Komentari

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zepelin

Kod nas je mrak i u podne.

57 2

Ranoranilac

Pitaću vas kad zimi svane u 9 ujutru

31 22

Odliveni...

vazi, pitaj nas...grohotom cu se smejati onako cinicno

39 9

Jazzy

Najbolje za nas bi bilo +1sat, npr. kao grci i da sat bude po letnjem računanju.

42 12

Kostica

Grci vrlo jasno pripadaju drugoj vremenskoj zoni, zašto bismo se mu ubacili tamo gde ne pripadamo?

6 6

Čile

Hvala svima koji su mi svojim objašnjenjima potvrdili bezsmisao pomeranja skazaljki i lepo objasnili koliko je to sve bila jedna velika glupost.

31 7

Dragan

Ima smisla menjati vreme tako da se uskladi radno vreme sa onim državama sa kojima najviše sarađujemo kako bi se radni dan poklopio, a ne da dve bliske vremenske zone, za radni dan koji traje od 9 do 5, imaju razliku od dva sata. To bi, u ovom slučaju, dovelo do toga da se radni dan poklapa samo za 6 časova, a ne za 8, jer bi jedni sat vremena ranije dolazili na posao, ali bi i odlazili. U principu, nije bitna toliko vremenska zona nego je bitno da se radno vreme u Briselu i Beogradu poklopi, a od kada do kada je radni dan je manje bitno. Tako bi se na prirodan način formirali prstenovi reformisane EU. Ali, bojim se da će Srbija svoje radno vreme usklađivati sa Ankarom.

21 24

Bedni Predsedavajući

Tehnički, Srbija i nije u "svojoj" vremenskoj zoni, već nemačkoj i austrijskoj. Samo oni koji se sećaju ranijih vremena, od pre 80tih, I oni koji su posećivali zapadnu Evropu znaju kako je lepo kad uživaš po videlu, u pola 10 uveče, u šetnji ili sedeljci, nakon što si već zaboravio šta te sve mučilo na poslu. Ljudi više izlaze, zdravije žive. I ne pada ti mrak u pola 4 u zimu.

70 15

Lucifer

To je prijatelju najviše zbog geografske širine, a ne zbog vremenske zone. Kako se ide na sever, tako se dan produzava.

47 10

Milena

Slažem se. Sestra mi je u Nemačkoj i oni kad se vrate sa posla u pola 7 imaju jos par sati dnevnog svetla. Uživaju u danu uvek sve do pola 10. Mi ako ostanemo na zimskom računanju vremena u 7 uveče će nam već biti mrak leti... 😔

40 12

NKG

Srbija jeste u svojoj zoni. Zona je od 7.5 do 22.5 istočne geografske širine i naša zemlja je 99.5% u toj zoni. Samo delić naše zemlje kod Pirota je u pogrešnoj zoni.

23 4

Kostica

Tehnički je Srbija savršeno u svojoj zoni, pogledajte mapu. Francuska nije.

3 0

DajteNamBarSvetlosti

EU tj.zapadna Evropa recimo ima razloga za promenu vremena.Nekima mrak leti u junu i julu pada u 22-23h,Spaniji,Engleskoj,Fra,delovima. A sto bi mi menjali,evo Grci sirina duzina kao mi,oni cak sat ispred i sad idu i milina dan do 22h u junu. Ako vratimo sve kao pre 1983. bice vec u avgustu dan do 18.30,a sad danas dok ovo pisem vec bi pao mrak u 17.53h. Zaista samo logika je dovoljna ostali razlozi bitni ili ne minorni.Covek trazi dan i svetlost sto duze,ne znam kome treba sunce u 03.00 ili 04.00 ujutru.

84 10

Neće proći!

Poljoprivrednicima koji te hrane!

20 29

Milena

Slažem se. Ako Grci ne promene i južne zemlje ne bi trebalo ni mi. Dan beo nećemo videti...

13 2

Tihi Okean

Da ,stvarno, kome treba sunce u tri? Sunce je tu, pa tu u odredjeno doba godine , i dan tesko da mozete tegliti po svojoj zelji. Kako god da se dogovore, i koliko da pomeramo tamo amo,idemo ka skracenju trajanja obdanice. U mraku ustajem,u mraku lezem, izmedju radim.

7 2

Kostica

@ Neće proći Poljoprivrednici stočari su bili prvi koji su se pobunili protiv pomeranja kazaljki, jer životinje baš briga za letnje vreme, one se drže svog bioritma, pa je to pravilo veliku zbrku, posebno ako sirovine tršba da idu u industrijsku preradu.

3 0

Ivan

I ja sam za Grčko vreme. Apsolutno sam protiv vraćanja na zimsko vreme.

62 11

Poznavalac

Ne razumem? Ukinuce zimsko i letnje racunanje vremena i onda ce svaka evropska zemlja da odlucuje da li je sat kako.treba ili.je pomeren za sat unapred... Tek ce to biti komplikovano ali ako je tako vecina odlucila..

32 7

Čile

Bio bih zahvalan onome ko bi mi objasnio razloge, naravno opravdane iliti korisne, zašto se vrši pomeranje časovnika.

