Novi zakon o nauci - za predstavnike instituta dobar, naučnici brinu za posao

Sci Tech

Novi zakon o nauci - za predstavnike instituta dobar, naučnici brinu za posao

U toku je javna rasprava o izmenama Zakona o nauci i istraživanju, za koji naučni radnici tvrde da će oko 1.800 istraživača ostaviti bez posla. Dok predstavnici instituta smatraju da je zakon dobar, naučnici sa fakulteta osporavaju pojedine njegove odredbe. Šta će novi Zakon o nauci i straživanju doneti fakultetima, a šta institutima?

Komentari (6)

Ostavi komentar

* Sva polja su obavezna

Nevalidna CAPTCHA

Zverislav Mrkva, Профессор (ВАК)

Ово је ексер у ковчег оног што је остало од српске науке. Мада, факултети су већином, захваљујући деценијској традицији непотизма и негативног одабира, у врло траљавом стању...

Boki

Novi zakon o nauci po meri Marjana Rističevića i Meha Omerovića.

Naučni savetnik

Prema Nacrtu zakona o nauci obaveze instituta (čl.126) su da naprave procenu potreba za angažovanjem istraživača u istraživačkim i naučnim zvanjima angažovanim na akreditovanim fakultetima čiji je osnivač Republika. Ovo se čini nemogućim rešenjem jer zakonski propisi ograničavaju novo zapošljavanje u javnom sektoru (u institutima). Odredbe Nacrta ne bave se angažovanjem istraživača u istraživačkim i naučniom zvanjima na inovacionim projektima, pa čak ni inovacijama, već ovo pitanje prenose na zakon kojim se uređuje inovaciona delatnost. To je u suprotnosti sa ciljevima ačno-istraživačke delatnosti (u čl.8, tačka 6 cilj je podrška stvaranju inovacija za privredu, i transferu tehnologija i jačanju inženjerskih kapaciteta). Čl.8, tačka 6) je jedino mesto gde se pominje reč "inovacije" pa se zaključuje da Nacrt zakona o nauci i istraživanjima nije povezan sa regulisanjem statusa istraživača koji se bave inovacijama. Po mom mišljenju ovo stavlja položaj istraživača (koji se bave inovacijama) i sam Nacrt zakona o nauci u jukstapoziciju. Naučnici se uglavnom bave inovacijama, međutim, zakon o nauci to potpuno previđa! Takođe, u čl.114 predlaže se uvođenje raznih učesnika za korišćenje finansijskih sredstava RS namenjenih nauci i istraživanjima (od učenika - program 5) čl.12; izdavačkih organizacija - program 9) čl.12; do specijalizovanih organizacija i udruženja koja se bave dodatnim obrazovanjem učenika i studenata za bavljenje naukom - program 10) čl.12). To otvara mogućnosti za razne učesnike u naučno-istraživačkoj oblasti koji ne podležu strogim kriterijuma istraživačkih i naučnih zvanja. Npr. sufinansiranje programa 10) tj. specijalizovanih organizacija i udruženja koja se bave dodatnim obrazovanjem učenika i studenata - otvara vrata think-thank organizacijama koje obično imaju jednog zaposlenog sa zvanjem. Takođe, uvođenje izdavačkih kuća u program državnog finansiranja naučnih istraživanja (sa naučnim institucijama) otvara i pitanja izbegavanja javnih nabavki za povlašćene printerske kuće, kao i mogućnosti za korupciju. Načelno pitanje je zašto se Nacrt zakona o nauci i istraživanju detaljno bavi finansiranjem i uključivanjem raznih "kvazi" naučnih organizacija i izdavačkih kuća uz istovremeno isključivanje angažovanja istraživača na fakultetima (1800 kolega)!

Vasilije

Istrazivaci sa fakulteta ne traze socijalu i ne strahuju za posao. Vecina njih lako moze da nadje posao i ovde i u inostranstvu. Neki su se i vratili sa boljih pozicija u zemlju koju vole. Oni traze ravnopravan status sa kolegama sa instituta. A da se ne bi raspredalo o tome kakvog su kvaliteta ljudi gde zaposleni, traze evaluaciju i kategorizaciju svih istrazivaca u zemlji po jasno definisanim kriterijumima. To ce odagnati sve sumnje.

Nikola

Ogroman je broj mladih istrazivaca na fakultetima. To je zgodan nacin "udomljavanja" profesorske dece. Nauka Srbije neće ni osetiti kad ih više ne bude na fakultetima. Mislim, nauka u Srbiji.. To mu dođe oksimoron.

Posmatrač

""Prolaznost na projektima više ne može biti 98 ili 97 odsto, nego značajno manja. I onih 50 odsto ljudi, jedan manji deo bi dobio projekte, a oni koji ne dobiju bi praktično ostali na ulici", navodi profesor u penziji Živoslav Tešić." 97-98% prolaznosti? Kakva je to onda evaluacija bila dosada? Svi projekti koje predloži svaki istraživač su perfektni i odobravaju se?!?

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Jedna osoba poginula u sudaru kod Niša 10:50 h

10:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ćulibrk: Prodaja "Megatrenda" služi vlasti da skrene pažnju sa "Krušika" 10:37 h

10:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stronski za VOA: Vlasti Srbije još jasnije da se odrede prema aneksiji Krima 10:28 h

10:28 h  |  Vesti

Svet

Svet

Bela kuća potvrdila da neće učestvovati u pripremi opoziva predsednika 09:59 h

09:59 h  |  Svet

Svet

Svet

Zapalili devojku koja ih je prijavila za silovanje 09:33 h

09:33 h  |  Svet

Vesti

Vesti

Beograd i jutros jedan od najzagađenijih gradova sveta 09:21 h

09:21 h  |  Vesti

Svet

Svet

Masovna hapšenja u Grčkoj nakon sinoćnjih nereda 09:16 h

09:16 h  |  Svet

Biznis

Biznis

Srbi najviše troše na hranu, Evropljani na račune, da li je razlog novac 09:04 h

09:04 h  |  Biznis

loader