Ekonomija evrozone primetno usporila u poslednjem tromesečju – rast 0,3 odsto

Ekonomija 31. jan 202217:40 0 komentara
Unsplash/Lena Balk

Evropska ekonomija je primetno usporila u poslednjem tromesečju 2021. godine, usled novog skoka broja novih infekcija koronavirusom, problema u isporuci robe i rasta cena energenata.

U 19 zemalja evrozone, ekonomija je u poslednja tri meseca prošle godine porasla 0,3 odsto, saopštila je danas agencija EU za statistiku. U trećem tromesečju u evrozoni je zabeležen rast od 2,2 odsto.

Pročitajte još:

U evrozoni je u celoj 2021. zabeležen rast od 5,2 odsto, što ukazuje da je oporavak Evrope od pandemije sporiji nego u SAD, gde je rast u 2021. iznosio 5,7 odsto.

Usporavanju ekonomije evrozone najviše je doprinela Nemačka, najveća evropska ekonomija koja je obično motor rasta, gde je u četvrtom tromesečju zabeležen pad od 0,7 odsto.

Sa druge strane, Francuska, druga ekonomija evrozone, zabeležila je rast od 0,7 odsto u poslednjem kvartalu i od sedam odsto u celoj godini.

Glavni razlog usporavanja ekonomija evrozone bio je skok broja novih infekcija koronavirusom koji je doveo do novih ograničenja i odvratio oprezne potrošače od trošenja novca na restorane, hotele i zabavu.

Na slabiji rezultat u poslednjem tromosečju 2021. godine uticali su i poremećaji u lancu snabdevanja, zbog kojih izvozno orijentisan proizvodni sektor evrozone nije u mogućnosti da isporuči dovoljnu količinu robe, kao i više cena nafte, prirodnog gasa i električne energije, koje opterećuju i preduzeća i građane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!