Komentari

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

t

jedno je bitno da je ukusan ostalo je istorija

3 1

Nadzirac

Ono sto me u danas najvise nervira po pitanju bureka je sto ne mogu da kupim isti na meru, vec samo na frtalj (250 grama). Posto je moja porcija oko 350 grama, a sve je manje pekara sa pravim burekom koji se prodaje "na meru" prinudjen sam da insistiram da mi prodaju 3/8 (tri osmine) bureka. Ogromna vecina mladih prodavacica ne razume sta hocu - razlomci su za njih visa matematika, a one retke koje razumeju sta hocu, kazu da im je gazda zabranio da tako prodaju burek. Sa kojim pravom su razne pekare pocele da nam normiraju pocije bureka, po principu ili ces pojesti 250 grama ili 500 grama? Ja znam da je njima tako lakse za rad, ali burek je roba koja je deklarisana kao proizvod koji se prodaje na meru. Dok trzisna inspekcija drema vec decenijama, burekdzije nam "kroje kapu" i odedjuju koliko smo gladni.

8 3

Profesor

Kada turcinu kazes burek on misli na pecivo generalno. A prvi burek je nastao u Nisu 1498 i napravio ga je turcin koji se zvao Omer. Naravno danas ga prave na razne nacine - ko kako voli, pa tako na primer u Beogradu jedu burek sa sunkom i to viljuskom, negde sa nutelom i bananom i tako dalje.

4 0

b

burek je arapski izum

2 3

Sve mi smeta

Nišlija sam i jeo sam pomenuti burek dok sam tamo vojsku sluzio ali ga ne bih menjao za naš.

18 13

DE

Rec burek dolazi od turske reci "bur" sto znaci savijati. Tako da je ovo burek i sve sto se savija je burek, bio on okrugao, kvadratast ili uvijen, sa mesom ili sa sirom. A vi filozofirajte i dalje. :)

21 7

Gurushin

Reci neukima. Ali sve jedno to je opet stvar poštovanja bosanci to tako zovu ,a pametnjakovići nek idu slobodno u Sarajevo pa nek probaju da objasne ljudima u njihovoj zemlji kako da nazovu koje jelo.

5 1

Pera

Ovo na slikama nije burek nego je pita i to pita uvijaca... inace burek potice iz Srbije... izmislio ga Turcin u Nisu...

13 20

Ragnar

Burek kako to lepo zvuci...

13 0

Antibot

Ovo na slici je pita savijaca. Burek je okrugao, bez ikakvih"zvrkova" i sece se na cetvrine i osmine. Bar se tako jede u Nisu zadnjih 600 godina !

15 11

Željko

Što kaže Bosanka iz 'Dnevnjaka',jedini pravi burek je burek sa mesom,ostalo su pite 😄

21 3

Zex

E moji Bosanci. Beogradjani mljackaju uz burek sa nutelom

30 2

Gero TZ

U BG Maxi prodaju "Sarajevski zvrk" sa mesom, mljac mljac m m

16 3

Neocortex

Burek je samo pizza-burek. Sa mesom je mesnica.

43 37

Milija

ne skrnavi Burek :)

27 6

Dr Dulitl

Hahaha, to treba uvek reci onima kad krenu "Burek je samo sa mesom, sa sirom je sirnica"! :)

5 4

Makanao

Voda na usta

22 0

Branko

Samo je burek prava pita sve ostalo su pitci

17 2

Kostica

Obrnuto - sve su pite pitice, samo je burek pitac.

9 0

Nidža

A jel imaju sa sirom burek?

12 11

Dejan

Za mene je pravi burek okrugao, u tepsiji od dve kile, sa sirom ili prazan i obavezno na masti.

19 16

SSSS

E to "na masti" će ići malo teže u Sarajevu iako je dobro poznato da bez masti nema slasti

10 2

Pitanje

Da li je ovo na slici burek ili pita stara 600 godina. Hahahahaha

7 6

Milan

Neka mi neko samo kalkulacijom godina objasni 600god bureka osmanskog molim vas?! Kad je bila kosovska bita, kad je pala despotovina Lazarevac u Srbiji, kad su osmanlije dosle do Bosne uopste, a kad su zaista doneli burek, baklavu, kafu... Molim Vas, pogotovo novinari

23 8

Cane

pa prvo je isla vojska, a zatim za njima burekdzije, bozadzije I kafedzije.

10 0

Kostica

Tačno je da je sama reč burek izvorno turska i da su ga Turci svojim osvajanjima proširili, ali je zapravo nastao kao "pekarska" verzija još rimskog ili vizantijskog jela spremanog, kako se to kod nas kaže, u "maramici", jagnjećoj najčešće. Ali pošto nije bilo toliko jaganjaca, siromašniji ljudi su prešli se na jeftiniju verziju, nadevanje tanko razvučenog testa. Burek se pravio vekovima, možda i milenijumima na Mediteranu u raznim varijantama, a Turci su ga "brendirali" i raširili po osvojenim zemljama uz sve lokalne varijacije.

8 0

Nebojova

Je l' ima sa sirom?

15 8

Prcko Palilulac

Sve su pite pite, samo je burek pitac!

22 4

Dojčilo

@ ... pitice...

6 2

Samir

A i jes dobar vala...odličan.

43 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo