Komentari

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Komentator

Uvek je tako bilo i bice. Kad je zeleznica osvajala svet, prvo su zeleznicke kompanije bile u vlasnistvu drzave, a onda kad se to omasovilo je preslo u ruke privatnika da dalje razvijaju. Evo, polako se to desava i sa svemirskim misijama, Musk napravi raketu za 90 miliona koja ode i vrati se na zemlju. Ali sada drzave treba da se fokusiraju na dalje - odlazak na Mars i tako dalje.

10 2

Vladimir

"I tako dalje", postoji razlog zasto se nije islo (nazad) na Mesec... A, "drzave treba da se fokusiraju" na ocuvanje jedine planete u poznatom svemiru na kojoj moze da opstane zivot. ;)

1 0

Milan NS

Budžet NASE nije ni 20 milijardi, a za vojsku daju 700 milijardi godišnje. To sa privatnim kontraktorima, ne zaboravite da država od svih poreskih obveznika što uzima plaća privatnicima. To znači manje sredstava za NASU. Svaka čast Masku kao menadžeru, zatalasao je mulj. Ali nisu samo marketinški letovi što NASA radi, tu su i stvari od opšteg interesa misije, teleskopi etc...koji nas jednog dana mogu zaštititi od opasnosti iz Svemira, a tih opasnosti itekako ima. To privatnik ne bi radio. Svemir je suviše krupna "stvar" da se ne bi radio pod okriljem država, no nama na planeti je potrebnije nešto drugo, da se sve kosmičke agencije udruže u jednu, tad ne bi bilo ovolikog traćenja resursa. Možda jednog dana i to dočekamo, kad današnji političari izumru.

13 2

Kuda

dok neki razmisljaju o Marsu i Jupiterovim satelitima mi se sve vise delimo i svadjamo oko granica, levicara desnicara i centrasa, delija i partizanovaca... Vreme je da ugasimo svetlo i odemo dalje

13 2

MARSUPILAMI

Jel to treba više para za vojni budžet ili za prosvetu ?

14 1

crni domino

Jok, spremaju se za vece projekte, Mars, Mesec, a svoj deo ce da prodaju privatnicima......

6 4

Fleet

Privatizacija svemirskih programa je u ovom trenutku jedini spas za progres covecanstva. Drzavni projekti su prespori, preglomazni i najcesce zavise od birokratske mashinerije koja nikada nije imala, niti ce imati vizionarsku crtu. Vreme svemirske (imidz) trke izmedju Rusije i Amerike je gotovo i mora se konacno pronaci ekonomska isplativost letova u kosmos. Pojedinci kao sto su Musk, Bezos ili Milner imaju (cini se) vrlo jasne vizije progresa koje su zasnovane na long-shot biznis planovima suvise lucidnim i neverovatnim za zastarele svemirske agencije. Samoodrzive i automatizovane solarne farme na mesecu i "pecanje" asteroida svojim pionirima u tom poslu i njihovim investitorima, donece basnoslovne profite sa kojima nece moci niko da se takmici. Ekonomija na planeti ce se okrenuti naglavace.

14 16

BGD

Jednostavno,neka objave da od te i te godine vise ne finansiraju i tacka.

1 8

Sareni

I treba.

5 19

Petar

Oni sebe tako dobro prodaju, majstori su za obrtanje para ... cak i onih nepostojecih, zasnovanih na bujnoj masti i nekim tamo uverenjima.

10 12

Budžet petagrama

U jednog drugoj vesti smo imali prilike da pročitamo da je ovogodišnji vojni budžet 700 (sedam stotina) milijardi dolara. Da SAD nisu delile pravdu po svetu proteklih 50 godina, danas bi imale gradove na Mesecu i Marsu. Još jedna glupost u maniru neoliberalnog kapitalizma. Samo bih voleo da vidim kako će privatizovati ruski, evropski i japanski deo stanice.

45 8

Pao s Marsa

Baš sam hteo isto to da iskomentarišem. Prvi modul ISS je lansiran pre 20(!) godina i za to vreme je potrošeno 100 milijardi dolara, vojni budžet za 2018. je 700 milijardi! Da ne pričamo koliko života bi tolike pare mogle da sačuvaju.

14 2

održavanje

a jedan b2 bombarder košta milijardu dolara (samo da se napravi)

28 1

Sareni

Da te ispravim,kosta 2 milijarde.

22 1

Nenad S.

Gluposti... Samo amerikanofili zaslepljeni obožavanjem trempovske administracije ne vide kakva je to glupost.

19 15

Tobi

Kapitalizam...

17 4

Ivan

I onda dodje Ilon i napravio za 90 milona raketu koja ode i koja se vrati na zemlju.

31 7

Ana

Tako i treba.Amerika daje najviše u svemu a najviše je kritikuju.

10 37

Nenad S.

Amerika najviše otima od svih...

38 4

Nikola

Ne kritikuju je što daje, već što uzima ;)

39 6

Komentator

Da je nasa Srbija nekim cudom najveca sila na svetu mi bismo bili super pravedni, fer prema svima, nikog ne bismo kinjili. Evo, pogledajte samo kako se ponasamo prema ovo par manjih komsijskih zemalja cak i sad kad smo saka jada. Jel tako? Mi smo tako super a oni su tako bezveze.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo