njima i Bojan Ivanović koji za N1 kaže da je problem u nerešenim površinskim i podzemnim vodama.

bojan ivanović
N1

„Posle iole većih padavina kreću reke niz bočne ulice pa se ulivaju u Ulicu generala Šturma i to završava jednim jezerom dole na dnu Banjičke šume, a izliva se dole na Autokomandi pošto je Banjički kolektor nedovoljan. Kada se još dodatno ljudi bude priključilo, kada se budu dodatno zasecale padine, očekujemo da ćemo imati daleko grđu situaciju nego sad na Vračaru kada se urušila zgrada“, upozorava on.

Lokacija na Dedinju nije atraktivna od juče, decenijama unazad privlačila je investitore, ali su od izgradnje odustajali.

„Vojska je pre skoro 40 godina, kada su građene zgrade iza mene, planirala da gradi i ovde gde su sada Gemaksovi tereni. Međutim, tada je već otkriven podzemni bazen ili podzemno jezero i Vojno-građevinska direkcija je odustala i nije se gradilo. Kasnije privatni investitor, firma Đorđa Antelja je takođe razmatrala da gradi na ovom istom mestu i odustala zbog istog problema“, podseća Ivanović.

goran rodić
N1

Goran Rodić iz građevinske komore navodi da je deo grada gde je predviđena izgradnja stanova na mestu Gemaksovih igrališta odavno poznat kao deo Beograda koji je pokriven pasivnim i aktivnim klizištima. Upozorava da se bez široke javne rasprave i mišljenja struke ne bi smele da budu donesene bilo kakve odluke.

„Pitanje je da li će tu moći da se rade zgrade većeg gabarita i da li će ako se planira takva stambena izgradnja zahtevati podzemne radove kako bi se sanirala klizišta koja se tu nalaze. Međutim koliko znam to je predviđeno za zeleni pojas i tu je napravljen sportski centar koji treba zadržati, jer Beogradu takvi centri trebaju, bez obzira i na nečiji profit, a pitanje je i ko je vlasnik toga“, ističe Rodić.

Vlasnik je biznismen Nebojša Šaranović, preko firme Green bay u kojoj ima većinsko vlasništvo. Gemaksove terene kupio je u stečaju, a potom od Urbanističkog zavoda naručio izradu plan detaljne regulacije ovog prostora, o kom je u toku javna rasprava. Namera mu je da se promeni namena zemljišta kako bi tamo izgradio više od 20 hiljada stambenih i komercijalnih kvadrata.

Na pitanje N1 da li ostaju pri ideji o gradnji ili će svoj plan promeniti zbog bunta stanara koji su pokazali na prvoj javnoj raspravi, iz kompanije Green bay nisu odgovorili, već samo potvrdili da su za izradu plana angažovali Urbanistički zavod.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare