Struka o novom zakonu: Nejasno ko će moći da pruža računovodstvene usluge

Vesti

Struka o novom zakonu: Nejasno ko će moći da pruža računovodstvene usluge

Skupština Srbije usvojila je Zakon o računovodstvu koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da taj zakon, uz ostale finansijske zakone, treba da doprinese kvalitetnijem finansijskom izveštavanju i privuče nove investicije. Deo struke smatra, međutim, da je ostalo nejasno ko će i pod kojim uslovima moći da pruža računovodstvene usluge.

Komentari (8)

Ostavi komentar

* Sva polja su obavezna

Nevalidna CAPTCHA

SRB

Jedino se zna da je ovo postala banana - republika!

Aco

Zbog ignorisanja mišljenja struke, opravdano se postavlja pitanje koji su razlozi uticali na davanje neograničenih ovlašćenja jednom udruženju građana, da bez ikakvih uslova dodeljuje „profesionalna zvanja“ uz naknadu koju to udruženje samostalno određuje. Pošto je glavni zagovornik usvojenog zakonskog rešenja bio ministar finansija, odgovor se nalazi u činjenici da tim rešenjem ministar „plaća uslugu“ članovima komisije za ocenu njegove doktorske disertacije, koji su u „stručnom mišljenju“ iz marta ove godine osporili tvrdnje prof. dr Raše Karapandže sa Univerziteta u Visbadenu, da je doktorska disertacija ministra finasija plagijat u obimu od 40% napisanog teksta. Zaključak komisije glasi: „Stručna komisija smatra da je Kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove (Republike Srbije i Univerzitete u Beogradu) i predlaže da se Kandidat dr Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju“. Prethodna konstatacija zasniva se na činjenici da je jedan od članova te komisije (koji je nakndno upisan kao član) dr Dragan Mikerević, profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci i predsednik Upravnog odbora Saveza računovođa i revizora Republike Srpske, koji je lični prijatelj generalnog sekretara SRRS sa kojim Savez računovođa i revizora Republike Srpske ima zaključen sporazum o saradnji i međusobnim priznanjima „profesionalnih zvanja“ u računovodstvu. Ta okolnost i usvojeno zakonsko rešenje daju mogućnost i Savezu RR Republike Srpske (kao članu Međunarodne federacije računovođa) da, pored Saveza RR Srbije, može izdavati „profesionalna zvanja“ računovođama u Republici Srbiji, bez akreditacije i ograničenja u pogledu visine naknade za izdavanje tih zvanja. Iz tako ostvarenih prihoda članovi komisije koji osporavaju plagijat ministrove doktorske disertacije biće dobro nagrađivani, jer će na različite načine biti angažovani u komisijama za polaganje ispita za „profesionalna zvanja“ koja će izdavati ta dva saveza osnovani kao „neprofitna“ udruženja građana. Troškove takve zakonske ujdurme snosiće najugroženiji korisnici računovodstvenih usluga u Republici Srbiji, a to su preduzetnici, mikro i mala pravna lica.

Olgica

Ako ste u pravu, Aco, a verujem da jeste, sve je ovo skupa veoma žalosno! Nije onda ni čudno što je u Srbiji donet "zakon" po osnovu koga je jača literatura, kvalifikovaniji su predavači, ozbiljniji su ispiti i stručniji su sticaoci licence kod udruženja građana od profesora i diplominarih ekonomista sa ekonomskih i drugih fakulteta univerziteta u Srbiji!!! I nije ni čudo što ovi prvi imaju pravo na rad, a ovi drugi nemaju...

Olgica

Niko od onih, koji su kliknuli na (-) nije postavio komentar...a i da jeste, bilo bi interesantno pročitati kako brane uskraćivanje prava na rad (u obrazovnom sistemu Republike Srbije ste stekli zvanje računovođe, ali ne možete da radite dok vam udruženje - Savez računovođa i revizora srbije, koji, koliko ja znam, nije nigde akreditovan za poslove obrazovanja i dodelu zvanja, dodeli isto to zvanje, koje ste stekli školovanjem), ili, ako već "moraju" da prođu licence, diranje u stečena prava (licence, stečene po starom Zakonu kod Jugoslovenskog udruženja računovođa)... Dobro je što će Udruženje, u kome je Gospođica Đurišić, angažovati ekipu advokata, koji će umeti da postave pitanje zakonitosti pa i ustavnosti odredaba Zakona, koji je dozvolio da arogancija Saveza računovođa i revizora Srbije bude jača od osnovnih instituta pravnog sistema Republike Srbije i koji će umeti da argumentovano pobiju sve razloge, koji su navedeni u prilog uvođenju licenci, a koji ne stoje... I još nešto: reče li Gospodin sa rumenim ušima koliko košta literatura?

SSSS

Ko će da pruža? Pa zaslužni prijatelji i članovi partije na vlasti.

Vlada

Inovativno računovodstvo-go? Pomoć na bilansima stanja?

Olgica

Komplimenti voditeljki za inteligentno i objektivno vođenje emisije, kao retko kad na našim TV! Gospođici ĐŠurišić čestitam što je bila smirena i time dozvolila da ubedljivost i snaga njenih argumenata, a sa pozicija stručnosti, dođu do izražaja. Stajling savršen! A Gospodinu Škobiću su gorele uiši i to je bio njegov najubedljiviji argument u raspravi! Ostali argumenti su mu između istine i onog drugog, a pre svega neubedljivi!

KNJGAS

Na zalost u emisiji nije ni zagrebano ono glavno.Koliko ce to sve morati da nas kosta,a u pitanju je veliki novac koji ce se slivati u ovaj fantomski SRRS.Oni su nesto slicno uradili i polovinom 2000.g.kada su za ondasnjih 400dm(maraka) organizovali toboze polaganja za sticanje zvanja ovlasceni racunovodja,za koje ce se ubrzo ispostaviti da je bila cista prevara.I sta sada sa tim zvanjem i sertifikatom koji su oni izdali?.Ne pada mi na pamet da dajem novac njima,odnosno SNS garnituri koja je opet smislila nacin da pljacka.O tome da su oni SRRS jedini koji ce bito ovlasceni za izdavanje setifikata da i ne govorim.dvadeset godina radim ovaj posao sa fakultetskom diplomom dipl.ekonomiste i kao da sada nista ne znam.Sve su smislili da nam uzmu novac.Meni sa 60.godina ne pada na pamet da da se setam po njihovim seminarima,toboz polaganjima ispita placanjem clanarine,strucne literature...i to sve u njihovoj organizaciji.Seti te se kako su progurali clanarinu za Privrednu komoru od koje 99% privrednika nema nikakva koristi.Ova SNS pljackaska garnitura mora da ode sa vlasti.Mladima bih preporucio put pod noge,sto dalje od ove AVAV(SNS) Srbije.

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lončar: U Srbiji nema korona virusa, sumnje u jednom slučaju ubrzo otklonjene 09:40 h

09:40 h  |  Vesti

Zdravlje

Zdravlje

Naučnici upozoravaju: Korona virus može da se prenese i na oči 09:14 h

09:14 h  |  Zdravlje

Vesti

Vesti

Zahtevi građana, organizacija i javnih ličnosti #DaSeVidiN1 ne jenjavaju 09:11 h

09:11 h  |  Vesti

Svet

Svet

U Kini registrovano više od 2.000 slučajeva korona virusa, umrlo 56 ljudi 09:04 h

09:04 h  |  Svet

Vesti

Vesti

Veliki broj građana zove Hitnu pomoć zbog simptoma virusnih infekcija 09:02 h

09:02 h  |  Vesti

Svet

Svet

Broj žrtava zemljotresa u Turskoj povećan na 31 08:54 h

08:54 h  |  Svet

Region

Region

Sukobi u Podgorici oko murala sa srpskom trobojkom, više povređenih i uhapšenih 08:43 h

08:43 h  |  Region

loader