Sa livade u hangar - Ministarstvo potvrdilo da planira remont aviona "Orao"

Vesti

Sa livade u hangar - Ministarstvo potvrdilo da planira remont aviona "Orao"

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je određeni broj aviona "Orao" iz Muzeja vazduhoplovstva "prepoznat kao moguća platforma za modernizaciju", ali da će na svim tim avionima biti prethodno obavljena detaljna ocena tehničkog stanja radi donošenja odluke o tome da li je moguće sprovesti remont tih letelica.

Komentari (45)

Ostavi komentar

* Sva polja su obavezna

Nevalidna CAPTCHA

Vendetta

@Zabiravljeno koferče - šta napisa čoveče!! Taj avion je i onda bio -nedonošče, budževina ! Nismo hteli da kupujemo motore ( da bismo bili nezavisni!) a niko nije hteo da nam proda licencu za iśta bolje ! Pa daj šta daš ! Bio sam na aerodromu Cerklje , bazi sa gotovo isključivo Orlovima. Avion je u iole ośtriju zaokret , morao sa forsažem, a ako neśto i nosi, i uz forsaž je gubio visinu !! Pretežak, preslabi motori ! Avionika!!! Navedi bar dva sistema ! Žirostabilisan nišan ( tehnologija iz 1943!) i radio-veza ?! I šta će geniju da urade ?! Da ubace displeje ? Uaaaaau! Objasni zašto je dispej ( koji poakzuje veličinu u analognoj formi, cagrom!) bolji? Ja znam. A ti? A da li će promeniti motore? Da li će izraditi NOV avion?! Neeee! Oni NEĆE da prave nov avion na bazi Orlove ( upitne ) aerodinamike - ne- oni hoće te krševe da renoviraju !!! Avione koji su stajalu napolju, 30 godina! Avione po kojima su tice kakile? U kojima se ko zna śta uselilo!!! Nisam otvarao ( nov, dihtuje!) kombi za vikend - usisavao sam smrdibube pet minuta . A šta misliš śta je tamo izniklo za 25 godina !!! Ne ide brate , nikako! I konačno- ajde da se desi čudo- da stvarno krenu oštro! Dok VTI usvoji i odobri sredstvo- ratovaće se u Matriksu !!!

Sloboda ili ništa

Od babe ne mogu napraviti devojku, niti juga preraditi u ferarija. Razumem da nemamo novca za nove visenamenske avione ali zar smo zaboravili koliko smo takvih tipova aviona izgubili u ratovima devedesetih, onih u kojima nismo ucestvovali? U Hrvatskoj su ih obarali rucnim raketnim lanserima a lovcima NATO na patrolama zabrane leta su bili nista vise od glinenih golubova.

Balboa

sve bi ovo bilolepo kada bi u realnosti bilo bas ovako kako pise u tekstu - " strucne analize ovo, ono ..." ali dosadasnja iskustva sa svom update-ima u ovoj zemlji pokazuju da ce to biti lose odradjeno nelvalitetno da ce kostati pet puta skuplje od novog i kvalitetnog... volim ratno vazduhopovstvo i sam sam bio deo njega dugo vremena i voleo bih da se svi Orlovi vrate na stajanke kao i MIG21, ne trebaju nam da bi smo bili pretnja nekom, nego da bi sacuvali vazduholovnu tradiciju i nastavili skolovanje pilota. ali dok ovi vladaju ne verujem da ce ista od toga biti kvalitetno uradjeno, a platicemo debelo

toliko

Da nije neki naprednjak bacio oko na tu livadu?

Wlada

Blizu si, neki naprednjak je bacio oko na vojni budžet. Uzme pare i uvali neku opremu za "modernizaciju" koja vredi deset puta manje, a pri tom i ne radi! Piše ti u Radićevom tekstu i kako se čovek zove. Samo tiću!!! :)

ako objave komentar

Zavrsice to na kraju u staro gvozdje i bice poklonjeno Kinezima kao sirovina za zelezaru... ali da se vlasi ne dosete da i naprednim radikalima ne pripisu da su istopili vojno naoruzanje onda ajd idemo na neki remont i prepravku....a i u ovoj raboti ovi koji sada vladaju vide neku paru da se ovajde tako da je kod njih sve sto je (pre)ostalo je na rasprodaju, kobojagi na remontovanje, (piranje je da li Srbija ima strucnjake za remont aviona, jer avion nije automobil i autobus)..... jer ako neki drugi dodju na vlast da vise ne ostane ni kamen na kamenu a da se naprednjacki radikali i njihov kartel ovajdi...

Dolofion

Budale, remontuju leteći Yugo i misli da ima perspektive.

Zombi apokalipsa

Taj Radić je autor nekoliko knjiga o vazduhoplovstvu, jedna od njih baš o avionu Orao, moguće je da zna o čemu priča. Vulin je... Vulin.

Danilo

Zaista ne razumem zasto je ovo karakterise kao negaticna vest kroz komentare, izgleda sve strucnjaci koji misle da svaka zemlja ima ama bas sve nove avione. Pozdravljam potez MO i nadam se omasovljenju ovog segmenta vojne avijacije. I da, draga gospodo, za visenamenski vojni avion treba mnogo sredstava, pa dok ne dodje 2032. godina, mora se zadrzati obuka, lovacka i bombarderska komponenta avijacije. Pozdravljam sve same strucnjake. Trebali bi ako nista da imate razumevenja za ovakve poteze drzave koja je razbucana po svim poljima.

Filozof

I nemam razumevanja ako gledam iskreno i časno u vezi države.

Asabajlis

Koliko velika pamet treba čoveku da bi shvatio kako se ovde radi o korupciji. Orao je bio zastareo model aviona i u vreme kad se kod nas aktivno koristio, sada ako ga remontuju mogu sa njime da zabavljaju dečicu na aeromitinzima i tu se dometi te kante završavaju. Vojska Srbije je postala kao i sve drugo u ovoj zemlji samo poligon za bogaćenje stranačkih kadrova i generala odanih režimu, ona više ne može zemlju da odbrani ni od nekog ozbiljnijeg lovačkog društva. Potencijalni agresor samo treba da vidi ovakve poteze vlade i da dobije svu hrabrost koja mu je potrebna, a svakako mu u prilog ide i činjenica da ovakvu državu ni sam njen narod ne bi želeo da brani. Ljudi koji realizuju ovakve besmislene projekte da bi punili svoje džepove moraju po svaku cenu da završe u zatvoru, ili Srbija neće postojati, eto toliko je jednostavno.

Filozof

Za tako nešto nam trebaji resursi, fabrike, inženjeri i drugi ljudi. Ali ono što nam treba je vreme da bi se modernizovao avion i usavršio sa današnjom tehnologijom kao i njegov dizajn. Ja računam da nam treba jedno 10 do 20 godina da bi bilo kako treba. Osim ako neće da rade kao da je Staljin na vlasti onda bi mogli i za 5 ili 10 godina najviše. Ali mi nemamo industriju. A ja koliko znam većinu rudnika smo prodali ili su u lošem stanju. Gledao sam savreme fijate koje su italijani napravili i poboljšali su fiću, juga, stojadina. Ono mogli smo i mi ali nema filozofije. Ispravite me ako grešim.

veka

Gospode Boze!

Geometar

Biće da oni "poklonjeni" MIG-29 krševi ipak neće moći da se remontuju, pa sada traže alternativu za popunu letačke efektive....

Bože, smiluj nam se!

Ludilu (i rasipanju) nikad kraja. U čiji li će džep otići deo ovog ''mudrog'' poduhvata?!

Geometar

Biće da oni "poklonjeni" MIG-29 krševi ipak neće moći da se remontuju, pa sada traže alternativu za popunu letačke efektive....

Kole

I onda snimamo "Partizansku eskadrilu" 2,u skladu sa godištem aviona...

Gile

Ja budala majko mila.

G. M.

Imamo mi Milanovčani na ulasku sa Ibarske u G. Milanovac jedan spomenik tenk doduše američke proizvodnje što vam predpostavljam ne bi pravilo sad problem jer su nam prijatelji, pa remontujte i njega kad ste već u tom fazonu.

Чачанин

Хајде кад сте већ кренули дођите у Чачак имамо ми једну парну локомотиву која стоји 30 и кусур година испред железничке на постољу као споменик, па је ремонтујте!

Bane

nemojte, molim vas, to glasno da govorite, iseći će ih, kao što su to uradili sa onim izuzetno vrednim starim lokomotivama iz Beograda koje su smetale za bgh2o

ja

Zašto ne remontujemo i šerman tenkove iz drugog svetskog rata?

general lee

Cuti,cuce te redov vulin!

Милош Јовановић

Постоје и неколико Месершмит БФ 109Е у музеју....

general lee

To izgleda Rados snima novu verziju PARTIZANSKE ESKADRILE . Kad se samo setim koliko je tu aeroplana bilo.

Ђоша

U remontovanju se uzimaju najbolje pare 😂💯%.

Ja

Stari orao da prska komarce.

general lee

Mozda su mozgovi smislili kanaderorlice ?

Jovana

Pa stvar je vrlo jednostavna, moraju da oslobode prostor na livadi da bi na istu prebacili most. To su sve veoma mudre glave!

Bob Rock

Angažujte Grunfa!

Tarantino

Kako su krenuli i makete ce da polete.

udarna rupa

Opet ćemo da pobedimo NATO!

Šumadinac SP

Sledeća faza sečete trešnje da pravite topove kao Karađorđe

Naivni Srbin

Radic je "ANALITICAR" a ne strucnjak za aero nautiku i inzinjerstvo.Ocigledno je da ima "pravi motiv" za ovako ostar nastup i kritiku.Hvala bogu pa postoji remontni zavod "MOMA STANOJLOVIC" koji je vise nego strucan i osposobljen kako da izvrsi procenu tako i da obavi remont aviona ako je to moguce.

Mare

Po tvom treba da remontujemo topove I tenkove ispred Vojnog Muzuja na Kalemegdanu.

Ops

I one na Kadinjači!

mali gasa

ugradite samo padobrane, trebace vam...kakvo ludilo majko moja

Raša

To je suluda ideja, drešinu od aviona koji je u vreme prvoga leta već bio propao projekat, jer je sa slabim motorima bio dozvučan avion, mogao biti pogođen praćkom. Toliko godina kasnije sa livade da ga restauriramo i osposobimo da leti, je ludilo koje vlada u sekti i misle da sve mogu i da su Bogom dani. Neka oni sede u te dvosede i lete svaki dan, od Vulina do Orlića i nazad. Neka malo prostudiraju hidrauliku drešine, valjaće im😂❤️

Zaboravljeno koferče

Mala ispravka. Avion Orao je prvi nadzvučni avion proizveden u SFRJ. Što se tiče modernizacije. Kao jedna od malobrojnih zemalja koje su proizvodile borbene avione, ne vidim zašto ne bismo osposobili i modernizovali sve Orlove kod kojih je to moguće izvesti. Avion Orao je imao za to vreme sasvim solidnu avioniku. Pa ako uzmemo MiG 29 koji je proizveden 1987 i modernizovani MiG 29M to su dva sasvim razna aviona koji su spolja slični ali je sve ostalo različito. Ista je priča i sa F-16 (proizvodi se od 1978), Miražom, i svim drugim avionima koji se proizvode i danas. Ja se slažem da Orao nikad neće moći da konkuriše F-22 ili SU-57, ali za obuku uz Galeb G-4 predstavlja sasvim solidnu osnovu. Ali kako naš narod kaže-koliko para toliko i muzike. Naravno da bi bilo lepo da kupimo eskadrilu novih F-22 ili SU-57 ali to je u domenu SF. A modernizacija Orla i Galeba G4 predstavlja šansu da se naši inženjeri u praksi nauče nečem novom, jer uloženi novac ostaje mahom ovde, a stiču se nova znanja što je neprocenjivo. Očuvanje Orlova i Galebova u letnom stanju uz modernizaciju je šansa da se sačuvaju od zaborava.

Tikomir špic

A tek kad izvadimo topuz kraljevića Marka...

GOLMAN IZ GOLOBOKA

Motori euro 4 ?

Molim

Iz krajnosti u krajnost... Da su ti avioni bili u hangaru na suvom, donekle "konzervirani" kao što ministartsvo navodi, možda bi i imalo smisla. Ovako, 23 godine avioni bleje na livadi, na njih su uticale sve moguće vremenske pojave, sve je to istrulilo. Jedino što je imalo smisla da se modernizuje je Galeb G-4, a očigledno je da je ministarstvo od tog projekta odustalo.

qgo

SUper, ima po muzejima jos svasta-nesto sto je moguce remontovati i naoruzati vojsku. Tu su koplja, pracke, strele, buzdovani... Buzdovana ima najvise i to mahom van muzeja.

Nenad

Zamenite karike,malo predihtujete motor da ne curi ulje,proverite lamelu i korpu (taj model nema plivajuci zamajac) zakrpite auspuh,uzmete sve cetiri nove gume i moze da se tera jos koju godinu.

Prvorođeni nakon prvorođenog

I obavezno napišite za javnost "NOV NOV NOV", 1987. godište, prešao pravih 15km. Baba vozila na pijacu i nazad. Ah da, garažiran, vlasnik.

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Radnik.rs: Telekomovo preduzeće Telus dobija tendere, iako je prekršilo zakon 15:06 h

15:06 h  |  Biznis

NEWS

NEWS

Ministry poll shows more than half of Serbians want EU membership 15:02 h

15:02 h  |  NEWS

NEWS

NEWS

RTB Bor plant reconstructed not new, Belgrade daily says 15:02 h

15:02 h  |  NEWS

Svet

Svet

Tramp hvalio američku privredu u Davosu, osudio proces kojim žele da ga opozovu 14:59 h

14:59 h  |  Svet

Biznis

Biznis

Vizer za deset godina prevezao pet miliona putnika u Srbiji 14:54 h

14:54 h  |  Biznis

Vesti

Vesti

Šib i Falkoni: Srbiji mesto u EU, ali je neophodno da ispune uslove 14:44 h

14:44 h  |  Vesti

NEWS

NEWS

Serbian parliament starts process of electing new media watchdog members 14:41 h

14:41 h  |  NEWS

Vesti

Vesti

Ambasador Godfri u poseti Preševu: Dijalog najbolji način za rešavanje problema 14:41 h

14:41 h  |  Vesti

loader