29 6

kataklinger

da radni narod ne izlazi zimi po mraku iz kuce, jer je nekada vecina radila od 6 ili 7. tvdili su i da smo efikasniji ako posao zapocne po dnevnoj svetlosti, mada sam negde skoro procitao da to nije imalo nikakvog efekta na kvalitet rada, ni ovde, ni u Evropi.

36 2

Ljuboje

To je zvanicno bilo uvedeno zbog neke energetske krize od pre 40 godina, a u stvarnosti su neki to na neko krace vreme uveli jos 1916., a to su naravno bili svabovi i jos neki njima slicni i to u sred rata. Kod nas se prvi put to desilo 1941. kad su oni pomenuti dosli ovde nicim izazvani i naterali nas da pomeramo kazaljke 2 puta godisnje. Ovo koje sada imamo je uvedeno 1983. i tvdnja je da je sve to zbog ustede elektricne energije, sa kojom smo bili poprilicno u deficitu u to vreme, jer smo je prodavali u ogromnim kolicinama okolnim drzavama, pa bi za nas ostalo veoma malo. Ovde su u to vreme restrikcije struje bile tako ceste i redovne(svakodnevne) i to je trajalo godinama(kad je iskljuce nema ni grejanja, jer pumpe rade na struju). Secam se kao klinac kad se nadjem napolju a ono najedanput mrrrrak.... A svece su bile ekstremno trazena roba. Vidim da bi neki hteli da se to vreme vrati, pa da im napomenem da to znaci i restrikcija struje, gorivo na one bonove, sta god, poprilican nedostatak osnovne robe po prodavnicama, 1 tv kanal, obavezno sluzenje vojnog roka, farmerke kao blago, a starke kao da su od zlata,.... Kao danas u Venecueli.

22 7

geras

osnovni razlog je da bi mali milion birokrata zaselih u briselu među podanicima stvorio privid o tome koliko se mnogo i teško radi u raznim komitetima, komesarijatima, skupštini eu, srpski rečeno , pokuša da se pučanstvo uveri u njihovu jalovu marljivost ( ovo zvuči poznato? ). drugi, još besmisleniji, razlog je da bi se energija koja se uštedi ujutru zahvaljujući jednom satu viška potrošila preveče kada taj jedan sat dnevne svetlosti zafali .

20 5

I nasi

A nasa Vlada pre neki dan usvojila Zakon o racunjanju vremena, koji propisuje i letnje i zimsko računjanje vremena. Eto toliko pratimo zakonodavstvo EU i kaskamo za svetom. Uvek promašimo temu.

103 5

Nesa

Treba da se prebacimo u Grčku satnicu...

64 19

Ministar iz senke

Taj sat vremena zimi vlada je resila ranijim kicenjem i novogodisnjim osvetljenjem koje ce trajati do leta

173 3

Bajo

U odluci da se uvede ovakvo računanje vremena sigurno nije učestvovao ni jedan astronom već su to rešili političari sveznalice. Isto je to kao što je neki dan AV izjavio da će biti uklonjeno brdo čiji deo kliza.

128 14

Ivan

Vreme, u smislu brojeva koje pokazuju časovnici i kako ih mi tumačimo/doživljavamo, je ionako stvar dogovora, ni na koji način nije tema za astronome već upravo za političare. Ako insistiraš na tome da u podne sunce bude upravo iznad nas to je ok samo sa stanovišta matematičke korektnosti ali je krajnje nebitno iz ugla udobnijeg života.

87 8

VVK

@Ivan, lepo receno!

42 7

Majka

Letnje racunanje jedino ima smisla. Najdepresivniji je perod od novembra do februara, kad se smrkne u 16. Makar taj jedan sat...

143 27

MrkDjok

Istina. Ja bih vec sad ostavio letnje vreme, ili presao na istocnoevropsko.

42 7

Tihi Okean

Sta vam znaci sat,ako ustajete u pet ili sest ,zimi, i opet lijezete u 22 ili 23,a vreme izmedju ste mrav zemaljski? Obdanica nema veze s tim . Ista je, pomerali mi satnicu ili ne? A i oni sto rade na njivama...

5 2

NKG

Ali je depresivno i ići po mraku na posao i u školu. Ako zadržimo letnje vreme, zimi će svitati tek oko 8:10 kada je najkraći dan.

4 4

Sladja

Sad ce ovi nasi genijalci da odluce da nam je zimsko vreme "pravo vreme" i da nam skrate ionako kratku obdanicu...

153 21

niis

Zimsko vreme i jeste pravo vreme. Srbija ima tu nesrecu da je najistocnije pozicionirana u svojoj vremenskoj zoni.

83 31

NM

Srbija treba da predje kao i Makedonija i Crna Gora u +2 vremensku zonu jer smo kao SFRJ zbog nasih zapadnih republika ostali u vr.zoni +1 i tadasnjeg geografskog polozaja zemlje.

92 20

Deda

Njima odgovara da ranije pada mrak. Tad najvise rade.

20 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo