Spomen-ploča komandantu napada na Vukovar loš potez za odnose dve zemlje

Vesti

Spomen-ploča komandantu napada na Vukovar loš potez za odnose dve zemlje

Hrvatska je uputila protestnu notu Srbiji zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, general-majoru nekadašnje JNA i komandantu Novosadskog korpusa koji je predvodio napad na Vukovar. Ploču su, u vojnom kompleksu u centru Novog Sada, zajedno sa predstavnicima Vojske, otkrili predsednik Pokrajinske vlade i gradonačelnik Miloš Vučević. Prethodno je koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" oštro osudila takav čin Vojske, ocenjujući da se time rugaju žrtvama ratnih zločina.

Komentari (137)

Ostavi komentar

* Sva polja su obavezna

Nevalidna CAPTCHA

Supervizor

Neka svako cisti u svojoj kuci pa ce svima biti bolje .

Rajko

Meni stvarno nije jasno,kad govorimo o nekim dobrosusesedskim odnosima pominjemo samo drzave bivse Jugoslavije.Meni su licno mnogo bitniji dobri komsijski odnosi sa Madjarima,Rumunima ,i Bugarima nego sa hrvatima i onim sto nas mrze od pamtiveka.

DAVOR

Bolje da su digli spomen plocu sedamnaetoro mladih vojnika regruta stradalih kod hangara od "prijateljske" vatre kao paradigme tog rata i kao zrtve nesposobnih i pijanih oficira JNA u dogovorenom ogranicenom ratu oko Vukovara izmedju Tudjmana i Milosevica. Zato su se tako lako kasnije dogovorili posle seobe naroda iz zapadnog dela te zemlje o mirnoj reintegraciji Vukovara i tog dela Hrvatske.

Miroslav

Sve dok narod u Srbiji ne shvati da su pocetkom devedesetih Srbi uz pomoc JNA bili agresori,nema boljitka u medjunacioonalnim odnosima,dzabe price o Budaku i Stepincu i Tudjmanu i ostalima. Ja znam da su Hrvati devedesetih godina oslobadjali svoju drzavu od Srpske agresije,i velicanje tog cina postavljanjem biste coveka koji je to predvodio je samo prst u oko.

Filozof

Aj znam ako naravno ne grešim da je Tito na čelu partizana koji su činili 90%srba spasili i oslobodili Hrvatsku i druge zemlje od ljudi poput vas. Niste bili žigosani kao nemci što su, poboljšao je državu SFRJ koju su činili Slovenija, Hrvatska, Bosna, Crna Gora Srbija i Makedonija. I trudio se da se to razdoblje zaboravi i da postanemo jugosloveni. Ako su srbi bili agresori devedesetih uz pomoć JNA zašto nisu pobunjenici u Sloveniji skršeni posle u Hrvatskoj i Bosni? Ne ovo mi sve više liči na besnu, bezobraznu, pohlepnu, glupavi decu koja posle očeve smrti kreću da dele zemlju i svako hoće svoj deo. Sprečavajući svoje kmetove da se udalje i ocepe deo zemlje samo da bi ostali u SFRJ koju je Tito stvorio. Ako ste oslobađali Hrvatsku to znači da ste pljunuli srbe koji su vas oslobodili za vreme prvog i drugog svetskog rata iako je većinski deo hteo u Jugolsaviji da budu vi ste uvek pljuvali na srbe. Iako su srbi mogli po pravu koje im pripada da uzmu dalmaciju i veći deo Hrvatske panonije oni su je ostavljali Hrvatskoj. Ako kažeš agresor onda smo mi bili agresori oduvek umesto oslobodioci i pomoćnici. Od same 1918 od 1945 godine. A ne od 1990 kako svi vi govorite. Ovde potomak kome ste uništili život zbog vaše pohlepe i izdaje i ovaj potomak neće da sudi već da odmah presudi i kazni. Jer vi ne zaslužijete ni da se branite jer sve što dotaknete uništite zbog gluposti, pohlepe.

Gradjanin

Spomenici ratnim zlocincima! Radikalsko nazadnjacki manir! Sef im je svojevremeno, prelepljivao bulevare!

Filozof

Za mene su svi zločinci. Jer si uništili SFRJ i nisu je spasili. Pogotovo što su to uradili ratom.

samo rokajte

Nije ovo ništa, uskoro slede zarđale kašike i table sa imenima Ratka Mladića, bulevari srpskih četnika i novi proizvodi namenske industrije - "srpske kame". Hteli smo radikale, evo nam radikala.

Вуковар је Српски

Хрватском безобразлуку нема краја, лицемерна нација. Ништа од бивше СФРЈ непризнају само АВНОЈ-евске границе, које нису природне границе два народа. Срби нису напали Вуковар, него су Срби нападнути у Вуковару од стране паравојних и параполицијсћих хрватских снага. Треба говорити истину.

Gero TZ

@ U kraljevini Jugoslavije banovina Hrvatska bila je za cca 10.000 km2 veća od te tvoje avnojevske.

Sremac Vukovarac

A nije loš potez što Hrvatska ne kaže "Hvala Srbiji što nam je 1945. ustupila Vukovar i ostatak istočnog Srema, iako smo počinili genocid nad Srbima i u Vukovaru, i u Rumi, Šidu, Sremskoj Mitrovici, Iloku, Petrovaradinu, Zemunu", nego ga naziva "hiljadugodišnjim hrvatskim gradom", falsifikuje istoriju grada, a Srbe u njemu proglašava agresorima jer su 1991. želeli opstanak Jugoslavije, a danas žele da javno koriste ćirilicu?

Predrag

Dok Hrvatska slavi Oluju, nemamo šta da razgovaramo!

Ravnopravnost

Podizanje spomenika Barisicu, lupanje cirilicnih tabli, prebijanje vaterpolista i konobara, pisanje ubi srbina grafita, proslave srpskih stradanja su izuzetno podigla odnose izmedju dve drzave, tako da je podizanje spomen ploce coveku koji je u Jugoslaviji ispunjavao zadatke JNA, zaista sramotan cin.

Filozof

Sa jedne strane se diče svi kako su slobodni i kako je bukvualno Tito, partizani i komunisti bili agresori a sa druge strane se hvale, pate, tuguju, govore kako su baš oni bili za očuvanje SFRJ svaka zemlja posebno. I danas svi zezaju jedni druge.

Liberal

Srbija nema budućnosti, jer sve više tone u glib istorijskih zabluda i laži od kojih se nijedna vlast posle 5 oktobra nije jasno ogradila. Očekivati tako nešto od učenika i sledbenika politike Miloševića i Šešelja je nemoguća misija. Dok su oni na vlasti samo se može očekivati dalja relativizacija svih zločina učinjenih za “dobrobit” srpskog naroda van Srbije.

Filozof

Najveća greška je što niko nije stao na tlo i rekao ja podržavam komunizam i socijalizam znači nema ocepljenja i što JNA i obaveštajna služba nije odmah krenula sa čišćenjem zemlje. Milošević je bio budala jer je hteo da svima po malo ili više udovolji. Dok su ostali koristili i hteli još i još. Ono računam da bi hrvati danas imali Srem i možda Bosnu da je Milošević bio još popustljiv što bih ja rekao demokratičan. Albanci bi imali KiM.....! Veruj mi bolji su ti ovi na vlasti. Jet ako dođe neki potomak sličan meni na vlasti biće suđenja ko je prekršio zakletvu datu SFRJ. Što aktivno to pasivno kršenje.

Alan Ford

I mi očekujemo i nadamo se da nas EU primi i prihvati sa ovakvim ponašanjem, i još tvrdimo da smo mi deo Evrope!?

Filozof

EU i treba da nas primi. Jer smo uradili skoro sve i više ono što su oni hteli i tražili. Uništenje SFRJ kao države i njene ekonomije da bi evropske firme mogle da uzmu tržište na prostoru bivše SFRJ. Malo li je? I još će da nam kažu ne sviđa nam se vaše ponašanje pa vas ne primamo. A oni i vi ne znaju da je ovakvo ponašanje i zasluženo za rasturanje SFRJ kako države tako i njene ekonomije.

Siniša

Po meni se ovde pali vatra da nam narodi gledaju i svađaju se oko te vatre dok nam u obe države gori požar!

Filozof

Nemaš ti pojma šta je požar. Ovo od 1990 pa do dalje to je samo mala logorska vatra. Naspram pravog i velikog požara kakav ja zamislim.

Sašo

Širom Hrvatske podižu spomenik zločincu FranjiTuđmanu,Šušku,Gotovini,slavi se zločinački poduhvat oluja i Srbija šuti na sve to.

Meduza

zar misliš da se tako bori protiv sušaka. Kad poredamo po parkovima sve "zaslužne" borce, svece, političare, ideologe, sta poslije toga dolazi. Novi stupanj inata i mržnje sve dok ne počne pucati i lov jednih za drugima. Onda idu haubice i bombe i novi genocidi i tomahavci i opet ko fol kajanje ili šupljiranje ko je kriv ko je započeo. Sve je to šuplje pametni odlaze, hrabri ginu a ostaju profiteri i mafija. NAPRED BRAĆO SRBI, u samounistenje.

M&M

@Sašo Da li si ti normalan? Tuđman i Šušak? Gotovina nema spomenik, živ je još uvijek. Oluja može biti u tolikoj mjeri sporna koliko bi bila sporna akcija Srbije kojom bi oslobodila Kosovo. Ni jedan hrvatski vojnik nije pucao po N. Sadu ili Kragujevcu. Licemjerni ste do bola, a vaša interpretacija događaja i povijesti općenito drži vas u mraku u kojem se nalazite.

Patriota

@M&M Ko je granatirao Šid 1991?

Baj baj

Pitanje je trenutka kada ćemo dobiti ulicu Ratka Mladića.

Dejan

Čega se pametan stidi budala se ponosi.

Ponosan sam na postavljanje - ove spomen-ploče

Poginuo je za otadžbinu Jugoslaviju, pokušavajući da oslobodi ustaškim i paravojnim snagama opkoljene stotine dečaka od 18 godina i njihove oficire, pripadnike JNA. Sa presečenim dovodom vode, bez hrane i lekova, većinom poduprti opijatima, pripadnici paravojnih i iz hrvatske emigracije dovedenih proustaških formacija, mesecima su držali vukovarsku kasarnu u blokadi. Hvala generalu Bratiću na žrtvi koju je dao. JNA nije napala nikakav Vukovar, u kome je bilo sveukupno 52,3 % Srba i Jugoslovena, jer Vukovar nije bio u Kirgistanu, već - u Jugoslaviji. I ta teza hrvatskog separatističkog rukovodstva prolazi u Americi, oni su im i ispostavili tu tezu, i među domaćim......

Činjenice

JNA je bila regularna vojska tadašnje države. Razgovori politicara ,, ti mene napadni pred moje izbore a ja cu tebe pred tvoje,, sta bi oni bez nacionalistickih poluga, po popisu iz 1857. u Austrougarskoj je živelo 1,6 miliona Srba i 0,95miliona Hrvata od toga je na prostorima današnje Hrvatske po podacima hrvatskih istoričara živelo 460 hiljada Srba, Srbi i Hrvati su izmešani u toj meri da su im geni isti pa ih je lako uvesti u odnos Kaina i Avelja pogotovo one sa manjkom inteligencije.

Jaca

Jedni drugima prst u oko, tako se spirala mržnje samo uvećava. Generacije će ispaštati zbog težnje ,,elita" da ostanu na vlasti, tako što nisu sposobni da nam živote učine boljim, ali su sposobni da stvaraju netrpeljivost.

Zlopamtilo

Predvodio očigledno besmislenu operaciju opsade i artiljerijskog razaranja jednog grada koji su mogli da zauzmu drugi dan ako su hteli.

Elvis

SRBI boluju od kolektivne amnezije . Pa sta smo trebali dozvoliti da prodjemo kao 1918 i 1941 da se prepustimo opet ustaskim koljacima. Slava Srpskim.herojima.

Raso Frankfurt

Hrvati imaju pravo, da daju imena ulica i trgova,osudenog teroriste u Svedskoj! Osudenih zlocinaca Mile Budak. Da slave oluju! Kada su proterali 250000 Srba.

Čivijaš

jel to lepo što oni rade? Pa što onda mi da radimo, ako nije lepo?!

Miki

Moje misljenje je da mi sa Hrvatima uopste ne treba da saradjujemo, okruzeni smo vecim zemljama od Hrvatske sa kojima imamo mnogo bolje odnose i ravnopravnu saradnju, koju treba maksimalno prosiriti. Cemu to stalno filovanje da mi nesto moramo zajedno? Pa 25 godina kasnije u Hrvatskoj ne zele nista srpsko a mi im prodasosmo gomilu uspesnih kompanija, sve vreme treba da im se izvinjavamo za nesto sto su oni zapoceli i izazvali. JNA je bila jedina legitimna sila i to je tako. Moze da se napise 27 razlicitih istorija, jedna je istina. Veceg genocida od atomskih bombi na Japan nema, ali to su Ameri, oni, Britanci, Nemci, Francuzi... Mogu da se svete na sve moguce nacine da bi dobili ratove, i tome se ne sudi. Pa samo dvema bombama unisteno stotine hiljada zivota, i dan danas umiru od posledica i oni to slave kao pobedu, ponosno. Sravnjen Irak, Sirija,... Koga briga, to su pobede!!!??? Regionu i svetu fali istine, realnosti, i samo to.

Dejo

A Stepinac je dobar potez?!

Radaše

Kakva bre napad validna je bio komandant odbrane Vukovara. Iskrvljuete istoriju. Lepo sam rekao da nema pomirenja dok se ne dođe do istine ne sami u Hr.već i ostalim sukobima na prostorima bivše jugoslavije.

Istina

Cemu vise ovakvo primivno i jeftino ponasalje. Dosta vise o velicanju zlocinaca i mrznji prema komsijama. Sve zemlje na balkanu zive bedno, na vlasti su mufljuzi i svi beze. Svi smo isti i isto zivimo ...to je poenta

Filozof

Na kraju će toliko da zakomplikuju naši i ostali da ćemo morati da sve osudimo koji su radili van zakona, ustava i drugih stvari, SFRJ i JNA. Iako imamo negde primere da su morali jer država SFRJ i njena armija JNA nisu radili svoj posao gde i kako su trebali.

Aleksandra Šćepanović

Velika sramota!!!!😡😡😡

Penzioner

Zvuci neverovatno ali ovo zvuci kao smisljena akcija unistenja ovog naroda od strane radikalno,SNSovske koalicije.

MMM

Je l' moze od radikala da se ocekuje nesto pametno?

Мама

Jedino Vucic nema prava na komentar o stavu Hrvatske!Toliko zla je radikalna stranka napravila nasem narodu da su posledice i dalje prisutne!!!

Zagonetka

Bravo.Sve sto je Seselj i njegovi tadasni i sadasnji radikali,citajSNS cinili sve je na stetu Srpskog naroda.Secam se mnogi su se pitali i pitaju dali je on uopste Srbin.

Rubikon

Samo dižite spomenike, dajte nazive ulica, veličajte takve likove i ne čudite se što nas više niko ne svrstava u antifašističke narode.

Džoni

Ne razumem što je zločinac ako je branio tadašnji ustav SFRJ? Problem postoji što su separatisti (slovenci i hrvati) uz pomoć nemačke želele nezavisnost a Srbi još uvek terali ka komunizmu i verovali u jugoslaviju.

M&M

@Rubikon za Džonija- majstore koju državu su oni branili kad više nije postojala? Izlaskom Slovenije iz SFRJ ista je prestala postojati, pročitaj ustav te države pa vidi koje republike su je sačinjavale. Izlaskom bilo koje od njih prestaje postojati i država i njene institucije pa tako i JNA. U to vrijeme sam bio u JNA i već u šestom mjesecu 1991 pustili su sve Slovence kućama. Hrvatska je 30.05.1991proglasila nezavisnost i napad na Vukovar više nije bila borba za očuvanje SFRJ nego agresija u cilju stvaranja Velike Srbije. Pričam ti o faktima, ne o tome tko je počeo ili zašto je počeo. Srbi su jednostavno trebali prihvatiti RH kao svoju državu i čitava ta ružna slika devedesetih ne bi bila naslikana. Danas bi svi već odavno bili EU i živjeli kao i ostali narodi koji su se civilizirano razišli. Samo nemoj o srpskoj ugroženosti jer ti onda moram pisati koliko Srba imaš u državnim institucijama RH od 1991 do danas. Igrali ste jednostavno na pogrešnu kartu, ostatak priče je poznat, a interpretacija priče je svakome po volji ali istina može biti samo jedna, ne vaša ili naša, nego jednostavno istina.

Skadarlija

Ko je ubio Olivera Ivanovića?

Ivan

A zasto spomen ploca sta je on napravio jel zauzeo vukovar nije samo jeftina provokacija dezertera i ostalih naprednjackih radikala

Medo

Bio je moj Komandant u VP 285 Pancevo. Prva generacija koja je posle upisa na fax morala ici u Vojsku. Oktobar 80. Dobar komandant i dobar covek. Ja sam se kao civil (verovatno) ranije osvestio i '92 pobegao iz zemlje. On je ostao i bio odan svojoj zakletvi do kraja. Verovao u vrhovnu komandu koja nije imala bistre ciljeve. Ovo BISTRE podvlacim. Ostao, borio se, poginuo. Nije doziveo Oslobodjenje (ne oslobadjanje) Vukovara.

Sasa

Sve se ovo radi u koordinaciji dva zlocinacka rezima. Jedni drugima podizu rejting Rumunski scenariji gradjani Srbije, ili ce nas svesti za pod sljivu!

Dare

Opet se potvrdilo da su ustase i cetnici rodjena braca.

Patriota

Stvarno? Kako se to "potvrdilo"?

JVuO

Nema nam spasa! I dalje živimo u Komunistanu...

Ana

Svaka čast! Svoje sitne ciljeve političari isteruju preko časnih hrvata i Srba. Budale i neljudi nemaju naciju!

Истина

Хрвати немају право да нам диктирају како да живимо, нарочито јер сваких пар дана избоду по неког србина, руше ћириличне табле, а проценат Срба су од 25% 1941-ве, до данас свели на 3%. Хрватска је геноцидна творевина.

Rubikon

Ajd malo daj procente naroda u Srbiji u istom periodu. Bez Kosova svakako. 😊

Slobodan

Zanima me da mi neko objasni zašto je stavio minus? Šta nije tačno što je ovde napisano!

Ns+

Uskoro cete i vi i vase ploce preko Save...

Laik

koga ces ti terati preko Save? Koju i ciju ti granicu crtas??? Srami se reci svojih. P.s. da se razumemo, zivim u NS, rodjen u NS, kao i prethodne 4 generacije moje porodice. Zivim i zivecu u Srbiji.

Slobodan

Pazi kad počneš da teraš preko Save da se ne udaviš u Savi. Šta misliš da će ljudi sedeti skrštenih ruku kao 42 i da ih davite kao Hortijevci? Tako su i hrvati 91 napali kasarne JNA širom Hrvatske pa je JNA postao agresor.

Šumadinac SP

Kako borbeni zadatak??? Pa nismo bili u ratu

Jugoslav

JNA je u to vreme bila jedina regularna vojna sila i branila je ustavni poredak. Tako da nije JNA napala, već, branila Vukovar od secesionista, koji taj svoj poduhvat, nastavak iz WW2, nazivaju agresijom Srbije?!

Tarantino

JNA majstore u to vreme vise nije ni postojala u pravom smislu reci, jer su se Hrvatska i Slovenija odcepile.

Jovan

Ne, nisu se tada otcepile ni Hrvatska ni Slovenija vec su tada neregularne trupe Hrvata koje su se nazvale teritorialna odbrana napale kasarnu JNA u Vukovaru. Tada je bila Jugoslaviji cela i JNA kao zvanicnu vojska je morala da reaguje. Bas zbog tih budalastina koje smo zvali bratstvo i jedinstvo JNA je tada dosla do Vukovara i tamo ispred Vukovara stajala puna tri meseca dok su ustase klale po gradu. Kada je glupa JNA konacno usla u grad zatekli su citave porodice sa decom zaklane u svojim kucama. Secam se dobro onih slika i snimaka na tv nakon ulaska JNA u grad gde se jasno vide rucni radovi Hrvata kada vojnici JNA obilaze grad sa domacim i stranim fotoreporterima i u srpskim dvoristima ispred vrata svojih kuca leze zaklane citave srpske porodice. Ej, vide se deca zaklana leze pored svojih roditelja. Nije mi jasno zbog cega se danas ne objave ti snimci vec dozvoljavamo da Hrvatska non stop prica neistine i stalno istice tu neku agresiju na nju i na taj nacin hoce da prikriva svoje zlocine koje je ceo svet video. Stalno govori o nekoj cifri od 2200 poginulih civila u Vukovaru a od tog broja 90% su to bili Srbi, pa onda stalno govori o 1800 nestalih lica iz Hrvatske i kako Srbija treba da ih pronadje a takodje od tih nestalih je 80% su nestali Srbi. I sada gledamo i slusamo svakodnevno kako Hrvatska pominje zrtve a te zrtve su bili Srbi koje je ona konacno i proterala iz zemlje. To je zaista nevidjeni bezobrazluk a mi ni reci na to da kazemo.

Kostica

Ala ga je odbranila, do temelja.

Viber mama

Jugoslav@;Tako je “branjen” i Dubrovnik... Ma, ajte! Veliki otpor Miloševiću u njegovom ludilu je postojao, ali...glas razuma se nije čuo. Toliko, godina posle, i dalje se ne čuje.

Tarantino

Cega se pametan stidi,budala se ponosi!

searching...

Malo skandala da brze zabiravimo na Krusik. Mozemo li bolje? Znamo li bolje?

Đenka

@searching... okrečimo Beograd okrečite Beograd

Pola bureka

Nisam bio u Srbiji,zasto je vojska napala Vukovar?

Sale

JNA je branila Vukovar od ustaskih secesionista,sta tu nije jasno? Naravno Oni ce uvek reci da ih je JNA napala,ali to je zato sto su oni rodjeni manipulatori..

Dunja

oni se odvojili, jna ih napala sa izgovorom da brani sfrj.

Sale

a u stvari pravili srpske krajine I republike. Rusili zemlju sa idejom velike Srbije. Dok nas ubedise da brane Jugoslaviju.

Slobodan

Nije JNA napala neko su ZNGe opkolile kasarne JNA i danima ih bombardovala u celoj Hrvatkoj. Onda je generalštab odlučio da pošalje vojsku i ne dozvoli da se regruti JNA pobiju kao u Slovniji. Pa se rat proširijo na celu Hrvatsku. Inače Erdutskim sporzumom 1997 vraćen je Vukovar pod kontrolu Hrvaske pa samim tim le jasno da Srbija nije imala teritorijalne pretenzije.

Akipaki

Radikalska politika, kad je tesko.Video da nema nista od EU i okrece se tamo gde najbolje pliva u konfrontaciji sa celim svetom.

Стефан

Само погледајте како им се зове аеродром у Загребу. Паметном доста.

Rubikon

Idi na Ravnu Goru pa vidi šta piše na onom spomeniku.

Viške

Idu izbori! A zna se ko glasa za HDZ i SNS, ovo odlično diže rejting "ljutim neprijateljima". A da je SNS-u imalo stalo do učesnika rata, barem bi ih obišli ispred zgrade vlade. Za neupućene tamo su već duže vreme veterani i vojni invalidi i protestvuju protiv vlasti.

Ja, pa ja

Protestuju protiv vlasti ili za nešto drugo?

Miloš

Jednom radikal, uvek radikal

Već viđeno

Čini mi se da idemo u totalnu izolaciju , toliko glupih ideja da je to neverovatno!

Golorukov

Da li vi znate ko je bio general ili prosto prigavtate sintagmu "komandant napada"

Šumadinac SP

ja ne znam a i ne zanima me. Ali znam ko su Mišić, Putnik, Stepa.....

N2

Zivis djenerale!

Nasi dani...

Jovan Ducic-sinu tisuculjetne istorije

Petar

Šteta što ne uđoše u Zagreb, a na pragu su bili kada su naredili povlačenje.

Sale

Jasenovac... Table za dom spremni... Vukovarska cirilicna tabla ... O cemu mi pricamo bre!?!?!?

Pozdrav iz HR

Drugari, ne padajte na jeftine provokacije. Vučić pokušava dobiti poene i dodvorava se krajnjoj desnici i onima koji tamo teze. U Hrvatskoj je bilo gnjusnih zločina, mi Hrvati nismo nikakvi andjeli, počevši od Jasenovca, obitelji Zec, zločin u Ahmićima... svaki zločin treba osudit, pa tako i uništenje Vukovara. JNA nije tamo imala sto radit. Ako je to bila legitimna akcija da se sačuva integritet SFRJ, upitajte se zašto onda nisu proveli vise vremena u Sloveniji, zašto nije Makedonija zadržana u Jugoslaviji?? Aleksandar Vučić je bio ministar informisanja kod Slobodana Miloševiću. Eee brale da mi to stoji u CVu pa ne znam kakav obraz trebam imat da se pojavim u javnosti Probudi se Srbijo

Otpozdrav

Ovo za Vucica i njemu slicne stoji, slazem se. Za ovo ostalo mogu ti reci da nije bilo "napada" na Makedoniju i Sloveniju jer tamo nije bilo Srba, a u Vukovaru su bili Srbi koji su hteli ostati u Jugoslaviji. Kako to JNA nije imala tamo sta da trazi, JNA je tamo bila 50 godina, i onda po tebi 92. odjednom tamo nije imala sta raditi? Naravno razumem ja da ti stvari posmatras iz svog ugla al evo ti i moj.

Mik

@Pozdrav iz HR Merčep je blokirao kasarnu za vojnicima i pobio bi ih da je imao priliku. Vojska je krenula da ih oslobađa. Ovde ljudi izgleda imaju kolektivnu amneziju.

Miki

Koja Srbija da se budi? Zar taj Vucic nije opste prihvacen od EU, zasto EU i SAD nisu uveli Srbiji sankcije kad je izabran Vucic i eliminisali ga kao jednog od vodecih ratnih huskaca na ovom prostoru??? Ali ne, njima to ne smeta, kao sto im nije smetala ni podrska Hrvatskoj koja se borila pod ustaskim pozdravima i obelezjima, uz svu pomoc zapada! To je ta zapadna demokratija za kojom vapimo, zato sto nemamo vise svoj identitet, ni Srbi ni Hrvati.

Slobodan

Što niste glasali za Račana? Što ste sa ZNGama napali sve kasarne JNA? Makedonoja je dozvolila da se sva JNA sa opremom prebaci u Srbiju i zašta im je trebala ta vojna oprema. Što Nemci nisu napali Ruske kasarne u Istočnoj Nemačkoj ili Poljaci u Poljskoj. Tražili ste vojno rešenje za Srpsko pitanje i to ste uradili.

JojBre

Strasno je sta se desilo u Hrvatskoj, ali recimo da JNA nije uradila to sto je uradila sad bi Zemun i Petrovaradin bili u sklopu HR!

Sale

Ne lupetaj.

Bojan

Meni ovo ne smeta, kao sto njima ne smeta onaj njihov "pjevac" nacinalistickih pesama a ni Gotovina, koji je inace haski optuzenik i mnogi drugi. Neka su postavili i samo da dodam da sam anti Vucicevac 100%.

Čivijaš

Šta je čudno ako SRS podiže spomen ploču rušitelju Vukovara?! Njegovom bliskom saradniku dozvoljavaju da drži predavanja na vojnoj akademiji, pogodili ste, reč je o Šljivančaninu. Politički savetnik SNS, ratni zločinac Vojislav Šešelj štiti i Jutku i ismeva žrtve svojih saboraca od devedesetih do danas. Sve što neće da uradi Vučić, to uradi njegov savetnik Šešelj.

Patriota

Vojislav Šešelj nije ratni zločinac!

Zoki

@Patriota U Hagu pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora, kao ratni zločinac.

Stefan

Granatiranje i rušenje Vukovara je bio čin varvara i srpska sramota.Nijedan čestit oficir bivše JNA nije trebao u tome učestvovati....Srpski političari su trebali da brane srpske interese od samog završetka 2sv rata ali na politički način .Nisu i to im se obilo o glavo..Tito je bio zlonamjeran prema Srbima.A Srbi su bili nesložni tako da je lako odradio zadatak da se Srbi oslabe i politički i teritorijalno kako nebi bili superiorni.Na nesreću Srba i tog puta Srbe su zajašili i Ameri i Sovjeti.Trebalo je političke mudrosti a koju Srbi nisu imali..

Vatrogasac za Miroslava

Legalna i cista akcija oslobadjanja Vukovara

Revan

I oni slave Oluju, Bljesak, odnose se prema Jasenovcu kao da se nije ništa desilo, neki se (posebno političari kako na vlasti tako i u opoziciji) i time ponose, lome se ćirilične table, ulice se imenuju po Miletu Budaku i Juri Francetiću, Srbi povratnici se linčuju. Smešno kad oni kukaju daleko su gori. Iskreno baš me briga za te stvari, naši odnosi su ionako odavno odvratni, pa me ne interesuje mnogo što ova nazadna vlast provocira Hrvate. Po mnogo čemu su gori i od nas od drugih na Balkanu (Albanci, Bošnjaci). Meni više smeta što naša nazadna vlasti od nas pravi jeftinu radnu snagu, pljačka nas i uništava nam živote.

Paranoik

zašto se stalno ugledamo na gore i poredimo se sa gorima?

Luna

Pa šta ne podignemo onda spomenik i Arkanu ili da damo orden za hrabrost Šešelju..i oni su "oslobađali" Vukovar ??

desetar

Nemoj da zaboraviš spomenik za Miloševića, i on je "osobađao" Srbe van Srbije, a Glinu da primenujemo u Vučićevo, mnogo su mu kraiški Srbi zahvalni za sve šta je napravio 90-tih.

Probudjeni Pojedinac

Za dom, kralja i otadžbinu, spremni!

Ivan

Kralj, otadzbina i dom nemaju veze sa gore pomenutima.

bljak

radikalsko-vulinovski prst u oko Hrvatskoj. Kao i HDZ sa druge strane, s vremena na vreme prodzaraju stare rane jer od toga zive. No dok je ploca unutar vojnog objekta nije kriticno.

Dogodine u Lazi

Taman pred izbore u Hrvatskoj,pučke stranke se pomažu. Niko srećniji od Kolinde.

Marko

Neka mu je vecna slava..covek je izvrsavao svoju dužnost i zakletvu..JNA je bila legitimna armija a hrvatska garda paravojna formacija koja je na silu i zlocinima nad srbima otcepljivala hrvatsku iz jugoslavije..nisu dali srbima da se izbore za svoju krajinu pravdajuci se da je hrvatska teritorija a sad ta ista hrvatska podržava kosovo da se otcepi od srbije i agresiju albanaca na srbiju...licemeri..

Ivan

JNA je bila legitimna dok nije krenula u varvarsku opsadu i granatiranje Vukovara, Dubrovnika, Sarajeva.... tada je izgubila sav legitimitet jer nije branila narod već se izjednačila sa teroristima i paravojnim formacijama te je zato više i nema. Slavite varvare, gubitnike i osudjene ratne zločince, zato ste i izabrali Vučića da vam bude predsednik. Živelo zlatno doba!

Glina 1995.

@Marko*** Toj "legitimnoj armiji" je bio zadatak da brani sve građane SFRJ a ne da podržava,naoružava samo Srbe,štiti njihove interese,naoružava srpske paravojske i šalje ih u rušenje,plačku,zločine u Hrvatsku! Krajinski Srbi se nisu izborili za teritoriju jer su vojno poraženi dok je Kosovo vojno pobedilo i ostvarilo svoj strateški cilj. Kakva je to "agresija" Albanaca na Srbiju koji već žive na Kosovu?! Možete samo da kukate.

Ivan

Oni su legitimno proglasili referdum i otcepili se po ustavu jugoslavije kao republika imali su na to puno pravo ali sloba je mislio drugacije od ustava

Gero TZ

@ Vi ste referendum sproveli po novom Ustavu Hrvatske koji nije priznavao Srbe kao državo tvoran narod. Po Ustavu ex YU vi se niste mogli odvojiti bez srpskog DA. I onda kreće ustaštvo na čelu Tuđmanom.

Đenka

@Marko prijatelju čitaj malo istoriju i upoznaj , kao sto sam ja upoznao naše ljude iz krajine, i upitaj ih zašto naša glupa elita 90-ih nije prihvatila plan Z4 pa ćeš shvatiti da se opet mi Srbi nismo složili a drugi (Hrvati) samo to iskoristili i smejući nam se oduzeli Krajinu Liku Baniju Zapadnu Slavoniju Vukovar....samo pričate napamet umesto da jednom prihvatite istinu da smo pogrešili.

Goran

Inati.... Čemu sve to vodi. Slušam Vučića, muka mi je više, pogotovo kada kada se setim kako je bilo 1991 godine. On nije u stanju da se sa nikome pomiri, već naprotiv. Živio sam u Hrvatskoj, do te godine, i tvrdim da smo toliko slični sa Hrvatima, da nam nema perspektive obostrano. Nažalost.

Bear

Oni slave Oluju,, Jasenovac ponosni su na " Za dom spremni", razbijaju table na cirilici, kanonizuju zlocince, ali zato im smeta ime ulice u Srbiji i to ce da bude kamen stpoticanja. E pa neka bude!!!

Dojčilo

@ Ko je spominjao ime ulice? Drugo, oni su svoj na svome a ti?

Neoplanta

Jos jedan ekser u mrtvacki kovceg Novog Sada!

Qwe

Sta si ti neka Gatara?

Patriota

Šešelj nije osuđen za ratne zločine, već samo za deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca.

Ja

A što se slavi oluja?

Mizantropikus

Dokaz da su srbi i hrvati isti

Hz

Dok Hrvatska javno veliča Alojzija Stepinca, Antu Pavelića, Andriju Artukovića, Franju Tuđmana i Antu Gotovinu Srbija ne sme ni da spomene ljude koji su časno obavljali svoju dužnost i ispunjavali zakletvu da će štititi SFRJ.

Smesni su

Casno su sravnili vukovar sa zemljom

Kakva plitka pamet

meni je zao vukovara jer je to jedan najlepsi grad u slavoniji. Po vojnom obrazcu vukovar je bio prepreka koju je trebalo osvojiti. slobodan milosevic i franjo tudjman su dogovarali kako ce se i gde ko napadati i kako ce se i gde ko braniti. Jugoslovenska narodna armija je trebala da nastavi sa napadom i nakon pada vukovara sve do slovenacke granice(veruj mogli lagano) da su tako uradili nikada ne bi vise za vjeki vjekov niti jedan hrvat danas mogao da kaze za dom spremni niti da velica artukovica milu budaka pavelica i ostale. Ovako treba da nas je stid sto smo jednom coveku dozvolili da svoj narod izda zarad sopstvene vlasti. Jos veca je sramota sto danas srbijom vladaju njihovi politicki naslednici koji ce isto prodati svoj narod. Ja sam svaki put pred rat pozivan i bogu hvala iz svakog rata sam zivu glavu izvlacio ali sada svojim sinovima necu dozvoliti da vide pusku a kamoli da je drze u rukama.ima dece i naslednika koji su se debelo omastili od srpske krvi i srpskog razaranja pa neka oni idu braniti srpstvo.(hrvatima bih porucio da treba da stave spomenik slobodanu milosevicu koji je vise od franje zasluzan za hrvatsku drzavu)

3X

Pa kako kada mi nismo učestvovali u ratu..

Gagi

To je iz inata ... ali los smer.

Mario

Neverovatno, čovek je poginuo za odbranu svog naroda, i kao takav svaki vojnik, policajac ili civil treba da se poštuje. Vratite se malo dalje u istoriju i jasno je da je Vukovar uvek bio srpski grad sa vecinom gradjana srpske nacionalnosti. Na žalost AVNOJ je nacrtao sadašnje granice i tako je ostalo. Sa druge strane vojna operacija za oslobađanje Vukovara je takodje sramota nesposobne JNA i nejasnog cilja operacija.

Pecarski

Naravno da je los potez ali ocekivan. Jasno je da ce narednom periodu do izbora, vlast traziti svaku priliku da isprovocira Hrvate i da napravi novog neprijatelja, posto nam to Kosovo nece biti kako se priznanje bude blizilo... Kao sto i Hrvatska pred svoje izbore zaostrava retoriku. Meni je samo nejasno da je moguce da po ko zna koji lut cela nasa javnost pada na predvidive i vec toliko puta vidjene manerve vlasti.

general lee

Uopste me ne interesuje reakcija HRVATSKE. Covek je bio pripadnik regularne VOJSKE tadasnje drzave I samo je ispunjavao zakletvu. Za razliku od mnogih koji su se na racun te iste VOJSKE a I bivse drzave debelo ovajdili,pa na kraju sve to odbacili I mnogo zlocina pocinili.

xXx

A jel i Arkan koji je bio njegovom komandom isto bio legitiman?

Neoplanta

Ne razumem, zakletva glasi: GRANATIRACU DOK NE SRAVNIM GRAD MOJE DRZAVE, SVOM SILOM SA DRUGE STRANE REKE??? On nije junak, jer nije branio drzavu od spoljnjeg neprijatelja, nego je izvrsavao naredbu psihopate i ratnog zlocinca Milosevica, samim tim je i on ratni zlocinac!

Na Slunj uzivo na RTS -u

Opet!

Vasa

A ulice u Hrvatskoj zlocincima Baresicu,i Mile Budaku,o tome se cuti.

Milan

Ovako grad Vukovar je oduvek bio srpski.

Povjesnicar

U gornjem komentaru sam iznio cinjenicne i povijesno lako dokazive podatke koji to demantiraju iz 1000 izvora. Obrazlozi od kad je to Vukovar "oduvijek" srpski i po cemu (u sastavu drzave Srbije - kad u povijesti?, po broju stanovnika - kad su Srbi imali vise stanovnika od Hrvata?). Da provjerim te "dokumente". Ocito da ovo svojatanje tudjih teritorija nije slucajnost, a to nosi posljedice koje su bile vrlo vidljive 90-tih godina, i nazalost najtragicnije po srpski narod.

Nekom rat, a nekom brat

Srpski grad Vukovar. Nije mi poznato, pojasnite. Uzgred, čemu sve ovo?

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Svet

Svet

Španski premijer novčano kažnjen zbog korišćenja zgrade vlade u kampanji 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Svet

Svet

Svet

Tramp ograničava vize za trudnice 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Svet

Vesti

Vesti

360 stepeni: Projektno sufinansiranje medija tema za tužilaštvo 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Vesti

Fudbal

Fudbal

Firmino za nastavak niza Redsa: Povređen Mane 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Fudbal

Košarka

Košarka

Hrabra Zvezda pala u Kataloniji: Treći poraz u nizu 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Košarka

loader